петък, 19 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1234 прочитания

  СЗО: Реалният брой смъртни случаи, свързани с Covid-19, е близо 15 млн. души

  Смъртните случаи са повече при мъжете и в държавите с по-ниски доходи
  05 май 2022, 16:29 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Нови оценки на Световната здравна организация (СЗО) показват, че пълният брой на смъртните случаи, свързани пряко или косвено с пандемията от Covid-19 (описана като „прекомерна смъртност“) между 1 януари 2020 г. и 31 декември 2021 г., е бил приблизително 14,9 милиона. За сравнение според официалните данни към момента починалите са 5,4 милиона души.

  „Тези отрезвяващи данни сочат не само въздействието на пандемията, но и необходимостта всички страни да инвестират в по-устойчиви здравни системи, които могат да поддържат основни здравни услуги по време на кризи, включително по-силни здравни информационни системи“, каза д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО. „СЗО се ангажира да работи с всички страни за укрепване на техните здравни информационни системи, за да генерира по-добри данни за по-добри решения и по-добри резултати.“

  Прекомерната смъртност се изчислява като разлика между броя на настъпилите смъртни случаи и броя, който би се очаквал при липса на пандемия въз основа на данни от по-ранни години.

  Прекомерната смъртност включва смъртни случаи, свързани с Covid-19 пряко (поради болестта) или непряко (поради въздействието на пандемията върху здравните системи и обществото). Смъртните случаи, свързани непряко с Covid-19, се дължат на други здравни състояния, за които хората не са имали достъп до превенция и лечение, тъй като здравните системи бяха претоварени от пандемията. Приблизителният брой на излишните смъртни случаи може да бъде повлиян и от смъртни случаи, избегнати по време на пандемията поради по-ниски рискове от определени събития, като злополуки с моторни превозни средства или професионални наранявания.

  Повечето от смъртните случаи (84%) са съсредоточени в Югоизточна Азия, Европа и Америка. Около 68% от смъртните случаи са концентрирани само в 10 страни в световен мащаб. Страните със среден доход представляват 81% от 14,9 милиона прекомерни смъртни случаи (53% в страните с по-ниски средни доходи и 28% в страните с по-висок среден доход) за 24-месечния период, с високи и ниски доходи страни, всяка от които представлява съответно 15% и 4%.

  Оценките за 24-месечен период (2020 и 2021 г.) включват разбивка на прекомерната смъртност по възраст и пол. Те потвърждават, че глобалният брой на смъртните случаи е по-висок за мъжете, отколкото за жените (57% мъже, 43% жени) и по-висок сред възрастните хора. Абсолютният брой на свръх смъртните случаи се влияе от размера на населението. Броят на прекомерните смъртни случаи на 100 000 души дава по-обективна картина на пандемията спрямо данните за смъртността от Covid-19, твърди СЗО.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  GSK сключи договор за $170 млн. с УНИЦЕФ
  Компанията трябва да достави до 18 млн. дози ваксина срещу малария в рамките на 3 години
  преди 8 часа
  Производствените цени в Германия с 37% ръст на годишна база
  Това е най-голямото повишение на показателя, откакто се води статистика
  преди 8 часа
  преди 8 часа
  България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните си ресурси
  Превозът на български въглища за Сърбия, удълбочаването на Дунав и нов интермодален терминал, обсъдиха министрите на транспорта на двете страни
  преди 10 часа
  Фонд на фондовете ще разполага с над 2 млрд. лв. за периода 2021-2027 г.
  Във фонда започва одит, съобщи министър Александър Пулев
  преди 11 часа
  Samsung инвестира $15 млрд. в развоен център за чипове
  Компанията иска да бъде сред лидерите в технологиите за производство на чипове