петък, 03 декември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  723 прочитания

  Мария Габриел: Цифровата грамотност е ключова в борбата с дезинформацията

  25 експерти от 17 държави членки ще разработят насоки за справяне с проблема
  13 октомври 2021, 09:32 a+ a- a

  Ясни са съставът и задачите на новата експертна група за насърчаване на цифровата грамотност и справяне с дезинформацията чрез образование и обучение. Групата се създава в изпълнение на мерките, заложени във водещата инициатива на българския еврокомисар Мария Габриел - Плана за действие в областта на цифровото образование.

  25 експерти с богат опит в областта на образованието, социалните медии, технологиите и журналистиката от 17 различни държави членки ще имат важната задача да определят обхвата на проблема и направят преглед на най-добрите практики. Те ще разработят конкретни насоки за учителите и преподавателите за борбата с дезинформацията и за развитие на цифровата грамотност на учащите. България е представена от Вени Марковски – Интернет пионер, председател на "Интернет общество - България", писал и говорил по темата многократно, участник и в експертната група за борба с фалшивите новини от 2018.

  „Цифровата грамотност e ключова в борбата с дезинформацията. Образованието и критичното мислене са тези, които ще дадат на младите хора повече възможности за информиран избор. Учителите имат ключова роля за повишаване на техните способности да оценяват и работят с онлайн съдържание“, заяви Мария Габриел на пресконференция по повод първото заседание на експертната група.

  Тя обяви данни от неотдавнашно проучване на Евробарометър, според което 37% от отговорилите европейци ежедневно срещат новини, за които смятат, че представят погрешно действителността или дори са неверни. В този контекст Мария Габриел отбеляза, че цифровата грамотност трябва да се разшири извън придобиването на умения за работа с компютри, таблети и други „умни“ устройства. Критичното мислене, идентифицирането на надеждна онлайн информация и работата с данните са други аспекти, на които Групата ще обърне внимание.

  „Живеем в свят, в който океан от информация е на един клик разстояние. Предизвикателство е младите хора да имат повече сигурност в онлайн пространството чрез умения за работа с информацията в него. Тя е и в основата на положителните възможности от цифровата трансформация, от които бихме искали да се възползват младите хора“, коментира Мария Габриел.

  Групата ще проведе четири заседания. Насоките, които ще бъдат представени през септември 2022, ще надградят постигнатото от редица други инициативи на Мария Габриел, по-специално резултатите от работната група на високо равнище за борба с фалшивите новини от 2018, Плана за действие за борба с дезинформацията и Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Dronamics набра 6 млн. лв. при IPO-то си
  Това е шестото успешно IPO на пазар beam на Българската фондова борса
  преди 14 часа
  ЕК одобри увеличение на капитала на Фонда на фондовете от 11,2 млн. евро
  То ще се използва за издаване на гаранции по заеми, отпуснати от финансови посредници на малки и средни предприятия
  преди 15 часа
  Кацаров: От понеделник всички на училище
  Няма омикрон в страната, от понеделник се възстановяват плановите операции
  преди 16 часа
  Алтерко регистрира продажби за над 9 млн. лв. на Черен петък и Кибер понеделник
  По време на популярния период за предпразнично пазаруване технологичната компания продаде над 400 000 устройства за автоматизация на дома
  преди 16 часа
  Италианската DHH придоби 60% от българската "Еволинк"
  Стойността на сделката е 2.45 млн. евро, има възможност за придобиване и на останалите 40% през 2025