понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1503 прочитания

  Заразените с грип и Covid с два пъти по-висок риск от смърт

  Освен с коронавирус, човек може да е заразен и с редица други респираторни вируси и това повишава риска от тежко заболяване и смърт, показва ново проучване
  28 март 2022, 15:31 a+ a- a

  Ново проучване, проведено от учени от университетите в Ливърпул, Единбург, Импириал Колидж Лондон и Лайдън в Нидерландия, публикувано в The Lancet, установи, че пациенти, които имат коинфекция с Covid-19 и грип е повече от 2 пъти по-вероятно да починат, спрямо заразените само с коронавируса.

  Проучването изследва развитието при ко-инфекция с грипни вируси, респираторен синцитиален вирус (RSV) или аденовируси при 212 466 възрастни със SARS-CoV-2 инфекция, които са били приети в болница в Обединеното кралство между 6 февруари 2020 г. и 8 декември 2021 г.

  Тестове за респираторни вирусни коинфекции са направени при 6965 пациенти със SARS-CoV-2. Вирусна коинфекция е открита при 583 (8,4%) пациенти: 227 пациенти са имали грипни вируси, 220 пациенти са имали респираторен синцитиален вирус и 136 пациенти са имали аденовируси. 

  Съвместната инфекция с грипни вируси се свързва с повишени шансове за получаване на инвазивна механична вентилация в сравнение с моноинфекция на SARS-CoV-2. Съвместните инфекции със SARS-CoV-2 с грипни вируси и аденовируси са свързани с повишени шансове за смърт.

  „Ваксините, които предпазват от Covid-19 и грип, са различни и хората се нуждаят и от двете. Начинът, по който се лекуват тези две инфекции, също е различен, така че е важно да тествате за други вируси, дори когато имате диагноза при някой, който е хоспитализиран с респираторна инфекция.“, подчертава проф. Питър Опеншоу от Imperial College London, пред The Guardian.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.
  Българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г.
  преди 5 часа
  Стартира изграждане на център за високи технологии в ПГ „Хенри Форд“, София
  С 3,4 млн. лв. ще бъдат изградени 5 нови лаборатории и закупено оборудване за обучение с модерни технологии
  преди 8 часа
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 11 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 12 часа