неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3341 прочитания

  Какво представлява платформата „Ти гласуваш, ти броиш“

  Благослав Михайлов и Харалан Добрев споделиха на OpenFest 2021 как се организираха общност от програмисти, координатори, юристи, застъпници, наблюдатели и медии, които да работят заедно на изборите през 2021
  31 август 2021, 15:30 a+ a- a

  Какво представлява платформата „Ти гласуваш, ти броиш“?

  „Ти броиш“ е платформа за честни избори и първият опит за истинско паралелно преброяване в България. За нея разказаха на OpenFest 2021 Харалан Добрев и Благослав Михайлов.

  Дългосрочната цел на платформата „Ти гласуваш, ти броиш” е да се подобри доверието в изборния процес. Използвайки софтуерен продукт, успяха да се активизират огромен брой хора, които видяха, че могат да вземат нещата в свои ръце. За пръв път от десетилетия, през 2021 г., имаше толкова много хора, които сами да следят броенето на гласовете в секциите.

  Харалан Добрев е програмист и активист с опит в отворения код и организацията на екипи и общности. Част е от ядрото на „Ти броиш“ и open-source maintainer на Refined GitHub. След почти десетилетие в Clippings, където е оглавявал технологичната организация, сега работи в Uber.

  Благослав Михайлов е млад инди гейм девелопър и поддръжник на е-демокрацията. Завършил е изкуствен интелект в Шефилд, но от 4 години е в България и работи по различни свои проекти, целящи да подобрят социалната среда на България чрез технологии. От края на 2020 е активен разработчик на платформата „Ти броиш“.

  Харалан и Благослав разказаха как са организирали общност от програмисти, координатори, юристи, застъпници, наблюдатели и медии, които да работят заедно за кулминация в изборната нощ. Как са създали мобилни приложения, информационна кампания, преброителен център, визуализиране на резултатите и видеонаблюдение като инструменти, които всички могат да ползват в изборния процес.

  Цялата презентация на Харалан Добрев и Благослав Михайлов от OpenFest 2021 вижте тук.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  преди 2 дни
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство