неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  582 прочитания

  Повече от половината американци са преболедували ковид

  Според данни на CDC над 75% от децата също са прекарали вируса
  27 април 2022, 15:25 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  След рекордното нарастване на случаите на Covid-19 по време на вълната, задвижвана от варианта Омикрон, около 58% от населението на САЩ като цяло и повече от 75% от по-малките деца са били заразени с коронавирус от началото на пандемията. Това показват данните на американските Центрове за контрол на заболявания (CDC), базирани на проучване на кръвни проби на национално ниво.

  Проучването бележи първия път, в който повече от половината от населението на САЩ е било заразено с вируса SARS-CoV-2 поне веднъж, и предлага подробен оглед на въздействието на варианта Омикрон в Съединените щати. Преди Омикрон да пристигне през декември 2021 г., една трета от населението на страната е имало доказателства за предишна инфекция със SARS-CoV-2.

  Според новите данни Омикрон увеличава инфекциите във всяка възрастова група, но децата и юношите, много от които остават неваксинирани, имат най-висок процент инфекции, докато хората на 65 и повече години, силно ваксинирано население, имат най-ниски.

  В периода от декември до февруари, когато Омикрон се разпространява в САЩ, 75,2% от децата на възраст 11 и по-малки са имали антитела, свързани с инфекцията, в кръвта си, спрямо 44,2% през предходния тримесечен период. Сред тези на 12-17 г., 74,2% са носители антитела, в сравнение с 45,6% за периода от септември до декември.

  Учените са търсили специфични антитела, произведени в отговор на вируса SARS-CoV-2, които присъстват само след инфекция и не се генерират от ваксини срещу Covid-19. Следи от тези антитела могат да останат в кръвта до две години, уточнява „Ройтерс“. Наличието на подобни антитела не означава, че човек е предпазен от повторно инфектиране с вируса. Учените уточняват, че не са гледали дали в пробите има достатъчно антитела, които да осигуряват защита.

  Инфекциите с Covid-19 в САЩ се увеличават, каза директорът на CDC д-р Рошел Валенски. Те се увеличават с 22,7% през последната седмица до 44 000 на ден. Хоспитализациите се повишават за втора поредна седмица с 6,6%. В голямата си степен увеличението се дължи на подварианти на Омикрон, обясни Валенски.

  Валенски каза, че вариантът BA.1, който предизвика вълната Омикрон, сега представлява само 3% от предаването в САЩ. Pодвариантът BA.2.121, съставлява почти 30% от случаите и изглежда е с 25% по-заразен дори от силно заразния подвариант BA.2 на Омикрон.

  CDC продължава да препоръчва носене на маска в обществения транспорт на закрито, а Валенски подчерта, че ваксинацията остава най-сигурната стратегия за предотвратяване на усложнения от Covid-19.

  Повече от 66% от населението на САЩ е напълно ваксинирано, а близо 46% имат и поставена бустерна доза, според федералните данни.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  30 септември 2022, 17:06
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  30 септември 2022, 17:01
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство