понеделник, 11 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1130 прочитания

  Подвариантът Омикрон BA.2 вече доминира на глобално ниво

  По данни на НЦЗПБ около 50% от случаите у нас също са от този подвариант на коронавируса
  30 март 2022, 10:05 a+ a- a

  Снимка: NIH

  Според данни на Световната здравна организация (СЗО) подварианта на Омикрон BA.2 вече е доминиращият вариант в глобален мащаб. Той представлява 86% от всички секвенирани проби глобално.

  Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) от 25 март, BA.2 са почти половината (46,6%) от секвениранте проби у нас. От 457 проби, взети в периода 8 февруари – 10 март, 213 са вариант Омикрон BA.2. 

  Източник: НЦЗПБ

  Какво знаем за „невидимия Омикрон“?

  „Ройтерс“ обобщава данните, налични към момента за този вариант. Той е по-заразен от Омикрон BA.1 и BA.1.1. Към момента няма данни, които да предполагат, че причинява по-сериозно боледуване. Както и за останалите варианти от семейството на Омикрон, ваксините са по-слаби ефективни спрямо BA.2 в сравнение с ефективността им про варианта Алфа или първоначалния вариант на вируса. Според данни на британската Агенция по здравна сигурност, бустерна доза ваксина възстановява защитата, особено срещу тежко боледуване и смърт.

  BA.2 е наречен „стелт вариант“ (или „невидим вариант“), защото е малко по-труден за проследяване. Липсващият ген в BA.1 позволява той да бъде проследен по подразбиране чрез PCR тест. BA.2 и BA.3, които също се увеличават в разпространението си, но в момента са на ниски нива, могат да бъдат намерени само чрез геномно секвениране, което някои страни правят повече от други.

  Основно притеснение относно BA.2 беше дали той може да зарази повторно хора, които вече са боледували от BA.1, особено след като редица страни отчетоха „двойни пикове“ в нивата на заразяване изненадващо бързо един след друг. Но данните както от Обединеното кралство, така и от Дания показват, че докато Омикрон може повторно да зарази хора, които са имали други варианти, като Делта, има само шепа реинфекции с BA.2 при хора, които са имали BA.1, сред десетки хиляди случаи.

  Учените твърдят, че възможно обяснение за скорошното повишаване на BA.2 може да бъде, че много страни са отменили мерките за обществено здравеопазване.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 минути
  Бианор Холдинг придобива софтуерната компания Булбера
  Дружеството специализира в разработката на софтуерни решения в областта на здравеопазването, телекомуникациите и електронната търговия
  преди 1 час
  Близо 18% ръст на приходите от нощувки през ноември
  Според националната статистика по-голямата част от тях идват от български граждани
  преди 3 часа
  "Историческо": ЕС договори правила за регулиране на AI
  Колкото по-висок е рискът от AI системите, толкова по-строги ще са правилата, предвижда споразумението
  преди 5 часа
  Междусистемната газова връзка България-Сърбия беше въведена в експлоатация
  Тя променя енергийната карта на Европа и дава възможности за диверсификация на доставките не само за двете държави, а и за целия регион, заяви президентът Радев
  преди 5 часа
  Над 35 са R&D центровете в аутомотив сектора има в България
  Съвместни проекти с ръководството на корейски технологичен гигант обсъди министърът на икономиката