събота, 02 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1007 прочитания

  От понеделник без маски в самолетите или на летищата в Европа

  Европейските власти решиха да облекчат разпоредбите преди лятото
  11 май 2022, 17:08 a+ a- a

  От 16 май от пътниците в самолетите и на летищата в Европа няма да се изисква да носят маски, съобщиха Европейската агенция за авиационна безопасност и Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията.

  "Облекчение за всички ни е, че най-накрая достигаме етап от пандемията, в който можем да започнем да отпускаме мерките за здравна безопасност. Сред много пътници, а също и членове на летателния екипаж, има силно желание маските вече да не са задължителна част от въздушното пътуване. Сега сме в началото на този процес. Пътниците трябва да продължат да спазват изискванията на своята авиокомпания и, когато превантивните мерки са незадължителни, да вземат отговорни решения и да зачитат избора на другите пътници. По-специално, пътник, който кашля и киха, трябва силно да обмисли носенето на маска за лице, за успокоение на тези, които седят наблизо", подчерта изпълнителният директор на Европейската агенция за авиационна безопасност Патрик Ки.

  Директорът на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията Андреа Амон каза, че макар носенето на маска да престане да бъде задължително, "е важно да се има предвид, че заедно с физическата дистанция и добрата хигиена на ръцете това е един от най-добрите начини за намаляване на предаването (на вируса)".

  Двете агенции заявиха, че правилата за маските се очаква да се различават след отмяната на задължителното им носене. Авиокомпаниите са съветвани да насърчават пътниците да носят маски в самолетите, пътуващи за и от места, където в обществения транспорт все още се изисква носенето на маски.

  Уязвимите пътници трябва да продължат да носят маска за лице, независимо от правилата. Пътниците също се насърчават да спазват мерките за дистанциране във вътрешните зони, включително на летището, когато е възможно.

  Въпреки че много държави вече не изискват от пътниците да подават данни чрез формуляр, авиокомпаниите трябва да поддържат своите системи за събиране на данни в режим на готовност, за да могат да предоставят тази информация на органите на общественото здравеопазване, ако е необходимо, например в случай, когато се появи нов вариант за безпокойство, който е идентифициран като потенциално по-опасен.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на Асен Василев
  Започва да тече 7-дневен срок за формиране на състав на правителство
  преди 19 часа
  Над 17 000 ученици и учители заминават на безплатна почивка
  Децата и ръководителите им ще могат да отдъхват в планински или морски курорт през юли и август
  преди 20 часа
  Петков: България вече има алтернативно трасе за газ
  Другата седмица с гръцкия министър-председател ще дадем старт на газовата връзка с Гърция, обяви премиерът
  преди 20 часа
  Е-адресна регистрация вече в цяла София
  Всички райони вече работят успешно със системата
  преди 22 часа
  ЕС въвежда по-строги регулации за трансфер на криптовалути
  Целта е крипто платформите да проверяват самоличността на клиентите си, за да се ограничат рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма
  преди 1 ден
  Украйна започна да изнася ток за ЕС
  Това ще позволи на Украйна да генерира повече приходи, а ЕС ще получава допълнителна електроенергия на достъпни цени