понеделник, 03 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1130 прочитания

  ЕП иска пълна забрана на вноса на руски горива

  Евродепутатите призовават Русия да бъде изключена от Г-20, Съвета на ООН по правата на човека, Интерпол, Световната търговска организация, ЮНЕСКО и др.
  07 април 2022, 15:42 a+ a- a

  сн: ЕП

  В резолюция, приета с 513 гласа "за", 22 "против" и 19 "въздържал се" в четвъртък, евродепутатите призовават за допълнителни наказателни мерки, включително "незабавно пълно ембарго върху вноса на нефт, въглища, ядрено гориво и газ с произход от Русия“. Това трябва да бъде придружено от план за гарантиране на сигурността на енергийните доставки за ЕС, както и от стратегия за "отмяна на санкциите една по една, в случай че Русия предприеме стъпки за възстановяване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници и оттегли напълно военните си части от територията на Украйна".

  Съществуващите санкции сега трябва да бъдат приложени изцяло и ефективно в целия ЕС и от международните съюзници на ЕС като приоритетен въпрос, настояват членовете на ЕП. Те призовават лидерите на ЕС да изключат Русия от Г-20 и от други многостранни организации, като Съвета на ООН по правата на човека, Интерпол, Световната търговска организация, ЮНЕСКО и други.

  За да се повиши ефективността на санкциите, Парламентът призовава руските банки да бъдат изключени от системата SWIFT, да се забрани на всички плавателни съдове, свързани с Русия, да влизат в териториалните води на ЕС и да акостират в пристанищата на ЕС, както и да се забрани товарния автомобилен превоз от и до територията на Русия и Беларус. Членовете на ЕП настояват също да се изземат "всички активи, принадлежащи на руски длъжностни лица или олигарси, свързани с режима на Путин, техните посредници и подставени лица, както и на лицата в Беларус, свързани с режима на Лукашенко".

  Като посочва участието на Беларус във войната в Украйна, резолюцията изисква санкциите срещу Беларус да бъдат равностойни на тези, въведени срещу Русия, за да се премахнат всички пропуски, позволяващи на Путин да използва помощта на Лукашенко, за да заобиколи санкциите.

  Евродепутатите също настоятелно призовават държавите членки да прекратят сътрудничеството с руски дружества по съществуващи и нови ядрени проекти, включително във Финландия, Унгария и България, при които руските експерти могат да бъдат заменени със западни, и постепенно да преустановят използването на услугите на „Росатом“.

  Членовете на ЕП се позовават на шокиращите зверства, "които безспорно представляват военни престъпления", извършени от руските военни сили в Украйна и по-специално в Буча, и напълно или почти напълното разрушаване на Мариупол, Волноваха и други градове и села. Те подчертават, че извършителите на военни престъпления трябва да бъдат подведени под отговорност, и призовават за създаването на специален трибунал на ООН за престъпленията в Украйна. Парламентът отново заявява, че доставките на оръжия трябва да продължат и да бъдат увеличени, за да се даде възможност на Украйна да се защитава ефективно. Членовете на ЕП подкрепят по-нататъшната отбранителна помощ, предоставяна на украинските въоръжени сили индивидуално от държавите членки на ЕС и колективно чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира.

  Като се има предвид, че почти 6,5 млн. украински граждани са били вътрешно разселени, а над 4 млн. са избягали от страната в резултат на войната, членовете на ЕП призовават за безопасни хуманитарни коридори за евакуация на цивилни лица, бягащи от бомбардировките, и за засилване на мрежите на ЕС за хуманитарна помощ в Украйна Те осъждат руската реторика, с която се внушава за възможността за прибягване до употребата на оръжия за масово унищожение, и подчертават, че всяка подобна употреба би довела до възможно най-тежките последици.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия
  МСП генерират 66% от добавената стойност в икономиката
  преди 6 часа
  Сливанията и придобиванията в световен мащаб със спад
  Тенденцията за понижаване продължава трети пореден месец
  преди 10 часа
  Индийската централна банка отново повиши лихвеният процент
  Увеличението от май насам е с общо 190 базисни пункта
  преди 10 часа
  Инфлацията в Еврозоната достигна 10% през септември
  Най-висок темп на ръст има енергията, чиято инфлация достига близо 41%, според данни на Евростат
  преди 11 часа
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво