събота, 25 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5010 прочитания

  Какво е да работиш в Блубито?

  Какви възможности за кариера предлага компанията и какво я прави предпочитан работодател, разказва Станислава Братованова, мениджър „Човешки ресурси“ на Блубито
  07 февруари 2022, 14:19 a+ a- a

  Станислава Братованова (вдясно) - мениджър „Човешки ресурси“ на Блубито 

  Блубито е германска софтуерна компания, която стартира дейността си в България през 2009 с 6 -7 служители. Глобално в Блубито към момента работят 120 души, от които 116 в България. Компанията е партньор на значими в ИТ сектора компании от D-A-CH-региона в сферата на digital transformation, agile transformation и cloude employees.

  Какви възможности за кариерно развитие предлага, какво я прави предпочитан работодател и какви професионалисти стоят зад нейния успех? Пред Economy.bg разказва Станислава Братованова - мениджър „Човешки ресурси“ на Блубито.

  Име: Блубито ЕООД/ Blubito GmbH
  Сфера на дейност: Софтуерна компания (IT Nearshore Outsourcing)
  В България е от: 13 години
  Брой служители глобално: 120
  Брой служители в България: 116
  Офиси в България: София, бул. Черни връх 51; Варна, бул. Сливница 24
  Основни продукти/марки: Разработка на софтуер, UI/UX дизайн, DevOps и мениджмънт на приложения, дигитална и агилна трансформация, скръм коучинг, runScrum – разработено собствено приложение за проект мениджмънт, аутсорсинг на софтуерни услуги.
  Клиенти/Пазари: Компанията е доказал се надежден и коректен партньор на значими в IT сектора компании от D-A-C-H-региона. Сред дългогодишните клиенти на Blubito са значими компании като Deutsche Bahn, Deutsch Bank, Lufthansa, Fraport, Misumi Europe, PWC, Conrad Electronics, Otto Group, Bitkasten и др.

  С какво се занимава Блубито – кои са основните продукти, услуги?
  Генерално компанията се занимава с изработка на индивидуални софтуери за различни наши клиенти. Независимо дали става въпрос за сложни Back-end или Front-end системи или за високопроизводителни приложения в реално време, нашите ИТ специалисти имат опит както с продукти на тепърва стартиращи бизнеси, така и с оптимизация/усъвършенстване на такива в големи утвърдени корпорации. Основните ни компетенции могат да бъдат обобщение в следните четири посоки: Mobile App Development, Web Application Development, Application Management и UI/UX Engineering. В последните 2 години пуснахме и нашия първи собствен продукт: RunScrum. Това е приложение за агилен Project Management, което съдържа различни компоненти и функционалности. 

  Благодарение на нашите агилни експерти успяваме да проведем и редица обучения и yъркшопи за клиенти, които са по пътя на своята агилна и дигитална трансформация, като ги съветваме и навигираме през всяка една стъпка от този многокомпонентен, наложителен в днешно време процес. 

  Кои са основните пазари и клиенти на компанията?
  Клиентите ни са от най-различни бизнес сфери, фокусът ни не е само върху един бранш. Като започнем от фирми в сферата на финанси и FinTech, минем през автомобилната и инженерна индустрия и стигнем чак до конен спорт и продажби, покриваме широк и много интересен спектър от браншове.

  Някои от актуалните ни клиенти са Deutsche Bahn, Deutsch Bank, Misumi Europe, Bitkasten и др.

  Къде има офиси компанията по света? Колко офиса има в България?
  В Германия имаме малък административен офис. В България имаме офис в София, а съвсем скоро открихме офис и във Варна. Важно ни е да имаме офиси, където нашите служители да могат да се срещат с колеги на живо и да обменят опит. Въпреки това остава и нашата отворена политика за дистанционна работа, която ще продължим и след пандемията. Всеки има свободата да решава откъде му е най-удобно да работи – от офиса, от дома или да редува и двете. Служителите ни са разпръснати из цялата страна, а няколко и из Европа. 

  Колко и какви специалисти работят в компанията?
  Актуално за Блубито работят 116 специалисти от следните области: софтуерни инженери, QA инженери, DevOps инженери, agile специалисти (Product Owners, Scrum Masters, Agile Coaches), маркетинг специалисти, уеб и графични дизайнери, специалисти продажби и връзки с клиенти, HR и административни дейности. 

  Колко са ИТ специалистите и по какви проекти работят?
  ИТ специалистите ни наброяват в момента 94, като обхващат следните области:

  -Back-end Development

  -Front-end Development

  -Mobile App Development

  -UI/UX Design

  -DevOps Engineering

  -QA Engineering

  Какви хора най-често търси компанията - с какъв опит, познания, умения, технологии?
  Търсенето ни е насочено главно към немскоговорящи ИТ специалисти с различен технологичен опит. Немският език е съществен за нас при намирането на подходящи кандидати, както и мотивацията за учене и развитие.

  Компанията отворена ли е за хора с малък опит и старт на кариерата? Има ли стажантски програми?
  Голяма част от служителите ни са направили първи стъпки в кариерата си на ИТ специалисти именно в Блубито. Фокусът ни като работодател винаги са били и младите/ по-неопитни таланти. Имаме дългогодишно успешно сътрудничество с Техническия Университет в София и в частност с Факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт (FDIBA). 

  За младите таланти на компанията е осигурена възможността да практикуват ефективно learning by doing благодарение на участието им в реални проекти с подкрепата на по-опитните специалисти, както и в нашите т.нар. гилдии с различна насоченост. Също така стартирахме партньорство с външна обучителна академия, доказала се в областта на развиването на ИТ специалисти.

  Кои са основните технологии, които се използват в компанията?
  Java, Angular, React, Vue, PHP, iOS /Android, .NET и др.

  Как се въвеждат новите служители в компанията?
  Първото нещо, което правим е да запознаем колегата с обстановката и колегите в офиса. Разбира се, сме приготвили няколко малки брандирани подаръка за добре дошли, както и цялостното техническо оборудване. Следва запознаване с екипа и постепенно въвеждане в проекта.

  Какви са възможностите за кариерно развитие и какви обучения предлага компанията?
  Служителите на Блубито имат възможността да се развият в една или повече технологични области. Предоставяме достъп до актуални материали, курсове и сертификационни програми както за ИТ специалистите, така и за специалистите в областта на агилните методологии (SCRUM). 

  Така например имаме служители, които са стартирали в Блубито като стажанти или junior програмисти, а в момента са Senior програмисти и Team Leads. 

  Какви придобивки предоставя компанията и какво я прави предпочитан работодател?Компанията предлага широк пакет от придобивки. Започвайки от допълнително здравно осигуряване, бонусна програма за вътрешни препоръки, 25 дни платен годишен отпуск, стигайки до гъвкаво работно време и възможност за работа от вкъщи. Осигуряваме карти за спорт и подкрепяме други спортни екипни дейности (пример: скоро сформиралия се футболен отбор в компанията). Няма как да не споменем и безвъзмездните възможности за сертифициране и обучения, които се предоставят на колегите в зависимост от техните нужди и целеполагане. Ценим екипния дух и се опитваме редовно да организираме събития, в които да събираме колегите под една или друга форма заедно. Разбира се, доколкото го позволява пандемичната обстановка. Много често се организират екипни off-sites- в които даден екип пътува на дадено място заедно и прекарва седмица (последният такъв беше в Банско), в която наред с работните ангажименти се извършват и всякакви допълнителни развлечения и изграждащи екипен дух активности. 

  Какво не знаят хората за компанията, а е важно да знаят според Вас?
  В последно време започнахме да говорим повече за живота в Блубито (#lifeatblubito). Много се стараем да покажем на бъдещите ни колеги, че при нас ги очаква динамика и разнообразие както от страна на интересните ни клиенти и проекти, така и от пъстрия екип от професионалисти в компанията. Интересуваме се от мнението на нашите колеги, като провеждаме вътрешни проучвания и тествания, преди да пуснем поредния нов инструмент за тяхното личностно и професионално развитие. Горда съм да споделя, че 96,7% от моите колеги (данни от вътрешното ни проучване през октомври-ноември) са готови да препоръчат Блубито като работодател на своите приятели. 

  Благодарение на вътрешните ни информационни платформи създаваме съдържание за колегите, което дори в ситуация на поредната пандемична вълна им позволява да са максимално информирани и близо до случващото се в компанията, макар и по дигитален начин. 

  В Блубито се гордеем с нашата плоска структура, в която стимулираме хората да са т.нар. самостоятелно управляващи се екипи. За нас е изключително важно да създаваме приятелска, неформална среда, в която да творим, да обменяме опит и не на последно място -  да се забавляваме.

  По какви проекти работи Блубито вижте тук

   
  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  Какво е да работиш в dm България?
  Какво е да работиш в Effortel?
  Какво е да работиш в CloudCart?
  Какво е да работиш в myPOS?
  Какво е да работиш в Lab08?
  Какво е да работиш в Grafixoft?
  Какво е да работиш в Appolica?
  Какво е да работиш в Resolute Software?
  Какво е да работиш в M2M Services?
  Какво е да работиш в i:Fao an Amadeus company?
  Какво е да работиш в Cognyte Bulgaria?
  Какво е да работиш в Hewlett Packard Enterprise?
  Какво е да работиш в Melon?
  Какво е да работиш в Gameloft Sofia?
  Какво е да работиш в Hypoport Sofia?
  Какво е да работиш в Delta Source? 
  Какво е да работиш в AtScale Bulgaria?
  Какво е да работиш в Лидл България?
  Какво е да работиш в МенторМейт?
  Какво е да работиш в Proxiad?
  Какво е да работиш в Endava?
  Какво е да работиш в Адастра България?
  Какво е да работиш в Coherent Solutions Bulgaria?
  Какво е да работиш във Fadata?
  Какво е да работиш в Walltopia?
  Какво е да работиш във Fourth България?
  Какво е да работиш в TELUS International Europe?
  Какво е да работиш в DataArt?
  Какво е да работиш в Schwarz IT България?
  Какво е да работиш в Anakatech?
  Какво е да работиш в A1 България?
  Какво е да работиш в Cargotec?
  Какво е да работиш в Kaufland България?
  Какво е да работиш в Кока-Кола ХБК България?
  Какво е да работиш в Paysafe?
  Какво е да работиш в Карлсберг България?
  Какво е да работиш в Melexis България?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 часа
  Πpи зaмянaтa нa лeвa c eвpo заплатата ми, ако е 1500 лв., ще стане ли автоматично 1500 евро?
  От Българска народна банка обясняват след като се въведе еврото, как ще се превалутират заплатите
  преди 18 часа
  Представиха сайта за за наблюдение на цените на основни хранителни продукти
  Към момента са включени около 30 основни хранителни продукта
  преди 21 часа
  НСИ отчете спад на цените на жилищата в София
  Понижението е за последното тримесечие на 2022
  преди 22 часа
  2200 турски компании са създали над 4500 работни места у нас
  2 големи турски компании са инвестирали в Индустриален логистичен парк Бургас, а турски ИТ компании си сътрудничат с фирми в града
  преди 23 часа
  За първи път: Европа на едно ниво със САЩ по инвестиции в стартъпи в ранен етап на развитие
  Нова платформа за таланти в „дълбоките технологии“ ще насърчи новаторите да изберат да развиват бизнес в Европа, обяви Мария Габриел в САЩ