четвъртък, 08 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1510 прочитания

  Шанхай разширява локдауна до почти цялото си население

  80% от асимптоматичните инфекции в Китай са именно в Шанхай
  01 април 2022, 11:35 a+ a- a

  Снимка: iStock, Credit:dk1234

  Шанхай е готов да постави огромното мнозинство от жителите си под локдаун заради Covid от петък (1 април), тъй като разширява мерките, за да включи западната половина на града и разширява ограниченията в източната, където хората вече са принудени да останат вкъщи от понеделник (28 март).

  Китайският търговски хъб, дом на 26 милиона души, е на четвъртия ден от 10-дневно блокиране, което трябваше да обхване града на две фази, като първо източната част, а след това западната ще влязат в локдаун от по пет дни.

  Мярката за престой вкъщи във финансовите и индустриалните райони в източната част започна в понеделник (28 март) и трябваше да бъде отменена в 5 часа сутринта в петък (1 април). Късно в четвъртък градската управа заяви, че вместо това ще премахне ограниченията на етапи.

  Хората, живеещи в сгради, в които са открити положителни случаи, ще останат под блокада за още 10 дни, докато тези в същия жилищен комплекс или квартал ще имат по-кратки удължавания на ограниченото движение.

  Останалите жители, които живеят в райони, класифицирани като нискорискови, ще могат свободно да напускат домовете си, но са призовани да работят от вкъщи и да намалят излетите и събиранията, се казва в съобщението.

  Ресторантите ще могат да предоставят само услуги за вкъщи, а несъществени бизнеси като барове и библиотеки ще останат затворени.

  „Молим обществеността да продължи да подкрепя и да си сътрудничи с управата на града за контрол на епидемията“, каза правителството на Шанхай. „Ще оптимизираме и коригираме превантивните мерки според епидемичната ситуация.

  Дневният брой на инфекциите в Шанхай намаля за първи път от около две седмици, съобщиха властите в четвъртък (31 март). Установени са 5298 локално предавани нови безсимптомни случая и 355 симптоматични случая за сряда, спрямо съответните цифри от 5656 и 326 предишния ден. Шанхай съставлява почти 80% от местните асимптоматични случаи в Китай за сряда и около 20% от тези със симптоми, уточнява „Ройтерс“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 31 минути
  ЕК отпуска 197 млн. евро на България за подобряване на електропреносната мрежа
  Целта е ускорена електрификация на транспорта, решения за декарбонизация и децентрализация на потреблението и производството на електрическа енергия.
  преди 1 час
  Парламентът прие удължаване на бюджета
  Депутатите приеха решението с единодушие
  преди 1 час
  Европейската икономика е в рецесия през първото тримесечие на 2023 г.
  Това показват ревизираните данни на Евростат
  преди 2 часа
  12 компании влизат в програмата за растеж на Endeavor – Dare to Scale 2022
  В програмата са селектирани 22 предприемачи от различни сектори – софтуерната и финтех индустрия, електронната търговия, спорта, F&B и други
  преди 2 часа
  Столичният Бизнес парк предприема дългосрочна трансформация
  Нейната цел е Паркът да се развива като вторичен градски център и място за обществено обслужване, отдих и рекреация на всякакви възрастови групи и др.