петък, 01 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6314 прочитания

  Women in IT: Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT

  Когато започнах работа в тази сфера, броят на жените в нея беше доста по-малък, отколкото е сега, казва Ирена
  16 май 2022, 11:29 a+ a- a

  Ирена Петрова - Software Development and Integration Manager в Smart IT. Снимка: Smart IT

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

  Запознайте се с Ирена Петрова - Software Development and Integration Manager в Smart IT.

  Разкажете ни за Вашето образование.
  Завършила съм специалност „Компютърни ситеми и технологии“ в Техническия университет в гр. София, бакалавърска и магистърска степен. Преди това съм завършила Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, гр. София.

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
  Ако трябва да посоча човек, който да има принос за този мой избор, това е моят по-голям брат, който също работи в ИТ сферата. Когато бях в 11. клас, той записа да учи информатика в Софийския университет в София. Бяха ми интересни нещата, които учеше, приложенията, които правеше у дома и покрай него се запалих това да избера да уча и аз.

  Smart IT е технологичният хъб, който осигурява работата на 8300 служители и компаниите в групата на Management Financial Group (MFG) в България, Румъния, Полша, Украйна, Северна Македония и Испания. Бизнесите на MFG имат над 16 години опит в разработването и управлението на комплексни софтуерни решения и в администрирането на ИКТ инфраструктура. Основният фокус на Smart IT е разработването на дженерик no-code модулна платформа за онбординг на финтех компании с различни бизнес модели. Използваме технологии като C# и .NET/Core, ASP.NET/Core MVC, Web API, RabbitMQ, OAuth 2.0, Microservices, Docker, Kubernetes, ELK Stack, Grafana/InfluxDB, Polymer, DevExpress, JavaScript, jQuery, SignalR, EF, EF Core, MS SQL, MongoDB.

  Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  Докато бях студентка, започнах работа в българска софтуерна компания. Тя се занимаваше с разработка и поддръжка на складов софтуер за управление на работни процеси. Започнах работа като junior developer (C#, MS SQL Server) и много неща успях да науча от по-опитните колеги там.

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
  В момента съм ръководител на три от екипите с програмисти в Smart IT. Основна част от работата ми е посредством комуникацията с различни колеги и екипи ежедневно да отговаряме максимално ефективно на бизнес нуждите на нашите клиенти и партньори. По-голямата част от проектите, по които работя, са свързани с разработка и интегриране на различни услуги, които изграждат необходимите бизнес процеси и модели. През последните години усилено работя по най-важния стратегически проект както за клиентите ни, така и за цялата група на MFG, а именно платформата SmartCheck.

  „В ИТ индустрията в България жените могат да се развиват също толкова успешно, колкото и мъжете“, вярва Ирена. Снимка: Smart IT

  Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Най-мотивиращо и интересно в работата ми са ежедневните предизвикателства, с които се сблъскваме, и как се справяме с тях като екип. Удовлетворението от това да пребориш даден по-комплексен казус или да чуеш от клиентите, че са останали доволни от предоставените им услуги, е несравним мотиватор. Едно от нещата, които правят работата в Smart IT толкова интересна, е разнообразието както от по-малки, така и от по-големи софтуерни проекти и възможността да бъдат реализирани с различни технологии.

  Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
  В ежедневната си работа общувам и работя с различни колеги и клиенти, включително и извън рамките на България. От много от тях съм научила и продължавам да уча нови неща. Посещавам и различни обучения, онлайн лекции, свързани предимно с развиване на умения за управление на високоефективни екипи от хора. Но хората, от които съм научила най-важните неща, са моите родители и съпругът ми. Те ме научиха на много усърдие, отдаденост, търпение и обич и на това, че преди да бъдеш добър професионалист, в която и да е област, е важно да бъдеш добър човек.

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  Независимо от пола и сферата на дейност, човек среща предизикателства всеки ден както в професионален, така и в личен план. Не съм срещала конкретно предизвикателство, базирано на това, че съм жена в ИТ сферата. 

  „Чувствам се на мястото си, защото това, което правя, е това, което искам и обичам да правя“, категорична е Ирена. Снимка: Smart IT

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  В ИТ индустрията в България мисля, че жените могат да се развиват също толкова успешно, колкото и мъжете. Когато започнах работа в тази сфера, броят на жените в нея беше доста по-малък, отколкото е сега. Както преди, така и сега винаги съм се чувствала много спокойна, равнопоставена и уважавана от колегите си. Научила съм много от тях, помагаме си и се подкрепяме всеки ден. Чувствам се на мястото си, защото това, което правя, е това, което искам и обичам да правя.

  Кои са на-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
  Най-големите клишета, които съм чувала за жените в ИТ индустрията, са, че математиката, логическото мислене и програмирането не им се отдава и не са за тях. За сметка на това повече им се отдавали чуждите езици. Аз лично не смятам, че което и да е от тези неща е обвързано по някакъв начин с това дали си мъж, или жена. В SmartIT са важни знанията и личните качества на даден кандидат или служител, а не неговият пол.

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  Както повечето семейни хора с деца, през свободното си време обичам да съм колкото се може повече време със семейството си, близки и приятели. Обичам много да пътуваме до нови дестинации и да създаваме незабравими спомени заедно.

  Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  В ИТ сферата има различни подсфери и се предоставя възможност да развиваш както технически компетенции, така и „меки“ компетенции. Това те усъвършенства не само в професионален, но и в личен план. Работата е наистина интересна, предизвикателна и дава възможност всеки ден да учиш нови неща и да ставаш по-добър, в това, което правиш. Също така работата в ИТ сферата обикновено предоставя възможност за гъвкаво работно време и работа от вкъщи, което я прави силно предпочитана. Това, което бих посъветвала момичетата, е да изберат развитие, което им харесва и би им доставяло удоволствие, защото само тогава могат да се чувстват щастливи и удовлетворени.

   
   
  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  Women in IT: Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Woman in IT: Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Women in IT: Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Women in IT: Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Women in IT: Александрина Яворова, ръководител екип, HPE Networking Aruba
  Women in IT: Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Women in IT: Елена Диамандиева, ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Women in IT: Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Women in IT: Добринка Йорданова, старши инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Women in IT: Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Women in IT: Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Women in IT: Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 минути
  Биткойн надмина $60 000
  Криптовалутата е на път да постави нов рекорд
  преди 3 минути
  Villeroy & Boch завърши придобиването на Ideal Standard
  Обединеното дружество става един от най-големите производители на продукти за баня в Европа
  преди 16 минути
  Това ще е едно от първите училища у нас с изучаване на изкуствен интелект
  Предвижда се да има отделна професионална паралелка с кандидатстване след 7. клас
  преди 39 минути
  Българска компания спечели 2.4 млн. евро финансиране от Европейския съвет за иновации
  Smart Farm Robotix се класира между 42 високотехнологични фирми, избрани сред общо 1083 кандидатствали от ЕС
  преди 17 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers