вторник, 05 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  906 прочитания

  Близо 243 млн. лв. ще бъдат инвестирани в образованието тази година

  Става думa за 21 национални програми за предучилищното и училищното образование
  28 март 2022, 09:05 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Общо 242,6 млн. лв. ще бъдат инвестирани през тази година в предучилищното и училищното образование чрез 21 национални програми. Министерството на образованието и науката (МОН) публикува проектите им за обществено обсъждане на 25 март. Две от програмите са нови, други са обогатени с още модули, а някои от миналогодишните със сходни дейности са обединени. 

  Новата национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“ ще инвестира 90 млн. лв. в личностното развитие на учениците чрез занимания с колективни спортове и изкуства. Освен учители, в заниманията с децата могат да се включат професионалисти от танцовото, музикалното и театралното изкуство, както и треньори по различни видове спорт. Очаква се до 70 000 ученици да участват в до 6000 групи и отбори.

  С 10 млн. лв. по другата нова програма - „Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници“, ще се осигурят възнагражденията на не по-малко от 900 медиатори и социални работници – както вече назначени, така и нови. Ще се финансират също дейности с поне 50 000 родители от уязвими групи и със слабо отношение към образованието. Целта е техните деца да влязат в детски градини или училища. 

  Програма „Иновации в действие“ е разширена и допълнена. По нея ще се разработят методика и обучителни ресурси за STEM образование. Те ще бъдат приложени във вече изградените STEM центрове в 263 училища в страната и в други 1980 училища, в които ще се изградят STEM центрове по Националния план за възстановяване и устойчивост. По същата програма училищата ще обменят успешни иновативни практики, ще се закупуват материали, учебни средства и пособия за прилагане на иновативни методи на преподаване. 

  По програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“ ще се подкрепя целодневното обучение и експерименталната работа по природни науки в профилираните училища. За поредна година ще се инвестира в уроци в музеи, посещения на театрални постановки и концерти, срещи с актьори и музиканти по теми, свързани с учебното съдържание. Ще се подобрява библиотечната среда и ще се изграждат площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата. Ще се създават и условия за достъп на хора с увреждания и специални образователни потребности, ще се повишава сигурността в училищата чрез видеонаблюдение и други технически средства.

  Чрез националната програма „Заедно за всяко дете“ през 2022 г. ще продължи подпомагането на екипите за обхват за включване на децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст в образователната система. Ще се финансират партньорства с родителите и подкрепа за социализацията на учениците в училище. 

  С бюджет от 2,509 млн. лв. по национална програма „Мотивирани учители и квалификация“ учителите ще могат да повишават и допълват своите знания и умения, а специалисти от сфери извън образованието ще могат да придобият педагогическа квалификация. 

  За втора година чрез националната програма „Отново заедно“ ще бъдат осигурени средства за туристически пътувания за ученици от I клас до XI клас за преодоляване на негативните последици от неприсъственото обучение и пандемията от Covid-19. За целта са осигурени 22,6 млн. лв. 

  По национална програма отново е гарантирана възможността за профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти. Запазва се програмата „Бизнесът преподава“, която дава възможност на специалисти от предприятията да влизат в час, както и на учители по специални предмети да осъвременяват подготовката си в предприятия. Продължава и програмата за модернизиране на професионалното образование чрез създаване на съвременни учебни програми и подобряване на материалната база. 

  По програмата за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците ще се изграждат модерни кабинети в центровете за подкрепа на личностното развитие, където има занимания в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта. Ще се подкрепят и астрономически обсерватории и планетариуми, както и Националният дворец на децата. Ще се изграждат и кабинети за терапия и рехабилитация в центровете за работа с деца със специални потребности. 

  В националната програма „Учебници, учебни комплекти и учебни помагала“ се предвижда разработването на помагало по български език като чужд за деца мигранти и чужденци, търсещи или получили закрила. 

  Остават националните програми „Обучение за ИТ умения и кариера“, „Роден език и култура зад граница“, „Оптимизиране на вътрешната структура на персонала“, програмите за националното външно оценяване и ученическите олимпиади и състезания, така също за детските градини, информационните и комуникационните технологии в образованието. МОН ще продължи да подпомага общините в работата им за образователна десегрегация, както и да финансира наемането на заместващи учители. 

  Проектите на програмите бяха представени пред членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на средното образование. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 34 минути
  Български учени част от екип, разкрил нова функция на ключов белтък
  Изследователи от БАН участват в разрабтка, посветена на PАRP1 белтъка – мишена на мощна таргетна противоракова терапия
  преди 1 час
  Спадът в германския производствен сектор се задълбочава
  През февруари PMI в сектора отчита спад за първи път от 6 месеца
  преди 3 часа
  Бюджетът на плюс от 1 млрд. лева през февруари
  Принос за излишъка имат най-вече данъчните приходи
  преди 3 часа
  INSAIT стартира BgGPT
  Технологията вече се внедрява от бизнеса
  преди 3 часа
  Желязков пред Алиев: България може да увеличи възможностите за транзитни доставки на газ
  Азербайджан е ключов партньор за енергийната диверсификация на България, заяви председателят на Народното събрание
  преди 4 часа
  35 български туристически фирми и 9 общини ще представят България на ITB в Берлин
  Страната ни се връща в зала 3.2 на най-голямото туристическо изложение в света