събота, 28 януари 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1276 прочитания

  Радев: За България е изключително важно ядрената енергия да бъде призната като зелена

  Франция води активно тази борба с подкрепата на редица държави, сред които и България, коментира президентът в Брюксел
  16 декември 2021, 11:55 a+ a- a

  „За България е изключително важно ядрената енергия да бъде призната като един от инструментите за постигане на целите на зелената сделка. Предложението тя да бъде призната, но само за временен период, не е в интерес на инвеститорите“. Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел преди началото на заседанието на Европейския съвет.

  Държавният глава посочи, че ядрената енергия изисква дългосрочно планиране и инвестиране и това ще бъде и борбата в Съвета. Франция води активно тази борба с подкрепата на редица държави, сред които и България. „Ние имаме общи цели – признаването и класифицирането на ядрената енергия и природния газ като зелена енергия, защото това ще има ефект върху екологията, ще има голям обществен и икономически ефект“, заяви президентът. Румен Радев добави, че това е бъдещето и България няма да отстъпи от тези позиции.

  Запитан дали очаква натиск от страна на Европейския съвет заради ниските нива на ваксинация в България и дали страната ни представлява заплаха заради високите нива на заболеваемост у нас, държавният глава подчерта, че в никакъв случай не може да се твърди, че България е заплаха. „Знаете, че пандемията е много динамична като разпространение в различните страни и трудно се установяват единни стандарти в Европа, особено по отношение на придвижването“, заяви Румен Радев. Президентът посочи, че страната ни прави всичко възможно и че служебното правителство е създало всички необходими условия който желае, да може да се ваксинира.

  „Важно е, че България успя да пречупи пандемията, без да затваря страната, което щеше да има катастрофални последици върху икономиката, социалния живот, образованието. Аз мисля, че отстъплението на болестта, което виждаме в България, трябва да използваме за укрепване на нашата здравна система“, добави още държавният глава.

  В отговор на въпрос за отношенията между ЕС и Русия, президентът посочи, че напрежение съществува, но редица европейски лидери са изразили мнение, че трябва да се търси диалог за постигане на деескалация. „В случая става така, че сигурността на Европа, както заяви и президентът Макрон, се обсъжда между Русия и САЩ, а Европа липсва в този диалог“, отбеляза Румен Радев и добави, че ЕС следва да търси диалога, да постави ясно европейските изисквания, които да гарантират сигурността.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Близо 100 хил. ученици ще получат подкрепа по проект на МОН
  Предвижда се аналогична процедура и за детските градини
  преди 10 часа
  САЩ се движат към въвеждане на ежегодна Covid ваксина
  FDA поиска мнение от своите съветници как да стане промяната и какво точно да включва
  преди 11 часа
  70% от офис площите на София са извън центъра на града
  Търсенето на офис площи може да се свие заради съкращаването на разходи в някои от най-големите ИТ компании в света, създавайки ефект на доминото и при местните компании, прогнозира MBL
  преди 12 часа
  преди 13 часа
  България ще увеличи участието си в Черноморската банка за търговия и развитие с 33 млн. евро
  От 1999 до момента банката е финансирала 39 проекта в България