понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10073 прочитания

  С един код напред: Най-търсените специалисти в IT сферата през 2022

  Повече за тенденциите и търсенето на специалисти в ИТ сектора днес споделя Светлин Наков, дългогодишен програмист, вдъхновител, обучител и един от тримата основатели на СофтУни
  13 април 2022, 12:59 a+ a- a

  2020 и 2021 година бяха изключително предизвикателни за всички и промениха драстично лицето на бизнеса и образованието. Тенденцията за дигитализация ще се запази и през 2022, а дигиталните умения ще са ключови за успеха не само на професионалистите, но и на учениците, които тепърва ще търсят своята специализация.

  Данните на БАСКОМ са красноречиви – броят на новоразкритите работни места ще продължава да расте, съответно и броят на заетите в IT сектора. Само за последната година са разкрити над 5000 работни места на фона на 3000 за 2020 година. Търсенето на практически технологични умения ще доведе до ръст и на преквалификациите. Възможността за обучение в изцяло дистанционна форма доведе и до чувствителен ръст в търсенето на дистанционни курсове.

  За да сте подготвени за тези бурни промени и да получите възможност да откликнете на динамиката на ИТ сектора, насреща е СофтУни – една от най-големите български ИТ образователни институции, които предоставят практическо образование по програмиране, дигитален маркетинг и дизайн. Те разработват цялостна практически насочена програма в разнообразни области, една от които именно тази на софтуерното инженерство.

  А в следващите редове Светлин Наков, дългогодишен програмист, вдъхновител, обучител и един от тримата основатели на СофтУни, се включва в рубриката „С един код напред“ и ще ни разкаже повече за тенденциите и търсенето на специалисти в ИТ сектора днес.

  2022 ще наследи професиите на 2021 година

  2021 беше година на подем за технологичния сектор както в България, така и по света. Традиционното търсене в IT сферата – на програмисти, QA специалисти, data science инженери, IT поддръжка и консултанти, се разрасна и до други сфери на икономиката. Финансовата и застрахователната сфера са също водещи в потребяването на технологии, но все по-иновативни решения се търсят вече и в зелената икономика, здравните и биотехнологии, хранителната индустрия, земеделието, дори брокерската сфера.

  Наред с владеенето на чужд език, основно английски поради международната му употреба, технологичните и дигитални умения бяха водещи в създаването на конкурентно предимство сред кадрите.

  2022 година няма да е значително по-различна. Търсенето на специалисти с дигитални умения и в дигиталните сфери ще бъде силно застъпено. Технологичните умения са тези, които ще създават конкурентно преимущество. Технологиите са в основата на растежа на съвременните икономики, затова и търсенето на технологични специалисти ще прави обхвата на свързаните професии по-широк и разнообразен.

  Най-голямото затруднение за всеки човек, решен да се специализира в IT сферата – независимо дали това е първият кариерен път, по който тръгва, или се преквалифицира, е изборът в каква посока да поеме. Разнообразието от професии е неоспоримо. Най-търсените IT специалисти в момента в България са QA специалистите, програмистите, DevOps инженерите, IT консултантите и инженерите по данни. Извън IT сферата, търсенето на специалисти в областта на графичния дизайн и дигиталния маркетинг също ще продължава да расте.

  Кои са желаните специалисти?

  Едно търсене в най-голямата платформа за IT кадри е достатъчно да посочи от какво се интересуват работодателите. В момента най-голям глад съществува за backend разработчици, следвани от frontend специалистите. След тях, но не на последно място, се нареждат опитни full-stack разработчици. QA специалисти се търсят основно с умения за automation, а сферата на Big Data и Data Science заемат все по-голям процент в търсенето на работодателите.

  Добрата новина е, че бизнесът продължава да бъде отворен към Junior кадрите, така че дори хора без нито един ден опит в корпоративна среда имат възможност да впечатлят с уменията си и да навлязат в технологичния сектор.

  Къде се срещат бизнесът и кадрите?

  Мисията на СофтУни е да бъде мост между бизнеса и специалистите, от които има нужда. Точно затова и благодарение на над 200-те корпоративни партньорства следим внимателно развитието и динамично променящите се нужди. По този начин успяваме да обновяваме учебния план всяка година, като базираме промените на внимателен анализ на пазара на труда.

  С други думи, преподаваме това, от което се нуждаят компаниите, което партньорите ни споделят с нас, че търсят и им е необходимо като набор от знания и умения у кадрите. Лекторите в програмите на СофтУни и различните му инициативи са професионалисти с много практически опит от реалната бизнес среда. Така курсистите се докосват до реални казуси и примери, които им помагат допълнително да развиват уменията си.

  Възможността за безплатно начално обучение не бива да бъде пренебрегвана. Това позволява на начинаещите специалисти да се ориентират дали тръгват в правилната посока, това ли е тяхното нещо. Принципът „учене чрез правене“ с помощта на лектори практици, доказали се в респективните си индустрии, формира методология на обучаване, която помага на курсистите да придобият не само теоретични знания, но и практически умения, съобразени изцяло с нуждите на пазара.

  Не на последно място, през 2021 година стартира и инициативата SoftUni Bootcamp, в която младши специалисти без опит работят по реални проекти, придобивайки реални умения, приложими в работна обстановка. Това предлага възможност за летящ кариерен старт при първоначално вливане в IT сферата.

  Ако и вие искате да направите първите си стъпки в света на програмирането, дигиталния маркетинг или дизайна, курсовете на СофтУни предлагат една чудесна възможност да навлезете в тези дигитални и перспективни сфери. Направите ли първите стъпки, дори по-добре ще можете да се ориентирате в каква посока да поемете – към разработването на софтуер, работата с данни, DevOps и т.н. Възможностите ще продължават да нарастват и да стават все по-разнообразни на фона на бурната дигитализация от последните няколко години.

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  С един код напред: Библиотеки и технологични рамки
  С един код напред: Що е то програмен език?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  ЕС отпуска на България 65,2 млн. евро за възобновяема енергия
  Брюксел инвестира приходи от търговия с емисии за по-чисти енергийни системи в 10 държави, сред които и България
  преди 8 часа
  Нова програма подкрепя дигитализацията на близо 200 фирми у нас
  Те могат да получат 2000 евро субсидия за дигитализация на дейността си чрез DIGITRANS
  преди 10 часа
  Проучване: Над 2/3 от шефовете няма да наемат служители без умения за работа с AI
  През 2024 година изкуствения интелект ще се утвърди като ключов елемент на работното място
  преди 11 часа
  Moody's повиши дългосрочния депозитен рейтинг на Пощенска банка
  Към края на 2023 г. банката отчита коефициент на базовия собствен капитал от първи ред в размер на 19,0%
  преди 13 часа
  Сирма Груп ще придобие 51% дял от румънска софтуерна компания RoWeb
  Сделката ще осигури на Сирма достъп до румънския пазар