събота, 23 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  793 прочитания

  САЩ одобриха втора бустерна доза от ваксините на Pfizer и Moderna

  За хора на възраст 50 и повече години и за имунокомпрометирани лица
  30 март 2022, 11:20 a+ a- a

  Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) разреши втора бустер доза от ваксините Pfizer-BioNTech или Moderna за възрастни хора и определени имунокомпрометирани лица. FDA по-рано разреши еднократна бустер доза за определени имунокомпрометирани лица след завършване на серия от първична ваксинация с три дози. Решението на агенцията ще направи втора бустер доза от тези ваксини достъпна за други популации с по-висок риск от тежко заболяване, хоспитализация и смърт. Появилите се доказателства сочат, че втора бустерна доза от иРНК ваксина срещу Covid-19 подобрява защитата срещу тежък Covid-19 и не е свързана с нови опасения за безопасността.

  Агенцията промени разрешенията за спешна употреба, както следва:

      • Втора бустер доза от ваксината Pfizer-BioNTech или Moderna може да се прилага на лица на възраст 50 и повече години най-малко 4 месеца след получаване на първа бустер доза от всяка разрешена или одобрена ваксина срещу Covid-19.

      • Втора бустер доза от ваксината Pfizer-BioNTech може да се прилага на лица на възраст 12 и повече години с определени видове компрометиран имунитет най-малко 4 месеца след получаване на първа бустер доза от всяка разрешена или одобрена ваксина срещу Covid-19. Това са хора, които са претърпели трансплантация на солидни органи или които живеят със състояния, за които се счита, че имат еквивалентно ниво на имунокомпрометираност.

      • Втора бустер доза от ваксината Moderna може да се прилага най-малко 4 месеца след първата бустер доза от всяка разрешена или одобрена ваксина срещу Covid-19 на лица на 18 и повече години със същите определени видове имунокомпрометираност.

  „Настоящите данни показват известно намаляване на защитата с течение на времето срещу сериозни изходи от Covid-19 при по-възрастни и имунокомпрометирани индивиди. Въз основа на анализ на нововъзникващите данни, втора бустерна доза от ваксината Pfizer-BioNTech или Moderna може да помогне за повишаване нивата на защита за тези лица с по-висок риск“, каза д-р Питър Маркс, директор на Центърът на FDA за оценка и изследвания на биологични вещества. „Освен това данните показват, че първоначалната бустер доза е от решаващо значение за подпомагане на защитата на всички възрастни от потенциално тежките резултати от Covid-19. Така че тези, които не са получили първоначалната си бустер доза, силно се насърчават да го направят.“

  Решението на FDA се отнася само за ваксините Pfizer-BioNTech и Moderna и разрешаването на единична бустер доза за други възрастови групи с тези ваксини остава непроменено. Агенцията ще продължи да оценява данните и информацията, когато стане достъпна, когато обмисля потенциалната употреба на втора бустер доза в други възрастови групи.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  преди 1 ден
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  преди 2 дни
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  преди 2 дни
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  преди 2 дни
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица