неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  983 прочитания

  Учени откриха микропластмаса в човешка кръв

  Микроскопичните пластмасови частици са открити в 77% от пробите
  29 март 2022, 13:16 a+ a- a

  Микропластмаса бе открита в човешка кръв за първи път, което увеличава опасенията за тяхното въздействие върху човешкото здраве. Микроскопичните частици, някои с размери до 0,0007 мм - това е около една двадесета от ширината на човешки косъм - са открити при 77% от 22 здрави възрастни кръводарители, тествани в новото проучване в Нидерландия през 2021 г.

  Въпреки че въздействието на микропластмасата върху човешкото тяло все още е неизвестно, тези открития още веднъж подчертават как материалът на основата на изкопаеми горива нахлува във всяка област от човешкия живот, отбелязва Euronews.

  Микропластмасата вече е откривана в човешки изпражнения, бебета и дори в неродените зародиши - и учените се опасяват, че наночастиците могат да използват кръвния поток, за да достигнат до нашите органи.

  „Кръвта като компонент съставлява 6-7% от телесното тегло при хората. Тя напоява органите на тялото и е транспортен път за кислород, хранителни вещества и потенциално също и пластмасови частици в тялото към други тъкани и органи“, се казва в проучването.

  Данните от проучването показват, че близо 80% от кръводарителите имат количествено измерими пластмасови частици в кръвта си. PET (полиетилен терефталат), който се използва за направата на бутилки за напитки, е открит при 50% от донорите, а полистиролът, използван за опаковане, е открит при 36%. Третата най-често срещана частица е полиетиленът, който обикновено се използва за направата на найлонови торбички за пазаруване. Той е наличен при 23% от участниците.

  Въпреки че понастоящем няма достатъчно данни за микропластмасите в човешкото тяло, за да се създаде оценка на риска за човешкото здраве, изследването подчертава, че „научно е правдоподобно пластмасовите частици да се транспортират до органите чрез кръвния поток“.

  Проучването добавя: „Доказано е, че човешката плацента е пропусклива за 50, 80 и 240 нанометрови полистиролови зърна и вероятно също и за микроразмерен полипропилен.“

  Проучването е направено така, че да се избегне възможно замърсяване на пробите, като са избегнати и всякакъв вид пластмасови контейнери за съхранението им. 

  Най-често пластмасите навлизат в човешкото тяло чрез поглъщане или вдишване, въпреки, че могат да влязат в тялото по много различни начини.

  Пластмасите могат да бъдат намерени и в продуктите за лична хигиена, включително в паста за зъби, гланц за устни, в мастило за татуировки и зъбни полимери.

  Докато „времето на пребиваване“ на пластмасовите частици в кръвния поток остава неизвестно в момента, учените са загрижени, че частиците могат да бъдат пренесени от имунните клетки в кръвта, което потенциално може да повлияе на имунната регулация в човешкото тяло.

  Необходими са повече изследвания, за да се определи дали това е непосредствен риск за човешката раса.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  30 септември 2022, 17:06
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  30 септември 2022, 17:01
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство