неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2984 прочитания

  София е на финала за Европейска зелена столица за 2023

  Столицата е първият град от Югоизточна Европа, който става финалист в престижния конкурс
  07 септември 2021, 16:37 a+ a- a

  София е на финала на конкурса за Европейска зелена столица за 2023 година. София е класирана на второ място в първия кръг на престижния конкурс на база техническа оценка по 12 екологични показателя. Това заяви зам.-кметът на София по екология Десислава Билева, която в Международния ден на чистия въздух заедно с Елица Панайотова, ръководител на екипа на „Зелена София“, официално представиха кандидатурата на София преди финала на конкурса за Зелена столица на Европа 2023 във Финландия.

  На финала на 9 септември ще бъде представен план за действие до 2023 заедно с другите финалисти Хелсингбори (Швеция), Талин (Естония) и Краков(Полша).

  София е в тази селекция не просто в резултат на усилията на експертите и политиците, но благодарение и на активното участие на гражданите и неправителствените организации. Множество от проектите и инициативите, за които разказваме, са дошли именно от общността от млади хора с визия за следващите важни стъпки пред нашия град, посочи също Билева.

  Подготовката за участие в конкурса за наградата “Зелена столица на Европа” започна още през 2016, когато вследствие на предложението на инициативен комитет, съставен от десетки неправителствени организации, Столична община по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова създаде проект “Зелена София”, чиято задача беше да подготви София за конкурса.

  София е първият град от Югоизточна Европа, класиран на финала.

  Столичният общински съвет прие доклад с 7 мерки и 7 проекта в подкрепа на ангажимента ни като финалист. Изпълнението на тези мерки и проекти ще се случи независимо от резултатите от финала, като ако не спечели титлата тази година, София ще кандидатства отново.

  Екипът на „Зелена столица“ подготви пространствен комуникационен план, с който ще ангажира широката общност в София, както и останалите общини в страната.

  В надпреварата за носител на титлата участваха 16 града, като София бе класирана на финал заедно с още три града.

  Финалът ще бъде на 9 септември в Лахти, Финландия - носител на титлата „Зелена столица“ на Европа за тази година.

  София е първият град от Югоизточна Европа, който става финалист в престижния конкурс за Зелена столица на Европа, организиран ежегодно по инициатива на Европейската комисия. Целта на състезанието е да подкрепи и стимулира местните власти в Европа в усилията им да намалят негативното влияние на градската среда върху здравето на жителите, както и да прилагат високи екологични стандарти в управлението си.

  Кандидатурите на градовете се оценяват от международна експертна група на база на технически параметри и индикатори, свързани с 12 екологични показателя:

  • Изменение на климата: смекчаване
  • Изменение на климата: адаптиране
  • Устойчива градска мобилност
  • Устойчиво земеползване
  • Природа и биоразнообразие
  • Качество на въздуха
  • Акустична среда
  • Отпадъци
  • Води
  • Зелен растеж и екоиновации
  • Енергия
  • Управление.

  На финала София трябва да направи видео представяне на града и презентация на своите планове за следващите две години. Предложените от Столична Община инициативи се обединяват около системата от зелени площи като основен гръбнак на града, екологичен транспорт, биоразнообразие и зелена трансформация като култура и начин на живот.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  30 септември 2022, 17:06
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  30 септември 2022, 17:01
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство