понеделник, 03 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  998 прочитания

  Ваксината на J&J се оказва по-добра, отколкото се твърдеше първоначално

  Колкото повече данни се натрупват, толкова повече препаратът се доказва като добър избор
  16 март 2022, 16:41 a+ a- a

  Около 17 млн. американци са имунизирани срещу Covid-19 с ваксината на Johnson & Johnson (J&J, която в Европа се разпространява под търговската марка Janssen), само за да им бъде казано, че тя е най-малко защитният вариант, наличен в САЩ (бел.ред.: в страната са одобрени и иРНК ваксините на Moderna и Pfizer-BioNTech). Но нови данни предполагат, че в момента тази ваксина предотвратява инфекции, хоспитализации и смъртни случаи поне толкова добре, колкото и иРНК ваксините, пише The New York Times.

  Причините не са съвсем ясни и не всички експерти са единодушни, че ваксината се е доказала. Въпреки това натрупващите се данни предлагат значително успокоение на получателите на този препарат и, ако бъдат потвърдени, имат широки последици за нейното разгръщане в някои части на света.

  Изглежда, че инжекцията предизвиква по-слаб първоначален имунен отговор и повече хора, които са получили еднодозовата ваксина, са имали пробивни инфекции, в сравнение с тези, които са получили две дози Pfizer или Moderna.

  През април 2021 г. федералните здравни служители в САЩ и Южна Африка прекратиха разпространението на ваксината, тъй като разследваха съобщенията за рядко нарушение на кръвосъсирването при жените. Въпреки че и двете страни възобновиха разпространението скоро след това, репутацията на ваксината така и не се възстанови напълно.

  Но представата, че тя е по-слаба, е остаряла, казаха някои експерти: по-новите данни показват, че тя е повече от устояла срещу своите конкуренти, отбелязва изданието.

  До миналия юни кумулативните данни на Центровете за превенция на заболяванията в САЩ (CDC) показват, че имунизацията с ваксината на Moderna води до най-ниските нива на пробивни инфекции; най-висок процент има при имунизираните с J&J, а Pfizer-BioNTech е някъде по средата.

  През летните месеци разликите, особено между J&J и Pfizer, започнаха да се стопяват. В момента изглежда, че всички ваксини се представят приблизително еднакво добре срещу коронавирусни инфекции; всъщност Johnson & Johnson изглежда се представя малко по-добре от останалите две.

  Към 22 януари, според последните налични данни, неваксинираните хора са имали 3,2 пъти по-голяма вероятност да се заразят от тези, които са получили еднодозовата ваксина на J&J; 2,8 пъти по-вероятно да се заразят от имунизираните с ваксината Moderna и 2,4 пъти по-вероятно от тези с две дози Pfizer-BioNTech. Като цяло ваксината на Johnson & Johnson изглежда е малко по-защитна срещу инфекция от двете алтернативи, налични в САЩ.

  Сред американците, които са получили бустер дози, изглежда, че всички ваксини имат приблизително еднаква ефективност срещу инфекция. Усилващата доза не добавя много към предишното ниво на защита на Johnson & Johnson (въпреки че данните не показват кой какъв бустер е получил). Данните са събрани от CDC от 29 юрисдикции, представляващи 67% от населението (населението на САЩ е 331,5 млн. души към 2020 г.).

  Учените едва сега започват да гадаят защо профилът на ваксината се подобрява с изминаване на повече време. Нивата на антитела се покачват много през първите няколко седмици след имунизацията, но след това бързо намаляват. Ваксината на J&J може да произвежда антитела, които намаляват по-бавно от тези, произведени от другите ваксини, показват някои изследвания. Или тези антитела могат да станат по-сложни с течение на времето чрез биологичен феномен, наречен афинитетно съзряване.

  Може би, предполагат някои изследователи, ваксината предлага по-стабилна защита срещу варианта Омикрон, отговорен за огромното увеличение на инфекциите през последните няколко месеца. И проучванията показват, че ваксината тренира други части на имунната система поне толкова добре, колкото другите две ваксини.

  Не всички са убедени, че ваксината на Johnson & Johnson наваксва. Може да изглежда, че е ефективна само сега, защото много реципиенти са получили пробивни инфекции рано, придобивайки допълнителен имунитет, казва Натали Дийн, биостатистик в университета Емори. „Те може да имат различен имунитет“, казва тя.

  Процентът на заразяване вече е по-нисък сред хората, които са получили ваксината на Johnson & Johnson, но не са получили бустер. Все пак смъртността е малко по-висока в сравнение с тази сред тези, които са получили ваксините Pfizer-BioNTech и Moderna, отбелязва д-р Дийн.

  Kлиничното проучване Sisnoke, проведено в Република Южна Африка (РЮА), проследява близо 500 000 здравни работници, имунизирани с една доза J&J и 240 000, имунизиарани с 2 дози. В първата част на изпитването изследователите съпоставят реципиентите с контролна група по възраст, пол, рискови фактори за Covid, социално-икономически статус и предишна Covid инфекция. Когато вариантът Делта е доминиращ в страната, те откриват, че ваксината има ефективност от около 67% срещу хоспитализация и около 82% срещу смърт. Защитата срещу Бета варианта е подобна.

  „Със сигурност по време на Бета и Делта вълните, единичната доза е действала много добре при тежки заболявания и смърт“, казва д-р Гейл-Бекер, директор на Института „Дезмънд Туту“ към ХИВ Центъра към университета в Кейптаун, която изучава ефективността на ваксините в РЮА.

  Когато вариантът Омикрон започва да циркулира в Южна Африка, изследователите предлагат бустер от същата ваксина на участниците. По-малко от половината от тях се съгласяват.

  „Беше невероятно, отказът“, казва д-р Гейл-Бекер. До този момент възприятието вече е, че ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna са по-добри. „Имаше отново усещането, че предлагаме много второкласен вариант“, спомня си тя.

  Все пак данните до момента предполагат, че две дози от J&J ваксината имат ефективност от около 75% срещу хоспитализация от варианта Омикрон, сравнима със защитата от ваксината на Pfizer-BioNTech. Изследователите представиха констатациите миналия месец на конференцията по ретровируси и опортюнистични инфекции в Денвър.

  Въпреки че проучването разглежда само хора, които са получили две дози от ваксината на Johnson & Johnson, то предполага, че тя може да бъде отличен бустер за хора, които първоначално са получили две дози иРНК ваксина, казаха експерти.

  Но през декември CDC препоръчва иРНК ваксините пред Johnson & Johnson за всички възрастни, позовавайки се на риск от редки странични ефекти като кръвни съсиреци и синдром на Гилен-Баре. Агенцията открива 4 случая на кръвни съсиреци на милион души, получили ваксината; жените на възраст от 30 до 39 години са имали най-висока заболеваемост, около 11 на милион.

  ИРНК ваксините също се свързват с необичайни странични ефекти. Смята се, че причиняват около 11 случая на миокардит или възпаление на сърцето на всеки 100 000 ваксинирани мъже на възраст от 16 до 29 години.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия
  МСП генерират 66% от добавената стойност в икономиката
  преди 6 часа
  Сливанията и придобиванията в световен мащаб със спад
  Тенденцията за понижаване продължава трети пореден месец
  преди 9 часа
  Индийската централна банка отново повиши лихвеният процент
  Увеличението от май насам е с общо 190 базисни пункта
  преди 10 часа
  Инфлацията в Еврозоната достигна 10% през септември
  Най-висок темп на ръст има енергията, чиято инфлация достига близо 41%, според данни на Евростат
  преди 11 часа
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво