вторник, 23 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4316 прочитания

  Немската софтуерна компания Блубито отвори офис във Варна

  Анелия Костадинова - WordPress Developer, и Ива Токмачкиева - HR Administrator, разказват за работата си и атмосферата в новия офис
  19 април 2022, 12:48 a+ a- a

   Ива Токмачкиева - HR Administrator (вляво), и Анелия Костадинова - WordPress Developer в Блубито, офис Варна. Снимка: Блубито

  Немска софтуерна компания Блубито отвори нов офис във Варна. Той се намира в Лендмарк Център (бул. Сливница 24) и функционира от февруари т.г. В момента във варненския офис работят 8 специалисти, като плановете на Блубито са до края на календарната година до наеме минимум още 20 нови души.

  Големият интерес от местни ИТ специалисти, наличието на прогресиращи ИТ академии, езикови гимназии и други технически насочени академични институции в морската столица на България са част от мотивите на немската компания да отвори втора локация в България.

  Търсенето на нови таланти е насочено главно към немскоговорящи ИТ специалисти с различен технологичен опит. Немският език е съществен при намирането на подходящи кандидати, както и мотивацията за учене и развитие. Основните бизнес компетенции са в следните четири посоки: Mobile App Development, Web Application Development, Application Management и UI/UX Engineering, а технологиите които се използват в компанията, са: Java, Angular, React, Vue, PHP, iOS /Android, .NET и др.

  Блубито стартира дейността си в България през 2009 с 6 -7 служители. Глобално в Блубито към момента работят 120 души, от които 116 в България. Компанията е партньор на значими в ИТ сектора компании от DACH-региона в сферата на digital transformation, agile transformation и cloude employees.

  Анелия Костадинова (WordPress Developer) и Ива Токмачкиева (HR Administrator) разказват повече за кариерата си в Блубито и възможността да работят от морската столица на България: 

  „Офисът ни във Варна е модерен, функционален и най-важното, на 5 минути от плажа“, казва Ива Токмачкиева - HR Administrator  в Блубито. Снимка: Блубито

  С какво се занимавате в компанията?
  Ива: Щастлива съм за възможността от 1 март тази година да започна в Блубито като HR администратор - роля, която обхваща многообразни дейности и професионални предизвикателства. Тъй като офисът ни във Варна отвори врати съвсем скоро, една от основните ми отговорности в момента е да направя работното ни място удобно, модерно, споделено, където всеки един от нас да се чувства така, сякаш е у дома си. Вълнувам се, че мога да допринеса за изграждането на продуктивна и позитивна работна атмосфера в страхотния ни модерен офис. 

  Тъй като съм завършила висшето си образование в Германия в областта на икономиката, ми се пада честта да се занимавам и с доста финансови теми. Планирането, управлението и контролът на капитала са неразделна и може би най-важна част от дълготрайния успех на всяка една компания

  Анелия: Аз съм Wordpress Developer и съответно част от проекти, използващи този софтуер, както и такива, базирани на Webflow технологията.

  Какво е да работиш в Блубито? Как бихте описали новия офис във Варна и колегите там?
  Ива: Сигурно ще прозвучи клиширано, но работата в Блубито я описвам така, както съм си и представяла мечтаната работа – на родна земя, съвременна, свързана с иновации, нови знания, многообразни проекти, максимална гъвкавост и абсолютна плоска структура на управление.  Казват, че когато имаш чувството, че си работил някъде от 10 години, а си реално там от 1 месец, значи това е твоето място. И да, чувствам се на мястото си. Чувствам се удовлетворена. Всеки един ден е различен от предния, което лично  на мен много ми допада. Офисът ни във Варна е модерен, функционален и най-важното, на 5 минути от плажа. Колегите не само във Варна, но и в София са страхотни. Лесно постигаме синхронизация и колаборация по различни проекти както на стратегическо, така и на оперативно ниво. Ако някой ме попита: „Какво най-много харесваш в Блубито, ще отговоря „колегите“, т.е. нашето голямо, агилно, интернационално семейство. Много е важно, когато започнеш нова работа, да знаеш, че има хора, които те подкрепят, изслушват, подпомагат и съветват. 

  „Атмосферата и новите колеги тук са страхотни и очаквам с нетърпение разрастването на екипа“, казва Анелия Костадинова - WordPress Developer в Блубито. Снимка: Блубито

  Анелия: За мен работата в Блубито може да се обобщи в три думи: разнообразна, динамична и гъвкава - това са и основните фактори, които правят работното ми ежедневие интересно, мотивиращо и удовлетворяващо. За мен е особена радост откриването на офиса ни във Варна, тъй като съм въвлечена в идеята още от самото й начало. Участвах в подбора на локация и организацията за нашия морски офис и смятам, че крайният резултат е повече от чудесен. Атмосферата и новите колеги тук са страхотни и очаквам с нетърпение разрастването на екипа.

  Защо взехте решението да станете част от екипа на компанията?
  Ива: Завърших образованието си в Германия, където живях и  работих почти 8 години. Винаги съм искала да се развивам в родната си страна и още повече в родния си град. Приоритет ми беше да работя в германска компания, където съответно и немският е работен език. Точно когато най-накрая взех решение да се върна от чужбина и да продължа професионалния си път близко до семейството и морето, Блубито се позиционираше във Варна и съвсем случайно попаднах на тяхна обява. Щом прочетох описанието на предлаганата позиция и се запознах по-обстойно с компанията – вече знаех, че това е моето място. Всичко след това се случи доста бързо. Събрах си багажа в Германия, прибрах се в България и ето ме тук, в слънчева Варна, трупаща експертиза в прогресивна компания и близо до родната стряха. 

  Ива и Анелия пред офис сградата на Блубито във Варна. Снимка: Блубито

  Анелия: Още с прочитането на обявата за работа Блубито отговаряше на повечето, заложени от мен критерии –бързоразвиваща се IT фирма, с много впечатляващи и интересни клиенти, основен акцент върху немския език, възможност за хоум офис, добри социални придобивки и абсолютната плоска агилна структура. Признавам си, че в началото на интервюто бях притеснена, но още след първите няколко минути колегите ме предразположиха и ми показаха колко приятелски настроени са и колко всъщност готина ще е работната атмосфера, което се потвърди на 100% след като започнах работа в Блубито. Всичко това бяха първите ми впечатления, сега, година по-късно, те не само се затвърждават, а причините да работя с удоволствие тук се умножиха.

  Какво бихте посъветвали бъдещите колеги, които биха кандидатствали във варненския офис?
  Ива: Бих посъветвала всеки, който има желание да се развива в германска софтуерна компания, владее немски и иска да работи сред млади и амбициозни колеги, да не се колебае да кандидатства по някоя от нашите обяви. Изключително впечатлена съм от процесите за въвеждане на нови колеги и големия брой вътрешни активности за личностно и професионално развитие. Менторските ни програми, допълнителните придобивки и всички инструменти за мотивиране и ангажиране на колегите успяха само за 2 месеца да ме очароват и да ме накарат да се гордея, че съм част от #lifeatblubito. А, и ако ти се пие свеж коктейл след работа на „Кубо“, значи си на правилното място.

  Анелия: Първо искам да им кажа, че определено няма да сбъркат, условията за работа в Блубито са много конкурентни на пазара и стремежът на целия ни екип е те да се подобряват постоянно. Колегите са много мили и винаги може да намериш в тяхно лице подкрепа и помощ. Съветът ми е, ако сте с добри познания в съответната сфера, отговорни и добре организирани, то кандидатствайте и ще се уверите, че изборът е правилен. И още нещо – в моя случай притеснението беше напълно излишно, така че го оставете зад вас!

  По какви проекти работи Блубито вижте тук

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители
  преди 3 часа
  Meta спира някои от своите ИИ разработки
  Компанията няма да пусне мултимодалните си AI в Европа и постави на пауза генеративния AI в Бразилия
  преди 20 часа
  Започна строителството на нов корпус на НПМГ
  Изградени ще бъдат и физкултурен салон с многофункционална зала и STEM център
  преди 1 ден
  Байдън се отказа от президентската напревара
  Той подкрепи Камала Харис за следващия кандидат на демократите в САЩ
  преди 1 ден
  За 7 г. Wizz Air е обслужила над 4 млн. пътници на летище Варна
  Авиокомпанията обслужва 12 дестинации в 7 държави от морската ни столица
  преди 1 ден
  OpenAI с по-евтина версия на най-мощния си ChatGPT
  GPT-4o mini, е по-интелигентен и с над 60% по-евтин от GPT-3.5 Turbo