петък, 23 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4393 прочитания

  Академия на Schwarz IT България дава шанс за работа в AI екипа на компанията

  Повече за академията за Python девелопъри, кой може да се включи и как ще протече обучението, пред Economy.bg разказва Иван Попов, ръководител на AI Technology & Implementation екипа
  16 май 2022, 10:57 a+ a- a

  Schwarz IT България организира академията за Python девелопъри. Програмата продължава 4 месеца и подготвя за кариера в в сферата на Big Data и Machine Learning. Участниците ще бъдат назначени на временен трудов договор с брутна заплата от 1150 лева и всички допълнителни придобивки, които използват останалите служители на компанията. Най-добрите от тях получават предложение за работа в AI Technology and Implementation екипа.

  За да разберем повече за академията, кой може да се включи и как ще протече обучението, кои са плюсовете и минусите на Python, къде и как се прилалага той, разговаряхме с Иван Попов. Той е част от AI инженерния екип на Schwarz IT Bulgaria и отскоро е ръководител на екипа AI Technology & Implementation.

  Стартирате нова академия за Python девелопъри. Откъде дойде идеята за инициативата?
  Идеята дойде съвсем естествено като продължение на предишни академии, които Schwarz IT България е провеждала. Важна причина е и гладът за такива кадри, особено в сферата на Big Data и Machine Learning, които са две от най-специфичните приложения на Python в момента. Широкото приложение на този език го превръща в много популярен и съответно е чудесна посока за развитие на младите хора, които имат интереси в програмирането. В този смисъл академията е също начин да популяризираме тези приложения на езика сред новото поколение девелопъри. Продължаваме индиректно и усилията на компанията да подпомага университети и профилирани училища.

  Кой може да се включи в академията? За кого е най-подходяща? Има ли конкретен профил, който търсите?
  Академията е за всеки, който завършва или вече е завършил първата стъпка от висшето си образование, смята, че има дарба за аналитично мислене и проявява сериозен интерес към програмирането. В нашия екип има хора с най-разнообразни области на науката и технологиите: за нас практическите умения и подходът към проблемите са по-важни от това какво точно пише в дипломата. Разбира се, хората, завършили софтуерни и инженерни специалности, биха преминали много по-лесно през съдържанието и биха имали повече време за надграждане, но това не изключва всички останали.

  Профили/нагласи които търсим:
  • хора, които са се докоснали до Python и искат да продължат развитието си в тази посока;
  • хора с опит в други езици, разработващи собствени проекти за забавление в свободното си време, и с чувството, че биха практикували това като професия;
  • програмисти, които искат да сменят езика или да навлязат повече в технологиите, боравещи с Big Data.

  Колко души планирате да обучите и за какъв период?
  Можем да поемем 20 души, които ще преминат през четири месеца обучение: три месеца интензивни лекции и практически задачи плюс един месец разработка на проект с практическо приложение.

  Как стават записването и подборът на кандидатите?
  Приемаме кандидати през обявата за академията в Jobs.bg тук.
  Подборът ще бъде извършен чрез оценка на събраните CV-та и входен тест за аналитично мислене.

  Под каква форма ще се проведе обучението – онлайн или присъствено?
  Обучението ще е смесено – онлайн курсове за основните теми и присъствени лекции с възможност за обсъждане и въпроси за по-специализираните теми от програмата.

  Кои ще бъдат лекторите? Ваши колеги ли са те?
  Лекторите са от екипа на Schwarz IT Bulgaria, които прилагат ежедневно принципите и използват технологиите, които ще бъдат покрити в обучението. Като обучители участва почти целият екип AI Technology and Implementation. Впоследствие участниците в академията, които завършат с най-добри резултати, ще имат шанса да започнат работа в точно този екип.

  Безплатно ли е участието в програмата?
  Участието е не просто безплатно – участниците ще бъдат назначени на временен трудов договор с брутна заплата от 1150 лева и всички допълнителни придобивки, които използват останалите служители на компанията.

  Какво реално ще знаят и могат да правят завършилите академията?
  Уменията, които кандидатите ще развият, ще бъдат приложими не само в обикновени проекти за разработка на софтуер, но и при създаване на цялостни облачни решения, включващи обработка на големи обеми и потоци от данни. Лекциите и практическите задачи ще покрият теми като: обектно ориентирано програмиране, качествен и чист код с тестове и документация, основи на алгоритмите и design patterns, контейнеризация (Docker, Kubernetes), формати данни и data pipelines, практически distributed computing със PySpark, логове, мониториране на продуктите и сигурност.

  Ще предложите ли работа на завършилите успешно академията?
  На 5 души от успешно завършилите академията ще предложим постоянна позиция в екипа AI Technology and Implementation. На всички останали ще окажем подкрепа при намирането на подходяща позиция директно или чрез нашите партньори в набирането на персонал.

  У нас вече има доста IT академии. С какво се отличава Вашата инициатива?
  Това, на което ще наблегнем, е взаимодействието с участниците и развитието на техния потенциал. За нас е важно да им дадем възможност да се проявят в най-добрата си светлина, да зададат всичките си въпроси и да разберат отговорите им. Всяка IT област и всеки програмен език или framework имат своите специфики и дълбочина. Ние ще предложим това в областта AI engineering/Data Engineering.

  Кои са най-популярните програмни езици и как ще се развиват в бъдеще?
  В нашата област Python и Scala водят в момента. Всеки от тях си има силни и слаби страни и очакваме и двата да продължат да се развиват активно с нови библиотеки и рамки/ frameworks, а популярността им да продължи да нараства.

  Кои са плюсовете и минусите на Python?
  Python е изключително лесен за четене и за писане, особено ако сте начинаещи в програмирането. При него липсват някои от строгите правила на езици като C/ C++ и Java и синтаксисът е много интуитивен. Подходът на разработчиците на езика и общността също помагат много, а огромният брой библиотеки правят разработката на всякакви функционалности много лесна.
  Като минуси можем да отбележим сравнително ниската скорост на изпълнение (тъй като е интерпретиран език), както и слабото налагане на типовете данни (числови, знакови, речници). Скоростта обаче се компенсира с имплементацията на някои библиотеки на C, както и с приложението на подходи като векторизация, които са широко прилагани в някои от често използваните библиотеки за обработка на данни. Слабата типизация на езика е едновременно минус за свикналите с по-строги езици и плюс за начинаещите. Настоящите версии на Python поддържат начини за компенсиране на този недостатък поне на нивото на статичния анализ.

  Къде и как се прилага Python?
  Езикът се прилага в най-различни области, от обработката на биологични данни в генетиката и геномиката до създаването на игри и уеб апликации. Поради широкото му разпространение при обработката на данни някои производители като Nvidia предлагат Python SDK (Software Development Kits) и библиотеки, специално предназначени да помогнат data-общността да използва техния хардуер. Python е също един от първите избори при началното обучение по програмиране, точно поради лесната си четимост и изчистен синтаксис.

  Кои са основните изисквания, за да стартираш на позицията Python Developer?
  Изискванията вероятно са много специфични за всяка компания. В Schwarz IT България и специално за нашия екип доброто боравене с езика е само едно от условията, ако кандидатствате за по-висока позиция. Търсим също разбиране на теми като обектно ориентирано програмиране, тестване, работа със системи за контрол на версията (например Git), базово разбиране на Continuous Integration/ Continuous Delivery, както и разбиране на нуждата от елементите на поддръжката на софтуерни решения като логове и мониторинг. Практическият опит с всички тези неща е плюс и затова ще се опитаме да ги покрием в рамките на академията.

  Какви са отговорностите на един Python Developer?
  Да прилага всичко от изброеното по-горе! В нашия екип работата е комплексна и на всеки от нас се налага да прави разнообразни неща и да взема решения за най-добрата имплементация в рамките на конкретния проект, по който работи.

  Има ли засилен интерес към обучение, преквалификация и кариера в ИТ индустрията в момента?
  Има глад за кадри. Можем да се надяваме, че и интересът ще се засили. В последно време имаме кандидати, които желаят да променят сферата си на работа, така че е възможно нещата да се променят.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Schwarz IT Bulgaria EOOD в JOBS.bg тук

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Германската KAYSER Automotive инвестира в завод за автомобилни компоненти в Плевен
  Компанията ще развива дейността си в Логистичен парк БПД Плевен
  преди 14 часа
  Nvidia отчете рекордни приходи
  Акциите на компанията отбелязват 200% ръст спрямо година по-рано
  преди 16 часа
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 19 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 20 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 21 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия