понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2471 прочитания

  Обсъждат изграждането на завод за „зелен“ водород в Хасково

  Той трябва да бъде реализиран на терена на бившето летище „Узунджово“
  10 ноември 2021, 11:32 a+ a- a

  Инж. Минко Ангелов, областен управител на област Хасково и инж. Пламен Панчев, основател и управител на /ТИЗ/ обсъдиха проект за изграждането на завод за „зелен“ водород. Очакванията са той да бъде реализиран във въглеродно-неутрален индустриален парк „Тракия икономическа зона-юг“ – на терена на бившето летище „Узунджово“, съобщават от областната администрация.

  Инж. Пламен Панчев припомни, че екипът на ТИЗ е в основата на „Консорциум за въглеродно-неутрални индустриални паркове“, в който са включени 4 области, като концепцията се развива заедно с общините Пловдив, Хасково, Бургас и Габрово. Той сподели и коментар на изпълнителния директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев, според който изграждането на въглеродно-неутрални индустриални паркове е един от основните и най-смислени акценти в Плана за възстановяване и устойчивост, който България внесе в ЕК.

  Във „Въглеродно-неутрален индустриален парк Тракия икономическа зона-юг“ се предвижда реализацията на проекти, свързани с енергийната ефективност и ВЕИ, водород, умно управление на водата, кръгова икономика, последна миля на доставката, дигитализация, образование и квалификация, социално предприемачество и Трансдисциплинарен център за трансфер на знания и технологии.

  „Ние се ангажираме да разработим и изградим фабрика за производство на „зелен“ водород, с помощта на т.нар. електролизьори“, посочи инж. Панчев. Той даде и подробности по инвестиционното намерение. За суровина се използва вода, а изходните продукти са водород и кислород. За осъществяване на този процес електролизьорите използват електрическа енергия, която е предвидено да се доставя от ВЕИ, което определя произведения водород като „зелен”. Предвидено е в рамките на проекта да бъде изграден фотоволтаичен генератор на електрическа енергия, който приоритетно ще захранва упоменатите по-горе електролизьори. От инфраструктурна гледна точка, за осигуряване на необходимия енергиен баланс при отчитане на неравномерностите в производството на електрическа енергия от ВЕИ е необходима връзка с електропреносната мрежа. Това ще гарантира равномерната и планова работа на системите за производство на водород, тъй като в моменти на излишък на енергия, същата ще може да бъде отдавана в мрежата, а в моментите на недостиг, зелена енергия от други ВЕИ източници може да бъде доставяна за обекта, през механизмите на свободния електроенергиен пазар.

  Проектът предвижда изграждане на завършена технологична система, включваща: Генерация на зелена енергия, производство на водород (чрез електролиза), складиране на водород и енергия, дистрибуция и разпределение на енергийни продукти до крайни ползватели и енергийни мрежи, периферни и поддържащи основните процеси съоръжения.

  Проектът е подкрепен от огромния опит на EWE и Solarpro Holding в интегрирането на възобновяеми енергийни източници и водещи доставчици в Европа на технологии за електролиза на водород.

  Инж. Панчев допълни, че в границите на „Въглеродно-неутрален индустриален парк Тракия икономическа зона-юг“ ще се изгради и логистичен център “last mile delivey” за складиране и съхраняване на производствени стоки на предприятия. „Последната миля“ в логистиката е най-важният етап в скъсяването на веригите за доставки, който включва получаване на поръчка от складa и доставка навреме до клиента, магазина или конкретен пункт за получаване. Стойността на този етап представлява повече от 50% от общата стойност на доставката, затова и интегрирането на електромобил ще допринесе за редуциране на тази стойност, както и ще намали до минимум въглеродните емисии. Този проект получава подкрепа от световноизвестната компания „Милара Интернешънъл“, която е лидер в производството на електромобили.

  Инж. Минко Ангелов от своя страна изрази подкрепа за един нов проект – първата фабрика за нитрилни ръкавици в Европа, който се реализира от изцяло българската фирма PPS Manufacturing. Това е уникален за България и за цяла Европа проект, тъй като в момента на континента няма производство на предпазни нитрилни ръкавици за медицината и хранително-вкусовата промишленост и възможността за създаване на такова предприятие в нашата страна, особено в условия на пандемия, ще осигури голямо икономическо предимство на България и ЕС. Българската компания работи и по идеята за производство на биоразградими ръкавици.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.
  Българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г.
  преди 5 часа
  Стартира изграждане на център за високи технологии в ПГ „Хенри Форд“, София
  С 3,4 млн. лв. ще бъдат изградени 5 нови лаборатории и закупено оборудване за обучение с модерни технологии
  преди 8 часа
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 11 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 12 часа