понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2231 прочитания

  Български ученици спечелиха трето място на технологичното състезание Imagine Cup

  Отборите на Quadcore и Yottabyte от България впечатлиха с решения на базата на изкуствен интелект за опазване на природата
  26 април 2022, 13:35 a+ a- a

  Български ученици завоюваха трето място в престижното технологично състезание Imagine Cup. Първият хакатон от поредицата 2022 Imagine Cup Junior Virtual AI Hackathons бе насочен към използването на изкуствен интелект (ИИ) за Земята. В него се включиха 21 отбора от 9 държави: Австрия, България, Египет, Казахстан, Латвия, Пакистан, Русия, Саудитска Арабия и Швейцария. Всеки отбор се състоеше от петима ученици и един учител. Microsoft, KPMG и ЮНЕСКО бяха домакини на състезанието.

  Участниците използваха изкуствен интелект за решаване на някои от основните екологични и устойчиви проблеми, пред които е изправена нашата планета днес. За да може идеята им да бъде приложима в реалния свят, учениците трябваше да предвидят проблемите, да проявят творческо мислене и внимание към детайлите.

  Българските отбори Quadcore и Yottabyte си поделиха третото място с две еднакво впечатляващи решения за опазване на природата. Идеята на отбор Quadcore е за дистанционно управлявана глобална банка за семена, която използва изкуствен интелект и Интернет на нещата (IoT) за проследяване на растителни видове в реално време с цел гарантиране наличието на подходящи условия, като влажност, температура и налягане. Гениалната идея на отбор Yottabyte включва използването на сателитни изображения и изкуствен интелект за идентифициране на замърсени плажове по света, канейки доброволци от околните райони да събират отпадъците. На първо място е екипът Data от Латвия със своето решение за опазване на популацията на прилепи по целия свят, докато отборът Unicode от Казахстан спечели второто място с решение за опазване на популацията на тигри.

  Екипът Quadcore сподели повече за вълнуващото преживяване: „Нашият проект е дигитален близнак на хранилището за семена, използвано за защита на биоразнообразието от ефектите на изменението на климата. Използвахме Share Point Spaces (VR), Azure DevOps, Azure Logic Apps, Azure Machine Learning, PowerBI, EventHub и Azure IoT Central. Както и хардуерни решения - WiO Terminal, SHT31 Temp&Humidity Sensor, Oculus Quest 2. Прекарахме много време в търсене на информация относно подходящите метеорологични условия за еделвайса - растението, което избрахме за пример. Свързахме данни от SHT31 сензори към отчета на Power Bi. Осен това нормализирахме набора от данни и създадохме регресионен модел за прогнозиране на параметрите на хранилището за семена. Участието в този хакатон беше трудно, но и забавно. Бяхме мотивирани от възможността да изучаваме съвременните технологии и да предложим решение на важен проблем - опазването на редки видове растения и животни”. Екипът сподели още, че ще се радват да разработят проекта си в бъдеще, с надеждата той да се използва широко в селскостопанския сектор и образованието.

  Българският екип Yottabyte добави: „Хакатоните от програмата Imagine cup на Microsoft са чудесна възможност за ученици от цял свят да представят своите идеи пред световноизвестни професионалисти. Щастливи сме, че бяхме поканени да участваме. Нашият екип е благодарен за предоставената възможност да научи още повече за изкуствения интелект, както и за проявените любезност и професионализъм от страна на домакините. Тези два дни бяха невероятно удовлетворяващи и със сигурност бихме препоръчали това преживяване на всеки, който се интересува от технологии."

  Всеки проект беше оценен от съдиите Давиде Сторти от ЮНЕСКО, Мона Сюлейман Хабиб и Рича Мишра от Microsoft и Серена Браун от KMPG.

  В рамките на Imagine Cup Junior Virtual AI Hackathons учениците се научават как да изграждат свои собствени програми за ИИ и да ги прилагат в ситуации от реалния живот. Те също така научават за ръководните принципи на Microsoft за отговорен ИИ, както и за важността от наличието на етичен подход към разработването на ИИ, събирането на данни, пречистването на данни, избора на модел и статистическото тестване, както и работа с регресия, дървета на решения и произволни гори за решаване на проблеми от значителна важност.

  Скоро ще бъдат отворени регистрациите за лятното издание на Imagine Cup Junior Virtual AI Hackathon.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  ЕС отпуска на България 65,2 млн. евро за възобновяема енергия
  Брюксел инвестира приходи от търговия с емисии за по-чисти енергийни системи в 10 държави, сред които и България
  преди 10 часа
  Нова програма подкрепя дигитализацията на близо 200 фирми у нас
  Те могат да получат 2000 евро субсидия за дигитализация на дейността си чрез DIGITRANS
  преди 12 часа
  Проучване: Над 2/3 от шефовете няма да наемат служители без умения за работа с AI
  През 2024 година изкуствения интелект ще се утвърди като ключов елемент на работното място
  преди 13 часа
  Moody's повиши дългосрочния депозитен рейтинг на Пощенска банка
  Към края на 2023 г. банката отчита коефициент на базовия собствен капитал от първи ред в размер на 19,0%
  преди 15 часа
  Сирма Груп ще придобие 51% дял от румънска софтуерна компания RoWeb
  Сделката ще осигури на Сирма достъп до румънския пазар