събота, 02 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1604 прочитания

  22 български фирми в Топ 500 на най-големите дружества в ЦИЕ

  Нареждаме се на 7-мо място в общата класация по държави
  10 ноември 2021, 10:46 a+ a- a

  22 български компании с общ оборот от 20 748 милиона евро и 816 милиона евро нетна печалба попадат тази година в класацията за най-големите 500 компании в Централна и Източна Европа – ЦИЕ Топ 500 на Кофас. Те се разполагат предимно в химическата, петролната и фармацевтичната промишленост, наред с финансови, информационни и телекомуникационни услуги.

  „Присъствието на българските компании в класацията ЦИЕ Топ 500 е задоволително и тази година се нареждаме на 7-мо място в общата класация по държави, а броят предприятия в класациите е по-висок от миналата година (22 срещу 18). Впечатляващо е представянето на БиЕй Глас (BA Glass Bulgaria), водещ производител на стъклен амбалаж. Компанията направи скок от 198 пункта нагоре с 59% повишаване на оборота за 2020. Дори и предприятието да не е с българска собственост, инвестициите, които прави тук, са значими за развитието на сектора“, коментира Пламен Димитров, управител на Кофас България.

  Тази година анализът на оборота на най-големите в региона е повлиян от икономическата ситуация и приспособяването на бизнеса към новите пандемични условия. Икономиките от ЦИЕ успяват да се адаптират към кризисната ситуация, но тази тенденция е застрашена от глобалната и европейската перспектива. Според експертите по кредитно застраховане съществуват множество рискове – 500-те най-големи компании в региона са изправени пред спад в приходите и още по-рязко понижаване на печалбите от 2020 г. Оборотът им се е понижил с 3,3% до 667 милиарда евро. „Средният оборот се сви до 1,333 милиона евро в сравнение с 1,378 милиона евро през изминалата година – това показва мащабното въздействие върху региона, но също и неговата устойчивост и потенциал за растеж“, сподели Ярослав Яворски, главен изпълнителен директор на Кофас за Централна и Източна Европа.

  За пореден път Полша заема първо място в класацията и по двата критерия – компании и държави. Въпреки че пандемията е засегнала полските компании, те продължават да бъдат най-големите в региона със среден оборот от 1,6 милиарда евро. Общите им приходи намаляват с 0,1%, достигайки 258,2 милиарда евро през 2020г., докато нетните печалби са намалели с 20,6%. Полша е икономически най-разнообразната страна в региона на ЦИЕ, като най-добре развиващите се са химическата и фармацевтичната промишленост, наред с производството на горива и пластмаса.

  Второ място в класацията заема Чехия с 15,4% от всички компании в региона, представена от общо 77 предприятия с общ оборот от 102 милиарда евро. Автомобилният и транспортният сектор са най-големите в страната с оборот от 35,5 милиарда евро (34,8%).

  На трето място е Унгария (13,6%), която е представена от 68 водещи компании в целия регион (5 по-малко от предходната година). Оборотът на унгарските компании е намалял сравнително леко (с 1,1%), но загубата на нетни печалби е достигнала 49,6%. Най-добре развиващите се сектори в държавата са автомобилният и транспортният, които доминират на пазара както с оборот (22,7%), така и с брой компании (23,5%).

  Трите най-големи сектора, добре познати от предишната класация, все още са водещи и генерират почти 54% от общите приходи. Тази година първо място заемат химическата индустрия, горивата, пластмасовата промишленост и фармацията. Автомобилният и транспортният сектор са на второ място с 84 компании (16,8%, т.е. 5 по-малко от преди). Приходите от тях намаляват (-9,7%), заедно с нетните печалби (-61,3%). Поради ограниченията на COVID-19 и по-специално недостига на полупроводници, продажбата на нови превозни средства е намаляла с 13,8% в световен мащаб, като в Европа се усеща спад от 20,2%. Независимо от това, автомобилостроенето остава конкурентоспособно в региона на ЦИЕ благодарение на различни инвестиции от предишни години. На трето място е неспециализираният сектор, представен от 70 компании (3 по-малко от предходната година).

  Според Ярослав Яворски „растежът в ЦИЕ е подбуден от потреблението на домакинствата, което започна да се възстановява през втората половина на 2020 благодарение на доброто състояние на пазара на труда. Увеличението на заплатите на служителите и недостигът на работна ръка бързо се завърнаха, оказвайки натиск върху маржовете. При все това оборотът на най-големите предприятия в отрасъла нарасна до 102 млрд. евро (+9,6 %; най-високото увеличение сред всички сектори), а компаниите успяха да регистрират и по-високи нетни печалби, макар и сравнително скромни (+2,7 %)“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 часа
  Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на Асен Василев
  Започва да тече 7-дневен срок за формиране на състав на правителство
  преди 18 часа
  Над 17 000 ученици и учители заминават на безплатна почивка
  Децата и ръководителите им ще могат да отдъхват в планински или морски курорт през юли и август
  преди 19 часа
  Петков: България вече има алтернативно трасе за газ
  Другата седмица с гръцкия министър-председател ще дадем старт на газовата връзка с Гърция, обяви премиерът
  преди 19 часа
  Е-адресна регистрация вече в цяла София
  Всички райони вече работят успешно със системата
  преди 21 часа
  ЕС въвежда по-строги регулации за трансфер на криптовалути
  Целта е крипто платформите да проверяват самоличността на клиентите си, за да се ограничат рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма
  преди 23 часа
  Украйна започна да изнася ток за ЕС
  Това ще позволи на Украйна да генерира повече приходи, а ЕС ще получава допълнителна електроенергия на достъпни цени