неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  603 прочитания

  Български компании ще могат да участват в повече проекти с космическо приложение

  За 5 г. България е изпълнила 37 проекта за над €6 млн. за Европейската космическа агенция
  09 март 2022, 12:06 a+ a- a

  Разширяваме възможностите за сътрудничество с Европейската космическа агенция (ЕКА) при изпълнение на проекти в областта на научно-приложните изследвания и високотехнологични продукти и услуги. Български фирми и научноизследователски организации ще могат да участват в процедури за подбор и да реализират своите проекти с космическо приложение. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на среща с представители на бизнеса и академичните среди от сектора, като подчерта, че са договорени и допълнителни програми за участие.

  За последните 5 години България е изпълнила 37 проекта за малко над 6 млн. евро, като в процес на договаряне са още 5 договора от последната седма тръжна процедура на ЕКА за България, стана ясно на срещата.

  „Имаме за цел да повишим готовността на българския космически сектор за пълноценно участие в програмите на Агенцията. Космическата индустрия трябва да започне да придобива нов облик у нас, а през последните години това е било пропуснато“, допълни министърът, според когото консолидирането на научноизследователския и бизнес сектор ще допринесе за по-успешно участие на България в ЕКА. 

  Пред сектора той обясни, че подписаното наскоро споразумение с Агенцията е символ на нарасналия интерес и ангажираност на България да осигури по-голяма възможност на космическата индустрия за участие в инициативите ѝ. Сътрудничеството допринася и за повишаване качеството и конкурентоспособността на научноизследователския и технологичен сектор, както и за по-голяма видимост на българските иновативни компании. С него се осигурява достъп и до младежките програми на ЕКА за магистри и стипендианти. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  30 септември 2022, 17:06
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  30 септември 2022, 17:01
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство