неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  630 прочитания

  ЕС осигурява 17 млрд. евро за подкрепа на украинските бежанци

  Държавите членки ще могат да пренасочват средства от еврофондовете с цел подпомагане на бежанците
  05 април 2022, 11:20 a+ a- a

  сн: ЕК
   

  Съветът на ЕС прие законодателни изменения, които дават възможност на държавите членки да пренасочат средства от фондовете в областта на политиката на сближаване и Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (FEAD) с цел подпомагане на бежанците, бягащи от руската военна агресия срещу Украйна.

  Това е важна стъпка, за да се гарантира, че държавите членки разполагат с достатъчно ресурси, за да отговорят на нарастващите нужди от жилищно настаняване, образование и здравеопазване.

  Една от промените е изключителната гъвкавост за прехвърляне на ресурси между програмите, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Европейския социален фонд, с цел справяне с притока на бежанци. Тази гъвкавост означава например, че средства от ЕФРР, предназначени за инфраструктурни проекти, могат да бъдат преразпределени за предоставяне на здравни услуги и образование на лица, бягащи от войната на Русия срещу Украйна.

  Държавите членки могат да използват общо до 9,5 милиарда евро от транша за 2022 по линия на REACT-EU — една от най-големите програми на ЕС за публични инвестиции след пандемията, както и неразпределени средства по линия на политиката на сближаване за бюджетния период 2014—2020. По линия на CARE също така се удължава с една счетоводна година финансирането в размер на 100% от бюджета на ЕС за програмите за сближаване. Това ще облекчи тежестта върху националните и регионалните бюджети от притока на бежанци от Украйна. Началната дата за новите мерки, допустими за финансиране по линия на CARE, е 24 февруари 2022 – датата на руското нашествие.

  В резултат от удължаването на финансирането в размер на 100%, деблокирането на непрограмирани средства за сближаване за периода 2014—2020 и транша по линия на React-EU за 2022 се очаква да се освободят почти 17 милиарда евро.

  Съветът прие и изменение на фондовете в областта на вътрешните работи за периода 2014—2020 г. и на фонд „Убежище, миграция и интеграция“ за периода 2021—2027. Изменението ще осигури допълнителни ресурси за приемането на лица, бягащи от войната в Украйна. Благодарение на него ще се удължи с една година периодът на изпълнение на фондовете в областта на вътрешните работи за 2014—2020 и ще се предостави достъп до неизразходвани суми от фонд „Убежище и миграция“, които преди това са били предназначени за други цели. Вследствие на това ще се даде възможност на държавите членки спешно да използват тези неизразходвани средства, за да се справят с масовия приток на хора, и се очаква се да бъдат отпуснати приблизително до 420 милиона евро допълнителна подкрепа от неизползваните средства.

  Наред с това текстът дава на държавите членки и на други публични или частни донори възможност да правят допълнителни финансови вноски във фонда за периода 2021—2027 г. като външни целеви приходи. Тези външни целеви приходи ще позволят да се финансират дейности в областта на убежището и миграцията в държавите членки по време на кризи, включително кризите, произтичащи от нахлуването в Украйна. 

  Регламентът относно действията по линия на сближаването за бежанците в Европа и Регламентът за изменение на фондовете в областта на вътрешните работи за периода 2014—2020 г. и на фонд „Убежище, миграция и интеграция“ за периода 2021—2027 ще влязат в сила в деня след публикуването им в Официален вестник на Европейския съюз, което се очаква през следващите няколко дни.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  30 септември 2022, 17:06
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  30 септември 2022, 17:01
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство