петък, 30 септември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  719 прочитания

  Канада представи закон за медиите и онлайн платформите

  Според него компании като Google и Facebook ще трябва да сключват търговски сделки с издателите на новини
  06 април 2022, 11:48 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Канада представи подробности за предложено законодателство, което ще принуди платформи като Facebook и Google да договарят търговски сделки и да плащат на издателите на новини за тяхното съдържание, в ход, подобен на новаторския закон на Австралия, приет миналата година.

  „Секторът на новините в Канада е в криза“, каза канадският министър на наследството Пабло Родригес на пресконференция, представяйки законопроекта, предложен от либералното правителство на премиера Джъстин Трюдо.

  „Законът за онлайн новините“ или законопроектът C-18 на Камарата на общините ще изисква дигитални платформи, които имат дисбаланс на договарянето, измерен чрез показатели като глобалните приходи на фирмата, с новинарски бизнес да сключват честни сделки, които след това ще бъдат оценени от регулатор.

  Ако подобни сделки не отговарят на набор от критерии, описани подробно в закона, платформите ще трябва да преминат през задължителни арбитражни процеси за договаряне и окончателно предложение, наблюдавани от регулатора на канадската радио-телевизия и телекомуникации.

  Законът ще работи подобно на този в Австралия, която наложи задължително за Google на Alphabet Inc и Facebook, собственост на Meta Platforms да плаща на медийните компании за съдържание в техните платформи в реформи, които бяха обявени като модел, който другите да копират.

  Канадската медийна индустрия притисна Facebook и поиска от правителството по-голямо регулиране на технологичните компании, за да позволи на индустрията да възстанови финансовите загуби, които е претърпяла през годините, през които Facebook и Google постоянно печелят все по-големи пазарни дялове на рекламата.

  Повече от 450 новинарски издания в Канада са затворени от 2008 г. насам, включително 64 закрити през последните две години, отбелязва „Ройтерс“.

  Facebook и Google доброволно се съгласиха да инвестират около 1 милиард канадски долара за три години в журналистически инициативи в световен мащаб. Родригес каза, че правителството е провело дискусии с двете фирми.

  И Google, и Facebook съобщиха в отделни изявления, че преглеждат предложеното законодателство и очакват с нетърпение да работят с правителството.

  Законодателството ще обхване новинарските фирми, работещи в Канада, включително вестници и новинарски списания с цифрово присъствие, и ще им позволи да се договарят индивидуално, както и в групи.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  преди 5 часа
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  преди 11 часа
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  преди 12 часа
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство