събота, 02 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2788 прочитания

  Как да наемем хартиена книга онлайн?

  Повече за онлайн библиотеката за хартиени книги, как работи и с какви заглавия разполага – разговаряхме с Атанас Юрчиев, който след близо 20 години опит в ИТ сектора, се завръща към голямата си детска любов – книгите
  04 май 2022, 12:11 a+ a- a

  Снимка: Атанас Юрчиев - основател на онлайн библиотека „Бамбуукс“

  Атанас Юрчиев е основател на онлайн библиотека „Бамбуукс“ и отявлен фен на книгите.

  След близо 20 години опит в ИТ сектора, работа за големи мултинационални компании и мениджмънт на локални и регионални отдели Атанас решава да се завърне към голямата си детска любов – книгите. И с подновен ентусиазъм да стартира уникалната за България онлайн библиотека за хартиени книги. Голямата му мечта е да събуди поувяхналата страст към четенето и да насочи поне малка част от подрастващите към необятния свят на книгите. Защото, както казва Гьоте: „Няма такава книга, от която човек не би могъл да научи нещо.“

  Как се роди идеята за онлайн библиотека за хартиени книги, как работи и с какви заглавия разполага – разговаряхме с Атанас Юрчиев.

  Атанас, как се роди у Вас идеята за онлайн библиотека, но с хартиени книги?
  Ще започна с една кратка предистория, която всъщност е катализатор на идеята за онлайн библиотеката.
  Преди 7-8 години, пътувайки в претъпканото лондонско метро, ми направи впечатление, че 100% от пътниците са забили поглед в телефоните си и тогава се замислих защо хората не четат книги вместо това.
  Погледнах себе си отстрани като потребител на дигитално съдържание в интернет и осъзнах, че това, което получават хората там, е само на няколко клика разстояние и че книгите изостават точно в това отношение.
  И реших да предприема нещо в тази посока – да предоставим достъп на по-широк кръг хора до библиотечните услуги и до необятния свят на книгите също на само няколко клика разстояние :)
  А защо хартиени книги? Въпреки дългогодишния ми опит в ИТ сферата не мога да опиша чувството от отварянето на една нова книга – мириса на хартия, приятния допир до книгата, нетърпението да разлистиш следващата страница. Сигурен съм, че разбирате за какво говоря, та затова...

  Харесва ми Вашият слоган „Днес – читател, утре – лидер!“. Каква е Вашата мисия и визия?
  Всъщност слоганът ни е цитат на известната американска журналистка от 19. век Маргарет Фулър, която е първата жена военен кореспондент и първият рецензент на книги в журналистиката.
  Ние твърдо вярваме, че синтезираната мъдрост на книгите трябва да стане достояние на колкото е възможно повече хора от ранна детска възраст, защото това ще превърне всички ни в малко по-добри, по-креативни и по-позитивни индивиди в бъдеще. Особено като контрапункт на цялата недостоверна и негативна информация, която генерира всеки ден дигиталното пространство.

  Коя е Вашата таргет аудитория, към която се насочвате?
  Както споменах и по-рано, ние се опитваме да достигнем до възможно най-широк кръг от хора и в тази връзка нямаме дефинирани таргет групи. Стараем се да предоставяме широко жанрово разнообразие на книги – от детска литература, през по-комерсиална литература, до строго специализирана литература. Отворени сме, разбира се, и очакваме обратна връзка от читателите каква друга литература искат да намерят в библиотеката.

  Обяснете ни как работи самият модел на Вашата онлайн библиотека – избор, поръчка, доставка, връщане на книги.
  Услугата ни е ориентирана както към физически, така и към юридически лица, като първата стъпка е регистрация на сайта на библиотеката www.bambooks.bg и сключване на договор за наем на книги. Самият избор на книги и изпращане на поръчките също се извършва през сайта на библиотеката, след като предварително са договорени честота на доставяне на книгите, максимален брой на наемани книги, период за наемане, както и адрес/и за доставка. Самата доставка и/или връщане на книги се осъществява от куриер съответно до дома или офиса според предпочитанията на читателите. Може би звучи по-сложно, отколкото е всъщност и се опитваме да опростим максимално целия процес.

  Предлагате услугата както за физически лица, така и за фирми като социална придобивка за служители. Как сте предвидили да се случва това?
  Предоставянето на услугата на фирми като социална придобивка за техните служители е едно чудесно допълнение към портфолиото на всяка компания и подкрепя в пълна сила стремежа им към цялостно развитие на най-ценния ресурс, а именно човешкия. В конкретния случай договорните отношения на библиотеката са директно с компаниите, а служителите са активните потребители на услугата. Наемането на книги е на база месечен абонамент на потребител, за всички възползвали се от услугата за съответния период.

  Ще предлагате ли други допълнителни услуги освен наемането на книги?
  Освен основната услуга – наем и доставка на книги, предлагаме и някои допълнителни услуги като осигуряване на български автори като мотивационни лектори за корпоративни събития, както и посредничество при закупуване на книги за служители или бизнес партньори. Организираме също така и дарителски кампании на книги за локални библиотеки в училища, детски градини и социални домове. Планираме и допълнителни услуги и инициативи в бъдеще, които за момента ще запазим в тайна. 

  С какво разполагате в момента и как предвиждате да захранвате занапред?
  Каталогът ни от книги към момента съдържа няколко хиляди тома, които се увеличават ежеседмично. Смея да твърдя, че сме обхванали цялата палитра от литературни жанрове и автори, като концепцията ни изключва какъвто и да било вид цензуриране или отхвърляне на конкретни теми и автори. Доставяме също така и специализирана литература на английски език, която не се издава на българския пазар.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 19 часа
  Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на Асен Василев
  Започва да тече 7-дневен срок за формиране на състав на правителство
  преди 20 часа
  Над 17 000 ученици и учители заминават на безплатна почивка
  Децата и ръководителите им ще могат да отдъхват в планински или морски курорт през юли и август
  преди 20 часа
  Петков: България вече има алтернативно трасе за газ
  Другата седмица с гръцкия министър-председател ще дадем старт на газовата връзка с Гърция, обяви премиерът
  преди 21 часа
  Е-адресна регистрация вече в цяла София
  Всички райони вече работят успешно със системата
  преди 22 часа
  ЕС въвежда по-строги регулации за трансфер на криптовалути
  Целта е крипто платформите да проверяват самоличността на клиентите си, за да се ограничат рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма
  преди 1 ден
  Украйна започна да изнася ток за ЕС
  Това ще позволи на Украйна да генерира повече приходи, а ЕС ще получава допълнителна електроенергия на достъпни цени