четвъртък, 08 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1797 прочитания

  Български ученици спечелиха трето място на технологичното състезание Imagine Cup

  Отборите на Quadcore и Yottabyte от България впечатлиха с решения на базата на изкуствен интелект за опазване на природата
  26 април 2022, 13:35 a+ a- a

  Български ученици завоюваха трето място в престижното технологично състезание Imagine Cup. Първият хакатон от поредицата 2022 Imagine Cup Junior Virtual AI Hackathons бе насочен към използването на изкуствен интелект (ИИ) за Земята. В него се включиха 21 отбора от 9 държави: Австрия, България, Египет, Казахстан, Латвия, Пакистан, Русия, Саудитска Арабия и Швейцария. Всеки отбор се състоеше от петима ученици и един учител. Microsoft, KPMG и ЮНЕСКО бяха домакини на състезанието.

  Участниците използваха изкуствен интелект за решаване на някои от основните екологични и устойчиви проблеми, пред които е изправена нашата планета днес. За да може идеята им да бъде приложима в реалния свят, учениците трябваше да предвидят проблемите, да проявят творческо мислене и внимание към детайлите.

  Българските отбори Quadcore и Yottabyte си поделиха третото място с две еднакво впечатляващи решения за опазване на природата. Идеята на отбор Quadcore е за дистанционно управлявана глобална банка за семена, която използва изкуствен интелект и Интернет на нещата (IoT) за проследяване на растителни видове в реално време с цел гарантиране наличието на подходящи условия, като влажност, температура и налягане. Гениалната идея на отбор Yottabyte включва използването на сателитни изображения и изкуствен интелект за идентифициране на замърсени плажове по света, канейки доброволци от околните райони да събират отпадъците. На първо място е екипът Data от Латвия със своето решение за опазване на популацията на прилепи по целия свят, докато отборът Unicode от Казахстан спечели второто място с решение за опазване на популацията на тигри.

  Екипът Quadcore сподели повече за вълнуващото преживяване: „Нашият проект е дигитален близнак на хранилището за семена, използвано за защита на биоразнообразието от ефектите на изменението на климата. Използвахме Share Point Spaces (VR), Azure DevOps, Azure Logic Apps, Azure Machine Learning, PowerBI, EventHub и Azure IoT Central. Както и хардуерни решения - WiO Terminal, SHT31 Temp&Humidity Sensor, Oculus Quest 2. Прекарахме много време в търсене на информация относно подходящите метеорологични условия за еделвайса - растението, което избрахме за пример. Свързахме данни от SHT31 сензори към отчета на Power Bi. Осен това нормализирахме набора от данни и създадохме регресионен модел за прогнозиране на параметрите на хранилището за семена. Участието в този хакатон беше трудно, но и забавно. Бяхме мотивирани от възможността да изучаваме съвременните технологии и да предложим решение на важен проблем - опазването на редки видове растения и животни”. Екипът сподели още, че ще се радват да разработят проекта си в бъдеще, с надеждата той да се използва широко в селскостопанския сектор и образованието.

  Българският екип Yottabyte добави: „Хакатоните от програмата Imagine cup на Microsoft са чудесна възможност за ученици от цял свят да представят своите идеи пред световноизвестни професионалисти. Щастливи сме, че бяхме поканени да участваме. Нашият екип е благодарен за предоставената възможност да научи още повече за изкуствения интелект, както и за проявените любезност и професионализъм от страна на домакините. Тези два дни бяха невероятно удовлетворяващи и със сигурност бихме препоръчали това преживяване на всеки, който се интересува от технологии."

  Всеки проект беше оценен от съдиите Давиде Сторти от ЮНЕСКО, Мона Сюлейман Хабиб и Рича Мишра от Microsoft и Серена Браун от KMPG.

  В рамките на Imagine Cup Junior Virtual AI Hackathons учениците се научават как да изграждат свои собствени програми за ИИ и да ги прилагат в ситуации от реалния живот. Те също така научават за ръководните принципи на Microsoft за отговорен ИИ, както и за важността от наличието на етичен подход към разработването на ИИ, събирането на данни, пречистването на данни, избора на модел и статистическото тестване, както и работа с регресия, дървета на решения и произволни гори за решаване на проблеми от значителна важност.

  Скоро ще бъдат отворени регистрациите за лятното издание на Imagine Cup Junior Virtual AI Hackathon.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  ЕК отпуска 197 млн. евро на България за подобряване на електропреносната мрежа
  Целта е ускорена електрификация на транспорта, решения за декарбонизация и децентрализация на потреблението и производството на електрическа енергия.
  преди 3 часа
  Парламентът прие удължаване на бюджета
  Депутатите приеха решението с единодушие
  преди 3 часа
  Европейската икономика е в рецесия през първото тримесечие на 2023 г.
  Това показват ревизираните данни на Евростат
  преди 3 часа
  12 компании влизат в програмата за растеж на Endeavor – Dare to Scale 2022
  В програмата са селектирани 22 предприемачи от различни сектори – софтуерната и финтех индустрия, електронната търговия, спорта, F&B и други
  преди 4 часа
  Столичният Бизнес парк предприема дългосрочна трансформация
  Нейната цел е Паркът да се развива като вторичен градски център и място за обществено обслужване, отдих и рекреация на всякакви възрастови групи и др.