понеделник, 24 януари 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  924 прочитания

  САЩ предвиждат въвеждане на „данък милиардери“

  Той ще засегне приблизително 700 данъкоплатци с над $1 млрд. активи или $100 млн. годишен доход за 3 последователни години
  27 октомври 2021, 16:22 a+ a- a

  Американските милиардери ще плащат данък върху нереализираните печалби от активите си, за да помогнат за финансирането на нововъзникващото законодателство на президента Джо Байдън в областта на социалната политика и изменението на климата, съобщи „Ройтерс“.

  Така нареченият „данък милиардери“, обявен от председателя на финансовата комисия на Сената Рон Уайдън, е част от двустранна законодателна стратегия, която включва и предложен минимален корпоративен данък от 15% за най-печелившите американски корпорации.

  Уайдън и други законодатели, включително сенаторът от демократите Елизабет Уорън, казват, че законодателството има за цел да ограничи избягването на данъци от корпорациите и богатите и може да генерира стотици милиарди долари за плащане на законодателството на Байдън "Build Back Better", което се очаква да струва между $1,5 трлн. и $2 трлн.

  Белият дом подкрепя корпоративния минимален данък, който ще съответства на глобалния корпоративен минимален данък, договорен наскоро от 136 държави и насочен към корпорации, които плащат малко или никакви данъци, като залагат на международната данъчна система.

  Но „данък милиардери“ е изправен пред потенциална опозиция от демократите в Камарата на представителите.

  Данъкът върху милиардерите, който ще влезе в сила за данъчната 2022 г., ще засегне приблизително 700 данъкоплатци с над $1 милиард активи или $100 милиона годишен доход за три последователни години, според изявление.

  Той ще наложи данъчната ставка от 23,8% за дългосрочните капиталови печалби върху търгуеми активи като акции, чиято стойност се увеличава през годината, независимо дали са били продадени или не. Това също така ще позволи на данъкоплатците да ползват приспадания за загуби от активи.

  Данъкът също така ще наложи налози върху дялове на милиардери в бизнеси, регистрирани като преходни субекти и в тръстове, включително тръстове за инвестиции в недвижими имоти.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 минути
  Удължиха бюджета за 2021 до края на март
  Това се налага поради липсата на приет от Народното събрание бюджет за 2022
  преди 5 минути
  Fitch Ratings потвърди ‘BBB’ рейтинга на България с положителна перспектива
  Агенцията очаква 3,7% ръст на икономиката през 2022 г. и 4,5% през 2023 г.
  преди 42 минути
  преди 1 час
  НАП провери над 1500 фирми заради нелогично високи касови наличности
  Данъчните са установили разминаване за близо 337,6 млн. лв. между декларираните и наличните средства
  преди 1 час
  преди 2 часа
  2847 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 880 228