понеделник, 02 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6505 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?

  За продуктите, екипите и технологиите, научете от Тина Герова - Product Owner/SAFe Program Consultant, Ванеса Димитрова - Senior Sharepoint & Frontend Developer, и Елица Иванова - Scrum Master/SAFe Program Consultant
  31 януари 2022, 11:30 a+ a- a

  От ляво надясно: Тина Герова - Product Owner/SAFe Program Consultant, Ванеса Димитрова - Senior Sharepoint & Frontend Developer, и Елица Иванова - Scrum Master/SAFe Program Consultant

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

  По какви проекти работи германската софтуерна компания Блубито в България, пред Economy.bg разказват  Ванеса Димитрова - Senior Sharepoint & Frontend Developer, Тина Герова - Product Owner/SAFe Program Consultant, и Елица Иванова - Scrum Master/SAFe Program Consultant.

  Блубито е партньор на значими в ИТ сектора компании от D-A-CH-региона в сферата на digital transformation, agile transformation и cloude employees. Някои от актуалните дългогодишни клиенти на компанията са Deutsche Bahn, Deutsch Bank, Misumi Europe, Bitkasten и др.

  Тина Герова - Product Owner/SAFe Program Consultant

  Кой е основният проект/продукт или ключовите проекти/продукти, по които работят екипите на Блубито в България?
  Тина Герова: Генерално компанията се занимава с изработка на индивидуални софтуери за различни наши клиенти. Независимо дали става въпрос за сложни Back-end или Front-end системи или за високопроизводителни приложения в реално време, нашите ИТ специалисти имат опит както с продукти на тепърва стартиращи бизнеси, така и с оптимизация/усъвършенстване на такива в големи утвърдени корпорации. Основните ни компетенции могат да бъдат обобщение в следните четири посоки: Mobile App Development, Web Application Development, Application Management и UI/UX Engineering.

  В последните 2 години пуснахме и нашия първи собствен продукт: runScrum (https://runscrum.io/en/). Това е приложение за агилен Project Management, което съдържа различни компоненти и функционалности.

  Избрахме да разкажем повече за този проект, защото неговото развитие и оптимизиране през тази календарна година е един от основните бизнес приоритети за компанията. А и като единствен собствен продукти, ние гледаме на него като на наше дете, което израства пред очите ни.

  Елица Иванова - Scrum Master/SAFe Program Consultant

  Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
  Елица Иванова: Глобално в Блубито работят 120 колеги, от които 116 в България. В Блубито работим изцяло по Scrum и Agile методологиите или т.нар. „гъвкави“ организационни структури. За тези от читателите, за които понятията са нови, бих могла накратко да обясня, че става въпрос за структури, които се характеризират с висока динамичност в екипа и проекта, чиято цел е да отговорят бързо и адекватно на клиентските нужди. Имайки предвид интензивността и кратките срокове, с които се сблъсква съвременният пазар, предизвикателствата пред екипната работа излизат на първо място. Това е и една от основните причини екипите ни да бъдат от около 10 души – какъвто е и случаят при runScrum проекта. Така колаборацията и комуникацията са улеснени или „огъвкавени“.

  Какви технологии използвате за отделните проекти?
  Ванеса Димитрова: Като Frontend Developer и Team Leader на runScrum за мен е важно винаги да бъдем запознати с най-новите технологии в ИТ сектора. В runScrum изследваме и тестваме нови технологии и методи, които по-късно използваме за други проекти в цялата компания. Ние прилагаме React заедно с Typescript за нашия Frontend. След анализиране на множество налични State Management Tools можем да твърдим, че сме взели правилното решение за въвеждането на  Mobx в целите на проекта. За имплементирането на нашите дизайни залагаме на SCSS, който с включените променливи, „миксини” и вградени функции, ни помага при привеждането  в изпълнение на дизайните. Тестването на различни компоненти се извършва чрез Jest, с който лесно изграждаме и провеждаме Unit тестове. Като допълнение към това сме въвели и SonarQube за статичен анализ на кода.

  Ванеса Димитрова - Senior Sharepoint & Frontend Developer

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
  Тина Герова: Гъвкавата работа е част от нашето ДНК и се стремим да се възползваме максимално от него при разработването на всички наши проекти. Работим в кратки цикли, като в края на всеки от тях се опитваме да предоставим добавена стойност на крайните потребители. Всички процеси са оптимизирани за намаляване на забавянията по веригата и hand offs, докато плоската йерархия ни позволява да вземаме бързи решения и по този начин да отговаряме на нуждите на динамичната среда, в която живеем.

  Елица Иванова: Гъвкавата организационна рамка позволява на нашите екипи да се изградят като малки инкубатори за идеи, самоинициативност и екипна дейност. Предвид факта, че основен подход, залегнал в Scrum е т. нар. „емпиричен“ подход, или възприемането, че даден проблем/изискване от страна на клиента не може да бъде разбран или описан напълно и вместо това фокусът пада върху концентрирането на екипните усилия да отговорят на новите нужди, както и да интегрират най-новите технологии в своя продукт.

  Как се промени проектът/проектите през годините?
  Ванеса Димитрова: Когато преди 4 години започнахме да разработваме runScrum dev, екипът ни се състоеше от двама програмисти, а сега достигнахме екип от 10 души, който е отдаден на продукта и работи всеки ден за подобряването му. В началото стартирахме с разработването на един модул, а сега runScrum се превърна в многофункционален продукт, състоящ се от Service Desk, Timesheet, Agile Boards.

  Кои са най-големите предизвикателства при този проект или при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  Ванеса Димитрова: Екипът непрекъснато работи върху различни нови функционалности, така че нашите клиенти да са максимално доволни от използването на runScrum. Едно от най-големите предизвикателства е да създадем иновативен продукт с модерни технологии, така че да бъдем конкурентоспособни на пазара. Лично за мен едно от големите предизвикателства е обучението на новите колеги, които постъпват в екипа. Като ментор на junior колегите трябва да ги въведа и да им покажа методи за трупане на нови познания. Едно от големите предизвикателства за dev екипа беше да публикуваме runScrum в Microsoft App Store. Продуктът с всички най-нови функционалности е вече наличен и може да бъде свален от всекиго.

  Тина Герова: Както при всеки софтуерен продукт и ние се сблъскваме всекидневно с предизвикателства от различно естество. От продуктова гледна точка едно от последните беше приложението да бъде приспособено спрямо SAFe Framework. Това предположи преосмисляне на някои функционалности, добавяне на нови, както и архитектурни промени. Гордеем се, че по лесен и интуитивен начин успяхме да отразим SAFe процеса и по този начин да улесним максимално нашите клиенти.

  Елица Иванова: Основното предизвикателство е динамичната ротация на екипа, както и различната степен на опитност от страна на колегите. От една страна по-младите в отбора вдъхват нова мотивация и идеи, от друга страна трябва бързо да навлязат и да се приспособят към екипната работа на един вече улегнал продукт.

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за този проект/продукт или при всеки от ключовите проекти/продукти, по които работите?
  Ванеса Димитрова: С израстването ми в компанията аз виждах прогреса на проекта runScrum. Когато преди две години представихме runScrum на  European SharePoint, Office 365 & Azure Conference 2019 в Прага, се почувствах изключително горда от постигнатия резултат. Огромният интерес на участниците в конференцията към продукта, беше едно голямо признание за постиженията на екипа, месеците на упорита работа и всички предизвикателства, които преодоляхме заедно. Последното предизвикателство, през което преминахме успешно, беше интеграцията на runScrum с Microsoft Teams. Нашите клиенти вече могат да използват runScrum както в SharePoint Online, така и в Microsoft Teams.

  Тина Герова: От малко повече от година съм част от екипа и мога да кажа, че през този период успяхме да направим някои значителни подобрения. Последното беше приспособяването на приложението към SAFe процеса. В допълнение направихме успешна интеграция в Microsoft Teams. Всички знаем колко досадно е постоянното прескачане от таб на таб, превключване от едно приложение на друго и т.н. Тази интеграция позволява на всички наши клиенти да използват приложението директно в Teams и по този начин да могат по-добре да организират усилията на екипите, да увеличат екипното сътрудничество и производителността като цяло.

  Какво предстои при този проект и/или отделните проекти?
  Тина Герова: Работим в няколко различни посоки, които ще доразвият приложението и ще го превърнат в наистина мощен инструмент, който ще бъде от полза не само за dev екипите, но може да стане неразделна част от работата, както на HR отделите, така и на отделите, които се занимават с продажби. Освен това тази година се стремим към официално партньорство с организацията SAFe.

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 28 минути
  преди 45 минути
  НАП публикува новите банкови сметки за плащане на данъци и осигурителни вноски
  Преводите по новите сметки ще се извършват от 2-ри октомври, старите ще бъдат закрити
  преди 50 минути
  „Зора“ откри нов логистичен център в Индустриален парк София-Божурище
  Инвестицията е за 30 млн. лв., открити са над 30 нови работни места
  29 септември 2023, 16:02
  Инфлацията в Еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам
  Показателят се увеличава с най-бавното темпо от края на 2021 г.
  29 септември 2023, 14:48
  България е привлякла €80 млн. по програма Хоризонт Евопа
  За 2 години български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата