неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2713 прочитания

  Пациентът с присадено сърце от прасе почина

  Това се случи 2 месеца след експерименталната операция
  10 март 2022, 12:09 a+ a- a

  Медицинският център към Университета Мериленд съобщи, че 57-годишният Дейвид Бенет, който получи сърце от генетично модифицирано прасе, е починал. Пациентът е починал в сряда (9 март), след като състоянието му е започнало да се влошава преди няколко дни.

  Бенет страда от терминално сърдечно заболяване и не е бил подходящ за класическа трансплантация или изкуствено сърце. Ксенотрансплантацията (бел.ред.: трансплантация на животински органи и тъкани) е била единственият вариант на пациента, съобщиха от медицинския център. Според съобщението г-н Бенет е получил палиативни грижи и е бил в състояние да общува със семейството си в последните си часове.

  „Съкрушени сме от загубата на г-н Бенет. Той се оказа смел и благороден пациент, който се бори до края. Изказваме най-искрените си съболезнования на семейството му“, споделя д-р Бартли П. Грифит, хирургът, който трансплантира свинското сърце в Медицинския център на Университета на Мериленд. „Г-н Бенет стана известен на милиони хора по света със своята смелост и непоколебима воля за живот.“

  Синът на Бенет похвали болницата за предлагането на експерименталната операция, заявявайки, че семейството се надява, че това ще помогне за по-нататъшните усилия за прекратяване на недостига на органи. „Благодарни сме за всеки иновативен момент, всеки луд сън, всяка безсънна нощ, която беше вложена в това историческо усилие“, каза Дейвид Бенет-младши в изявление, публикувано от Медицинския факултет на Университета на Мериленд. „Надяваме се тази история да бъде началото на надеждата, а не краят.“

  Предишни опити за ксенотрансплантации са се проваляли до голяма степен, защото телата на пациентите бързо отхвърлят животинския орган. Този път хирурзите от Мериленд използваха сърце от генно-редактирано прасе: учените са модифицирали животното, за да премахнат гени на прасета, които предизвикват хипер-бързото отхвърляне, и да добавят човешки гени, за да помогнат на тялото да приеме органа.

  Първоначално сърцето на прасето функционираше и болницата в Мериленд издаваше периодични актуализации, че Бенет изглежда бавно се възстановява. Миналия месец болницата пусна видео, на което той гледа Super Bowl от болничното си легло, докато работи с физиотерапевта си.

  Бенет оцелява значително по-дълго с генно-редактираното свинско сърце, спремо едно от последните постижения в ксенотрансплантацията - когато бебето Фей, умиращо бебе от Калифорния, живее 21 дни със сърцето на павиан през 1984 г.

  Други експерти по трансплантации похвалиха забележителното изследване на екипа на Мериленд и казаха, че смъртта на Бенет не трябва да забавя усилията за измисляне как да се използват животински органи за спасяване на човешки животи, отбелязва ABC News.

  „Това беше първа стъпка към неизследвана територия“, каза д-р Робърт Монтгомъри от NYU Langone Health, трансплантационен хирург, който също е с трансплантирано сърце. „Огромното количество информация“ ще допринесе за следващите стъпки, тъй като екипите в няколко трансплантационни центъра планират първите клинични изпитвания.

  „Беше невероятен подвиг, че той беше поддържан жив в продължение на два месеца и успя да се наслади на семейството си“, добави Монтгомъри.

  От медицинското заведение не съобщиха конкретна причина за смъртта на Дейвид Бенет.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  30 септември 2022, 17:06
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  30 септември 2022, 17:01
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство