понеделник, 11 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3187 прочитания

  Payhawk ли е първият български "еднорог"?

  Нова инвестиция от 100 млн. долара оценява българския финтех стартъп на 1 млрд. долара, твърди технологично издание. Пред Economy.bg от Payhawk заявиха, че не потвърждават информацията на този етап
  15 февруари 2022, 09:57 a+ a- a

  Финтех стартъпът Payhawk е първият български еднорог според информация на технологичното издание The Information. То цитира двама източници, според които българската стартираща компания е привлякла инвестиция от 100 млн. долара, водена от Lightspeed Venture Partners. Тя оценява компанията, основана през 2018, на 1 млрд. долара.

  Според The Information новият капитал ще позволи на Payhawk да стъпи в САЩ. Според един от източниците на изданието Payhawk планира да открие офис в Ню Йорк - първият ѝ филиал в САЩ, и ще започне да добавя американски клиенти по-късно тази година.

  Economy.bg отправи запитване за потвърждение на информацията до Христо Борисов, съосновател и изп. директор на Payhawk. "Не можем да потвърдим информацията на този етап", отговори Христов.

  През декември в интервю за Economy.bg Борисов обяви плановете на компанията за стъпване в САЩ. "В момента имаме служители в Берлин, Барселона и Лондон. В процес сме на отваряне на офиси в Амстердам и Париж, като през втората половина на 2022 ще отворим и офис в Ню Йорк".

  Стартъпът, който предоставя фирмени дебитни карти и платформа за управление на разходи в над 30 държави, е основан през 2018 от двама бивши служители на „Телерик“ – Христо Борисов и Бойко Караджов, към които се присъединява и Константин Дженгозов.

  В края на миналата година Payhawk обяви, че е привлякъл 112 млн. долара в една от най-големите сделки в Централна и Източна Европа. Водещ инвеститор в рунда финансиране беше американският фонд Greenoaks, известен с вложенията си в компании като Robinhood, Checkout.com, Stripe и Brex. Инвестицията оцени финтех компанията на 570 млн. долара. Привлеченото финансиране беше второто по големина за B2B компания в региона на ЦИЕ след румънската UiPath.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Lidl инвестира над 15 млн. лв. в 10-ия си магазин в Пловдив
  Това е 122-ят обект на веригата в страна
  преди 9 часа
  преди 9 часа
  Над 5,5 млрд. лева са американските инвестиции у нас, създали са 41 хил. работни места
  19 са американските ИТ компании с 13 хил. заети у нас, инвестират също в енергетика, преработваща промишленост и търговия, присъстват в Разград, Севлиево, Стара Загора и София, сочи нов доклад
  преди 10 часа
  Бианор Холдинг придобива софтуерната компания Булбера
  Дружеството специализира в разработката на софтуерни решения в областта на здравеопазването, телекомуникациите и електронната търговия
  преди 11 часа
  Близо 18% ръст на приходите от нощувки през ноември
  Според националната статистика по-голямата част от тях идват от български граждани