неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  929 прочитания

  Белгия отлага с 10 години отказа си от ядрена енергия

  Страната ще стимулира и развитието на възобновяемите енергийни източници
  21 март 2022, 16:35 a+ a- a

  Белгия реши да отложи с 10 години планираното за 2025 г. прекратяване на ползването на ядрена енергия, притеснена от покачващите се цени на енергията поради руската инвазия в Украйна, съобщи Euronews.

  „Федералното правителство реши да предприеме необходимите мерки, за да удължи живота на двата най-нови ядрени реактора с 10 години“, каза премиерът Александър Де Кро в изявление. „Това удължаване трябва да даде възможност за укрепване на независимостта на страната ни по отношение на изкопаемите горива в хаотичен геополитически контекст“, коментира той.

  Де Кро също така обяви „тласък“ на възобновяемите енергийни източници чрез „допълнителни инвестиции“ в офшорна вятърна енергия, водород, слънчева енергия и устойчива мобилност.

  Стратегията на белгийското правителство, приета в петък (18 март) по време на необичайно продължителна среща на министерския съвет, се състои в „удължаване с 10 години“ на живота на ядрените реактори на Doel 4 (близо до пристанището на Антверпен) и Tihange 3 (близо до Лиеж), което означава, че те остават в експлоатация до 2035 г.

  Във връзка със своето решение белгийското правителство ще трябва да преговаря с френската група Engie, оператор на двете ѝ атомни електроцентрали, които имат общо седем реактора. Engie отговори, като изрази силни резерви относно промяната на посоката от страна на белгийското правителство.

  Според становище на Engie решението за удължаване живота на двете ядрени електроцентрали повдига въпроси, засягащи безопасността, регулирането и експлоатацията им и представлява рисков фактор, който „по своята непредсказуемост и мащаб надхвърля нормалната дейност на частен оператор.“

  Обещанието за постепенно излизане от ядрената енергетика е заложено в белгийското законодателство от 2003 г. Зелените поставиха постепенното спиране на ядрената енергия през 2025 г. като условие за присъединяване към политически крехка седемпартийна коалиция, старателно съставена през 2020 г., повече от година след неубедителни избори.

  Но след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари с покачващите се цени на енергията, партията посочи, че ще се съгласи да обмисли алтернативен сценарий.

  Европа се бори да намери начини да се откаже от енергийната си зависимост от Русия, която доставя 40% от нуждите на Европа от газ, главно на Германия, Италия и няколко страни от Централна Европа, припомня Euronews.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  30 септември 2022, 17:06
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  30 септември 2022, 17:01
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство