четвъртък, 29 септември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1015 прочитания

  Партньори от 4 държави създават платформа за квалификация на фирмения персонал

  Те са предназначени за инженери и техници в ТИЗ
  05 май 2022, 11:15 a+ a- a

  сн: ТИЗ

  Кратки курсове в рамките на 5-7 дни на заетите във фирмите техници и инженери, работещи в сектори „Машиностроене“ и „Мехатроника“, разработват партньори от четири държави - България, Гърция, Полша и Сърбия.

  Учебните курсове, общо 14 на брой - 6 за инженери и 8 за техници, са финализирани, информира за хода на работата Катя Стайкова, изпълнителен директор на „Клъстер Тракия икономическа зона“.

  В проекта по програма ЕРАЗЪМ+ участват 4 университета, предлагащи инженерно обучение: Технически университет – Габрово /водеща организация/, Hellenic International University, Politechnika Gdanska, University of Nis), 4 търговско-промишлени палати от Габрово, Кавала, Гданск и Ниш, и „Клъстер Тракия икономическа зона“.

  Целта е компаниите да подобрят уменията, да повишат квалификацията на фирмения си персонал, обяснява Стайкова.

  В началото на юни ще се проведат безплатни пилотни обучения на една група от 10 техници и една група от 10 инженери по създадените обучителни материали. 

  Стайкова обяснява, че учебният план се базира на резултатите от проучване, проведено сред 161 компании в следните европейски региони: Габрово и Пловдив – България, Източна Македония и Тракия – Гърция, Поморско воеводство – Полша, Ниш – Сърбия.

  Според анализа на анкетата работодателите определят за приоритетни 8 курса за техници, които са залегнали в учебния план: Електричество; Електрически задвижвания; Пневматика и електропневматика; Хидравлика; Вакуум и вакуумни технологии; Оптимално използване на сгъстен въздух; Работа и настройка на машини с ЦПУ и Работа с автоматизирани производствени системи.

  6-те курса за инженери съответно са: Основни схеми в автоматизираните пневматични системи; Енергийна ефективност в пневматичните системи; Хидравлика, пропорционална хидравлика; Електрически задвижвания, комплексни електрически задвижвания; Автоматизирани производствени системи и Гарантиране на качество, контрол на качество и тестване.

  Катя Стайкова смята, че изпълнението на този проект ще е от изключителна полза, както за компаниите в Тракия икономическа зона, така и за новите инвеститори в най-мащабната индустриална зона в Югоизточна Европа. Още повече, че създаването на образователните ресурси е въз основа на транснационално сътрудничество и обединява знанията и уменията в секторите „Машиностроене“ и „Мехатроника“ на 4 държави.

  Според декана на Техническия факултет на Университета по хранителни технологии – Пловдив доц. д-р инж. Таня Титова-Костуркова, която е част от екипа, разработващ курсовете, учебната програма ще бъде много полезна за целевите групи по отношение, както на професионални, така и на меки умения. На проведената в началото на април в Гданск, Полша, трета транснационална среща по проекта партньорите обсъдиха пилотните обучения по разработените материали и организирането на финалната конференция в Пловдив.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Япония възстановява безвизовия режим с България
  Вижте как ще може да се влиза в страната
  преди 18 часа
  Учениците в дуално обучение са се увеличили 30 пъти за 6 години
  Миналата година учениците в дуална форма на обучение са били 10 450
  преди 18 часа
  Здравословни десерти и храна за домашни любимци планира да произвежда фирма в Бургас
  Инвестицията ще е за 10 милиона лева, а разкритите нови работни места се очаква да бъдат над 100
  преди 19 часа
  Kaufland инвестира над 35 млн. лв. в нов хипермаркет в София
  Кметът на София връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата
  преди 19 часа
  Производител на луксозни седалки и панели за кино салони открива база в Бургас
  С реализирането на инвестицията ще бъдат разкрити около 40 работни места