неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  934 прочитания

  В БАН бе разработен тест за определяне степента на злокачественост при рак на простатата

  Методът и китът за диагностика са патентовани
  15 февруари 2022, 14:44 a+ a- a

  Най-значимото постижение за 2021 г. на Института по биология и имунология на размножаването (ИБИР) към Българската академия на науките (БАН) е разработване на метод и кит за диагностика, който определя степента на злокачественост на карцином на простата.

  Патентован е метод и приложен кит от проф. Красимира Тодорова-Хайрабедян (ИБИР) за диагностично откриване на онкофузионни протеини, имащи значение за метастазирането. Методът бе приложен за откриване на нивата на мутантните протеини в серуми на пациенти с карцином на простата и позволява по-точно определяне на степента на злокачественост на туморите. Това се дължи на способността му да разпознава само структури, запазили функционалните си свойства. Всички сливания, водещи до неправилно навити протеини, без ефект в клетките, не се разпознават. 

  С помощта на същия метод бе установен и нов механизъм на действие на известни генни регулатори, имащи значение за раковото метастазиране в костите и бързия туморен растеж. Стана ясно, че транскрипционните фактори RUNX2, ETS1, cMYB директно повлияват нивата на онкофузионния протеин TMPRSS2-ERG. Това води до усилване на стволовите характеристики на туморите, те губят своите тъканно-специфични свойства и стават по-трудно достъпни за унищожаване от имунните клетки. 

  По този начин разработения метод позволява по-добро разделяне на пациентите с оглед ефективно лечение (андроген-депривационна терапия, химиотерапия), тъй като пациентите, имащи тази мутация на генно ниво не винаги имат функционален онкофузионен протеин, носещ повишена злокачественост.

  Проф. д.б.н. Красимира Тодорова-Хайрабедян беше удостоена с наградата „Изобретател на годината 2021“ (статуетка и плакет) от Българското патентно ведомство и Съюза на изобретателите в България, в категория „Химия и биотехнологии“. 

  За да видите графиката в по-голям размер, кликнете на нея (Източник: БАН)
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  30 септември 2022, 17:06
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  30 септември 2022, 17:01
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство