неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  916 прочитания

  Мария Габриел тества спортен водороден автомобил на писта във Франция

  1 млн. висококвалифицирани работни места се очаква да бъдат създадени до 2030 в областта на водородните технологии, подчерта българският еврокомисар
  04 април 2022, 11:51 a+ a- a

  Сн: ЕК

  Българският еврокомисар Мария Габриел тества прототип на автомобил, задвижван от водород, на пистата на прочутото състезаниe за спортни автомобили „24-те часа на Льо Ман“.

  Автомобилът е разработен от екипа на инициативата „Мисия H24“, чиято цел е да създаде състезателна кола на водород, която да се състезава за Купата на Льо Ман. Това е отборно състезание за издръжливост - участниците не се съревновават просто да стигнат до финала, а по-скоро да тестват издръжливостта на своите двигатели.

  В първия тур на състезанието на 16 април автомобилът ще участва под номер 24 и ще бъде единственият, който се състезава в подраздела за иновации. Спортният автомобил ускорява до 100 км/ч. само за 2 секунди, максималната му скорост е 300 км/ч. и се зарежда за едва 3 минути.

  „Водородният транспорт е вече реалност. Чистият водород има ключова роля не само за „зеления“ преход в областта на транспорта, но и за енергийната ни автономност. Амбицията ни е неутралност по отношение на климата до 2050 и намаляване на емисиите на парникови газове с 55 % до 2030. Постигането на тези цели изисква мащабни инвестиции в енергия от възобновяеми източници и зелен водород“, коментира Мария Габриел.

  Тя подчерта още, че преходът към водородна икономика засяга всички сектори на икономиката. Публично-частното партньорство за чист водород по програма „Хоризонт Европа“ мобилизира 2 милиарда евро финансиране до 2027 с цел ускоряване разработването и внедряването на технологии за чист водород за цялата икономика, включително за трудно декарбонизирани сектори като транспорта и индустрията.

  Българският еврокомисар акцентира и върху създаването на водородни „долини“- проекти за изграждане на цялостна верига за водород, съчетаваща производство, инфраструктура и потребление в конкретен регион.

  Според Мария Габриел е ключово да се инвестира и в умения. Данните показват, че един милион висококвалифицирани работни места се очаква да бъдат създадени до 2030 в областта на водородните технологии. Европейският институт за иновации и технологии и програма „Еразъм +“ ще осигурят подкрепа за развитието на компетентности за водородните професии.

  „Льо Ман е истинска лаборатория за иновации в областта на водорода и убедителен пример за развитието на водородните технологии и в други европейски региони. Важно е да създадем мрежа от новатори и учени, инвеститори и предприемачи, които работят съвместно и се подкрепят. Това ще допринесе за създаването на интегрирана европейска иновационна екосистема в областта на водорода, обединяваща както големите компании, така и стартъпите, и по-малките компании“, коментира още Мария Габриел.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  30 септември 2022, 17:06
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  30 септември 2022, 17:01
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство