неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1215 прочитания

  Два нови подварианта на Омикрон се разпространяват бързо в Ню Йорк

  CDC удължи изискването за носене на маски в обществения транспорт и самолети
  14 април 2022, 09:24 a+ a- a

  Два нови подварианта на Омикрон се разпространяват бързо в щата Ню Йорк. Те произхождат от подварианта BA.2 и са 25% по-заразни от него, а той самият бе по-заразен от оригиналния вариант Омикрон. Вариантите са BA.2.12 и BA.2.12.1. Те са отговорни за повече от 70% от новите случаи в централната част на щата Ню Йорк през март и над 90% към настоящия момент, отбелязва The New York Times.

  Тези подварианти са установени в над 30 щата в САЩ. Изглежда те се разпространяват бързо, но не е ясно дали това се дължи на по-голяма заразност или на способността им да избягват имунната система. Един от тях има мутация, за която е известно, че помага избягването на имунния отговор.

  Броят на случаите в момента може да изглежда незначителен в сравнение със стръмния пик, който Омикрон предизвика през зимата, но „по същество сме се върнали на нивата на случаите по времена Делта вълната“, каза Ели Розенберг, заместник-директор по наука в Министерството на здравеопазването на щата Ню Йорк. „Това би било много значима вълна по миналогодишните стандарти.“

  Междувременно Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) удължиха федералното изискване за носене на маски в транспорта с две седмици, пет дни преди да изтече. Задължението за носене на маска в самолетите и друг вид обществен транспорт вече изтича на 3 май, ако не бъде удължено отново.

  Също така администрацията на президента Байдън удължи с още 90 дни извънредното положение за общественото здравеопазване във връзка с коронавируса в САЩ, което вече е на повече от две години. Този ход ще поддържа от редица здравни ползи за някои от най-уязвимите американци по време на пандемията, включително достъп до тестове за коронавирус и телемедицина.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  30 септември 2022, 17:06
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  30 септември 2022, 17:01
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство