неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  703 прочитания

  Пекин разширява плановете си за масово тестване

  20 милиона жители на китайската столица ще бъдат тествани до края на тази седмица
  26 април 2022, 11:40 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Пекин разшири плановете за масово тестване за Covid-19 на 20 милиона души. Това подхрани притесненията относно задаващото се блокиране на китайската столица.

  На фона на сравнения с Шанхай, където през март бяха съобщени повече от 1000 случая, преди най-накрая да бъдат наложени широко разпространени ограничения върху 26 милиона души, много в Пекин се стичаха в супермаркетите, за да се запасят с храна и консумативи, страхувайки се от внезапни локализирани блокирания, предава „Ройтерс“.

  Във вторник (26 април) властите започнаха да затварят някои спортни зали, театри и туристически обекти, ден след като Пекин започна да тества жителите на най-населения си район Чаоян. До края на деня в понеделник Пекин обяви, че ще проведе тестове в 10 други области и една зона за икономическо развитие до събота.

  Китайската столица съобщи за 33 нови случая на локално предаване за 25 април, съобщиха от градските здравни власти във вторник, от които 32 са симптоматични и един е безсимптомен. Това е малко по-високо от 19 инфекции в общността, съобщени ден по-рано.

  Решението на Пекин да тества по-голямата част от общото си население от 22 милиона души дни след откриване на малък брой инфекции е в контраст с Шанхай, който изчака около месец след началото на епидемията, преди да премине към масови тестове в целия град в началото на април.  Три кръга от PCR тестване ще бъдат проведени от вторник до събота.

  Докато последното огнище на Covid в Пекин е скромно за световните стандарти, блокирането на китайската столица в стил Шанхай ще замъгли още повече икономическите перспективи на страната.

  Икономиката на Шанхай се забави през първото тримесечие, засегната от редкия спад на промишленото производство и местното потребление поради епидемията от Covid в града. Само през март продажбите на дребно се понижиха с 18,9%. 

  Азиатските пазари претърпяха най-лошия си ден от повече от месец в понеделник поради опасения, че Пекин е на път да влезе в такова блокиране. Китайските акции се понижиха до двегодишно дъно.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  30 септември 2022, 17:06
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  30 септември 2022, 17:01
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство