неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  957 прочитания

  Заразените с грип и Covid с два пъти по-висок риск от смърт

  Освен с коронавирус, човек може да е заразен и с редица други респираторни вируси и това повишава риска от тежко заболяване и смърт, показва ново проучване
  28 март 2022, 15:31 a+ a- a

  Ново проучване, проведено от учени от университетите в Ливърпул, Единбург, Импириал Колидж Лондон и Лайдън в Нидерландия, публикувано в The Lancet, установи, че пациенти, които имат коинфекция с Covid-19 и грип е повече от 2 пъти по-вероятно да починат, спрямо заразените само с коронавируса.

  Проучването изследва развитието при ко-инфекция с грипни вируси, респираторен синцитиален вирус (RSV) или аденовируси при 212 466 възрастни със SARS-CoV-2 инфекция, които са били приети в болница в Обединеното кралство между 6 февруари 2020 г. и 8 декември 2021 г.

  Тестове за респираторни вирусни коинфекции са направени при 6965 пациенти със SARS-CoV-2. Вирусна коинфекция е открита при 583 (8,4%) пациенти: 227 пациенти са имали грипни вируси, 220 пациенти са имали респираторен синцитиален вирус и 136 пациенти са имали аденовируси. 

  Съвместната инфекция с грипни вируси се свързва с повишени шансове за получаване на инвазивна механична вентилация в сравнение с моноинфекция на SARS-CoV-2. Съвместните инфекции със SARS-CoV-2 с грипни вируси и аденовируси са свързани с повишени шансове за смърт.

  „Ваксините, които предпазват от Covid-19 и грип, са различни и хората се нуждаят и от двете. Начинът, по който се лекуват тези две инфекции, също е различен, така че е важно да тествате за други вируси, дори когато имате диагноза при някой, който е хоспитализиран с респираторна инфекция.“, подчертава проф. Питър Опеншоу от Imperial College London, пред The Guardian.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  30 септември 2022, 17:06
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  30 септември 2022, 17:01
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство