понеделник, 02 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4977 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?

  За проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Татяна Разумовская - PM Department Manager и Живко Митрев - Senior Java Developer
  26 януари 2022, 17:11 a+ a- a


  Живко Митрев - Senior Java Developer, и Татяна Разумовская - PM Department Manager в Coherent Solutions

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

  По какви проекти работи Coherent Solutions в България, пред Economy.bg разказват Татяна Разумовская - PM Department Manager, и Живко Митрев - Senior Java Developer.

  Кои са ключовите проекти, по които работят екипите на Coherent Solutions в България?
  Татяна: Имаме повече от 100 клиента в световен мащаб, като в 3 от най-големите проекти участват български екипи. Един от мащабните ни проекти е за компания лидер на пазара за автоматизация на роботизирани процеси за контактни центрове (RPA). Той позволява на кол центровете ефективно да намалят разходите и да увеличат ангажираността на служителите в индустрии като финансови услуги, телекомуникации, застраховки и здравеопазване.

  Бихте ли разказали накратко за този проект?
  Татяна: В проекта разработваме приложение, което анализира огромно количество данни в реално време. То помага на кол центровете да оптимизират разходите си и в резултат на това те са спестили повече от 100 милиона долара през последните 2 години. Нашите екипи предоставят гъвкаво решение, което може да се приложи, настрои и интегрира към всеки софтуер за управление на обаждания, предоставяйки разнообразие от възможности за анализ на техните данни.

  Колко души работят по проекта и какви специалисти са те?
  Татяна: Вече имаме около 100 специалисти, работещи в проекта, и продължаваме да се разрастваме. Тъй като проектът е голям, той е разделен на екипи по технически области и разнообразието от специалисти, с които разполагаме, е доста голямо – бизнес анализатори; QA екип, разделен на manual и automation testing; DevOps, BI, UI/UX дизайнери. Нашите екипи за разработка включват backend и frontend специалисти и мобилни разработчици. Обхващаме почти всичко, което сега се представя в IT света. Тъй като продуктът продължава да се разработва, към него ще се прилагат и Artificial Intelligence и Machine learning.

  Какви технологии използвате за отделните проекти?
  Татяна: Клиентът ни обръща много внимание на това да поддържа продукта си актуален от архитектурна гледна точка и инвестира много в новите технологии. Те разбират, че това стои в основата на ефективността на системата. Например нашият мониторинг е преместен към Prometheus Grafana, което беше ново за нас. Започнахме и голяма модернизация на по-старата част на архитектурата, която все още работи и не е остаряла, но клиентът ни мисли крачка напред, така че сега възстановяваме основната архитектурa на платформата. Ако дойде нещо страхотно и ново, нашият клиент ще иска да го приложи, Machine learning интеграция вече е в плановете.

  Живко: Модулите, по които работим, са на Java 8, като всичко, което правим, ползва spring, spring-boot, spring-data. Имаме много многонишково програмиране: scheduler-и, thread pools, executor-и. В зависимост от модулите ползваме различни библиотеки за кеширане, като подбираме най - подходящата за всеки отделен случай. Ползваме и уеб сокети за комуникация на места, като сериализираме данни до по-малко известни формати като avro.

  Едно от интересните решения, които са взети, е, че юнит и интеграционните тестове са написани на Spock. Което вкарва груви като втори език за програмиране в проектите.

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
  Татяна: Използваме agile методологията и се опитваме да я адаптираме към конкретните нужди на проекта. Тъй като акаунтът е голям, той е разделен на различни екипи. Имаме две основни back-end области, в които екипите работят и имат своите релийзи. Отдели като BA, DevOps работят за всички back-end и frond-end екипи. Опитваме се да поддържаме малки екипи, за да могат да бъдат гъвкави и лесно да работят заеднo: 3-4 разработчици и двама QA за всеки екип, като имат и Technical Team Lead. Имаме също Project Managers за група от екипи за разработка и Delivery Manager и Program Manager за целия акаунт.

  Как се промени проектът през годините?
  Татяна: Започнахме с клиента преди близо 3 години със 7 души и сега сме над 10 пъти повече. Започна като партньорство и затвърдихме своя подход във взаимоотношенията си. Бизнесът на клиента се разраства, отговаряйки на променящия се свят, като преминава повече към онлайн процеси. В резултат на това акаунтът също се разрастна и разчитат на нас като основен партньор за развитието си. Проектът нарасна не само в броя на служителите, но и в професионалните области, които покриваме.

  Освен това сложността на системата се увеличи, тъй като работи с повече данни. Поради това има много промени в архитектурата, а също вече има и необходимост от въвеждане на Machine learning и AI.

  Кои са най-големите предизвикателства при този проект или при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  Татяна: Предизвикателствата са няколко. От гледна точка на бизнеса е да продължим да предоставяме професионален опит и да покрием нарастващата нужда на нашите клиенти от разработване на тяхната система, тъй като тя става все по-сложна.

  От друга страна, предизвикателство е да им предоставяме нови идеи и решения как да подобрят сегашната си система, тъй като като компания, работеща в ИТ индустрията, ние имаме богат опит и набор от решения, които да предложим.

  Не на последно място е предизвикателството на растежа. Когато акаунтът се разраства толкова бързо и значително, винаги е предизвикателство да продължите да бъдете продуктивни както преди. Тъй като ние продължихме да се разрастваме и нашите екипи започнаха да работят в международен план, беше предизвикателство да запазим представянето си на същото високо ниво както преди.

  Живко: Самият домейн на проекта е много интересен и със спецификите си сам по себе си е предизвикателство. Като цяло има много обработка на данни в реално време, които идват по много и различни канали. Самата работа в такава среда, заедно с изискването за минимално време за реакция е голямо предизикателство и винаги има място за оптимизации и подобрения.

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за този проект?
  Татяна: Мисля, че най-големите постижения са, че успяхме да преодолеем предизвикателствата, които споменах по-горе. Израснахме, като запазихме ефективността си. Разширихме професионалното си покритие и успяхме да изградим екип, който работи глобално без никакви пречки.

  Какво предстои при този проект?
  Татяна: Клиентът ни работи активно върху това да бъде в крак с технологията и сега правим голяма трансформация и модернизация на платформата. Най-вълнуващата следваща стъпка е създаването на нови хранилища на данни (data storages) и прилагането на изкуствен интелект и Machine learning към тях. Това е важна стъпка в проекта, която ще го изведе на следващото ниво.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 42 минути
  преди 58 минути
  НАП публикува новите банкови сметки за плащане на данъци и осигурителни вноски
  Преводите по новите сметки ще се извършват от 2-ри октомври, старите ще бъдат закрити
  преди 1 час
  „Зора“ откри нов логистичен център в Индустриален парк София-Божурище
  Инвестицията е за 30 млн. лв., открити са над 30 нови работни места
  29 септември 2023, 16:02
  Инфлацията в Еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам
  Показателят се увеличава с най-бавното темпо от края на 2021 г.
  29 септември 2023, 14:48
  България е привлякла €80 млн. по програма Хоризонт Евопа
  За 2 години български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата