неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  977 прочитания

  Роботи и квантова комуникация с фотони показаха български учени

  27 април 2022, 09:26 a+ a- a

  сн: БАН

  Разработки на Института по роботика на БАН бяха представени в рамките на Ден на отворените врати на интелектуалната собственост, който се проведе в Патентното ведомство по повод 26 април – Световен ден на интелектуалната собственост.

  Изследователите на Център за компетентност КВАЗАР от Института по роботика на БАН показаха своите изобретения и разясняваха различните аспекти и въпроси, свързани с интелектуалната собственост.

  Участниците в събитието се запознаха с иновативни експонати в областта на роботиката и автоматизацията. Представени бяха роботите с усъвършенстван и надграден софтуер „Пепър” и „НАО”, манипулатор на ръка тип „ортеза”, който ускорява социалната адаптация на хора с нарушена кинетика на ръцете, серия роботи за STEM обучение, както и за първи път беше показана квантова комуникация с фотони, разработена от учените от Центъра за компетентност „КВАЗАР”.

  Световният ден на интелектуалната собственост продължи с конференция на тема: „Интелектуалната собственост в Роботиката и Изкуствения интелект“. Основната цел на форума беше да популяризира ролята на интелектуалната собственост в развитието на иновациите и роботиката и да даде възможност на бизнеса да се запознае с тяхната ефективност и приложимост.

  Конференцията беше открита от зам.-министъра на образованието и науката г-жа Ваня Стойнева. Организатори на форума са Патентното ведомство, Институтът по роботика на БАН и Професионалната асоциация по роботика и автоматизация. В събитието участва председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, който подчерта необходимостта от изграждане на силна връзка между науката и бизнеса в България. Сред участниците в събитието бяха също и ръководителят на Център за компетентност КВАЗАР акад. Чавдар Руменин, акад. Григор Горчев, както и представители на държавната администрация.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  30 септември 2022, 17:06
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  30 септември 2022, 17:01
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство