неделя, 19 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  936 прочитания

  САЩ одобриха втора бустерна доза от ваксините на Pfizer и Moderna

  За хора на възраст 50 и повече години и за имунокомпрометирани лица
  30 март 2022, 11:20 a+ a- a

  Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) разреши втора бустер доза от ваксините Pfizer-BioNTech или Moderna за възрастни хора и определени имунокомпрометирани лица. FDA по-рано разреши еднократна бустер доза за определени имунокомпрометирани лица след завършване на серия от първична ваксинация с три дози. Решението на агенцията ще направи втора бустер доза от тези ваксини достъпна за други популации с по-висок риск от тежко заболяване, хоспитализация и смърт. Появилите се доказателства сочат, че втора бустерна доза от иРНК ваксина срещу Covid-19 подобрява защитата срещу тежък Covid-19 и не е свързана с нови опасения за безопасността.

  Агенцията промени разрешенията за спешна употреба, както следва:

      • Втора бустер доза от ваксината Pfizer-BioNTech или Moderna може да се прилага на лица на възраст 50 и повече години най-малко 4 месеца след получаване на първа бустер доза от всяка разрешена или одобрена ваксина срещу Covid-19.

      • Втора бустер доза от ваксината Pfizer-BioNTech може да се прилага на лица на възраст 12 и повече години с определени видове компрометиран имунитет най-малко 4 месеца след получаване на първа бустер доза от всяка разрешена или одобрена ваксина срещу Covid-19. Това са хора, които са претърпели трансплантация на солидни органи или които живеят със състояния, за които се счита, че имат еквивалентно ниво на имунокомпрометираност.

      • Втора бустер доза от ваксината Moderna може да се прилага най-малко 4 месеца след първата бустер доза от всяка разрешена или одобрена ваксина срещу Covid-19 на лица на 18 и повече години със същите определени видове имунокомпрометираност.

  „Настоящите данни показват известно намаляване на защитата с течение на времето срещу сериозни изходи от Covid-19 при по-възрастни и имунокомпрометирани индивиди. Въз основа на анализ на нововъзникващите данни, втора бустерна доза от ваксината Pfizer-BioNTech или Moderna може да помогне за повишаване нивата на защита за тези лица с по-висок риск“, каза д-р Питър Маркс, директор на Центърът на FDA за оценка и изследвания на биологични вещества. „Освен това данните показват, че първоначалната бустер доза е от решаващо значение за подпомагане на защитата на всички възрастни от потенциално тежките резултати от Covid-19. Така че тези, които не са получили първоначалната си бустер доза, силно се насърчават да го направят.“

  Решението на FDA се отнася само за ваксините Pfizer-BioNTech и Moderna и разрешаването на единична бустер доза за други възрастови групи с тези ваксини остава непроменено. Агенцията ще продължи да оценява данните и информацията, когато стане достъпна, когато обмисля потенциалната употреба на втора бустер доза в други възрастови групи.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  17 май 2024, 14:22
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
  Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
  17 май 2024, 11:28
  „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
  Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
  17 май 2024, 10:37
  ЕК започна ново разследване срещу Meta
  Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
  17 май 2024, 09:19
  "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
  Искът е заради спрените руски газови доставки
  17 май 2024, 08:53
  Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
  Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари