вторник, 29 ноември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  895 прочитания

  ЕК предлага природния газ и ядрената енергия да са преходни зелени горива

  България настоява ядрената енергетика и природния газ да бъдат признати като зелени
  02 февруари 2022, 15:38 a+ a- a

  Европейската комисия е постигнала политическо съгласие да предложи природния газ и ядрената енергия да бъдат добавени като преходни горива по пътя към постигане на климатична неутралност до 2050.

  За целта те обаче трябва да отговарят на следните строги условия: за дейностите във връзка с природния газ и ядрената енергия – да допринасят за прехода към климатична неутралност; за дейностите във връзка с ядрената енергия – да отговарят на изискванията за ядрена и екологична безопасност; за дейностите във връзка с природния газ – да допринасят за прехода от въглища към възобновяеми енергийни източници.

  За предприятията се въвеждат специални изисквания за оповестяване по отношение на дейностите им в отраслите на природния газ и ядрената енергетика.

  Марейд Макгинес, еврокомисар по въпросите на финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари, заяви: "ЕС е поел задължението до 2050 да постигне климатична неутралност и за тази цел ние трябва да използваме всички средства, с които разполагаме. Повишаването на частните инвестиции в прехода е от решаващо значение за изпълнението на климатичните ни цели. Днес въвеждаме строги условия, за да спомогнем за мобилизирането на финансови средства в подкрепа на този преход, избягвайки по-вредните енергийни източници, например въглищата. Освен това увеличаваме прозрачността на пазара, така щото инвеститорите да могат лесно да откриват кои дейности са свързани с природния газ и ядрената енергия, когато вземат инвестиционни решения". 

  Европейският парламент и Съветът ще разполагат с четири месеца, за да прегледат документа и при необходимост да повдигнат възражения. Двете институции може да поискат за осъществяване на контрола допълнителен срок от два месеца. Съветът ще има право да повдигне възражения срещу него със засилено квалифицирано мнозинство, което означава, че най-малко 72 % от държавите членки (т.е. най-малко 20 държави членки), представляващи най-малко 65 % от населението на ЕС, са необходими за повдигане на възражения срещу Делегирания акт. Европейският парламент може да повдигне възражения, ако мнозинството от членовете гласува против в пленарната зала (т.е. най-малко 353 членове на ЕП). След като срокът за контрол изтече и ако никой от съзаконодателните органи не е възразил, Допълнителният делегиран акт ще влезе в сила и ще започне да се прилага от 1 януари 2023.

  България е сред страните, които настояват ядрената енергетика и природния газ да бъдат признати като зелени.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Министърът на енергетиката представи в Турция възможностите за инвестиции у нас
  Имаме условия за изграждане на соларни паркове, посочи Христов
  преди 1 час
  Ирландия глоби Meta с €265 млн.
  Глобите, наложени на компанията майка на Facebook в Европа през последната година надхвърлят €900 млн.
  преди 2 часа
  288 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 286 872
  преди 17 часа
  БНБ определи 8 банки за системно значими институции
  Определен е и размерът на буфера, който те трябва да поддържат
  преди 18 часа
  Flix разширява екипа в софийския Експертен център
  Българският офис е планиран като най-големия хъб след тези в Мюнхен и Берлин
  преди 19 часа
  Компанията Mail Boxes откри първия си франчайз в България
  Веригата за куриерски, маркетингови и принт услуги вече има два собствени центъра у нас