събота, 02 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2206 прочитания

  Бюджет 2022: Предлагат минимална заплата 710 лв. и 3400 лв. максимален осигурителен доход

  Ще има актуализацията на бюджета през лятото
  21 януари 2022, 15:23 a+ a- a

  Бюджетът за 2022 е бюджет на икономическия растеж. Това заяви заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев при представянето пред медиите днес на проектобюджета на страната за 2022, който беше публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на финансите.

  Той посочи, че в този бюджет е заложен растеж на БВП в размер на 4,8%, което е с 1,2% повече от ръста на БВП през миналата година. Заложено е намаление на безработицата от 5,4% на 5%, дефицитът на бюджетът за 2022 без ковид-мерките е 2,5 %, а с тях е 4,1%.

  Разходни политики на Бюджет 2022 са, както следва:

  Политика по доходите. В актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022-2024 е разчетено увеличение на размера на минималната работна заплата от 1 април 2022 от 650 на 710 лв., като последващо увеличение за 2023 и 2024 се предвижда да бъде обвързано с въвеждане механизъм за определяне на размера на минималната работна заплата.
  За 2022 е разчетено увеличение на средствата за заплати и възнаграждения на персонала за изборните длъжности. Също така, за заетите в системата на съдебната власт, за които законодателно е регламентиран механизъм за формиране на възнагражденията, увеличението е в размер 89,3 млн. лв. Предвидено е също увеличение на заплатите на педагогическите специалисти.

  Осигурителна политика. Новите моменти са, както следва:
  • Увеличаване на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица за целия период от 3 000 лв. на 3 400 лв., считано от 1 април 2022;
  • Увеличаване на минималния осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители за целия период от 420 лв. на 710 лв., до размера на МРЗ, приравнено на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, считано от 1 април 2022; • Увеличаване на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица за целия период от 650 лв. на 710 лв., считано от 1 април 2022;
  • Увеличаване на минималните осигурителни доходи по основните икономически дейности и квалификационни групи професии на нивото на минималната работна заплата за 2022 – 710 лв., като се извършва корекция само по отношение на позициите, които са под определения размер, считано от 1 април 2022.

  Василев посочи, че бюджетът за 2022 има три основни акцента – единият е значителното нарастване на капиталовите инвестиции, които правителството прави. Тези инвестиции не са само със средствата от европейските програми, но и от националния бюджет. Вторият приоритет е значителното нарастване на инвестициите в хора, защото, според финансовия министър, това е ключът към икономическия растеж дългосрочно. Третата цел е социалната справедливост и подсигуряване, така че всички български граждани ще имат адекватен стандарт на живота.

  По отношение на капиталовите инвестиции в бюджета е предвидено удвояването им от 2,9 % от БВП към момента до 5,8 % от БВП. Залага се 30% ръст на капиталовите инвестиции в общините на база трансфери от централния бюджет. Допълнително 1,671 млрд. лв. са инвестициите в републиканската пътна мрежа, с което бюджетът на АПИ достига до 2,4 процента от БВП.

  „С този бюджет се надявам да поставим началото на политика, в която държавата не раздава пари „на калпак“, не раздава пари в чували, а инвестира в проекти с конкретна възвращаемост - в хората на България и в така необходимата ни инфраструктура“, категоричен беше вицепремиерът.

  Той обясни, че „философията на този бюджет е доста по-различна от това, което сме виждали до момента. Това не е бюджет, който се опитва да изглади икономическия бизнес-цикъл на принципа когато икономиката прегрява, да има по-малко инвестиции, и когато икономиката е в спад, това да се компенсира с държавни инвестиции. Това е бюджет, който се опитва, и се надявам се да постигне, трайна промяна в параметрите и в траекторията на икономическия просперитет на страната“.

  „В проектозакона за бюджета за 2022 са заложени политики, които могат да бъдат остойностени в момента, и които са ключови за съответните министерства. Както е предвидено в коалиционното споразумение, ще има актуализацията на бюджета през лятото, в която ще бъдат представени всички политики на управлението и тяхното финансиране“, каза още Асен Василев.

  Днес започват съгласувателните процедури по бюджета. Той вече е изпратен на социалните партньори. Очаква се след одобрението му от социалните партньори той да бъде приет от правителството и на 31 януари, проектобюджетът да бъде внесен в Народното събрание.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на Асен Василев
  Започва да тече 7-дневен срок за формиране на състав на правителство
  преди 19 часа
  Над 17 000 ученици и учители заминават на безплатна почивка
  Децата и ръководителите им ще могат да отдъхват в планински или морски курорт през юли и август
  преди 19 часа
  Петков: България вече има алтернативно трасе за газ
  Другата седмица с гръцкия министър-председател ще дадем старт на газовата връзка с Гърция, обяви премиерът
  преди 20 часа
  Е-адресна регистрация вече в цяла София
  Всички райони вече работят успешно със системата
  преди 22 часа
  ЕС въвежда по-строги регулации за трансфер на криптовалути
  Целта е крипто платформите да проверяват самоличността на клиентите си, за да се ограничат рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма
  преди 24 часа
  Украйна започна да изнася ток за ЕС
  Това ще позволи на Украйна да генерира повече приходи, а ЕС ще получава допълнителна електроенергия на достъпни цени