неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5508 прочитания

  Защо българи зад граница избират да се върнат и да работят в България?

  Усещането за „западен“ начин на живот и възможностите за развитие привличат обратно Нико и Радослав, които започват работа в TELUS International Bulgaria по програмата „Мога там. Искам тук“
  12 август 2021, 13:09 a+ a- a

  Радослав (вляво) и Нико се връщат в България и започват работа в TELUS International Bulgaria, като част от програмата „Мога там. Искам тук“

  TELUS International Bulgaria обяви начало на четвъртото издание на „Мога там. Искам тук”, с която призовава българите в чужбина да се върнат обратно в страната, като им предлага възможност за работа.  

  Лица на тазгодишната кампания са хора, които през 2021 г. се възползват от платформата и се връщат у нас, като започват работа в TELUS International Bulgaria. Двама от тях са Нико Алексиев и Радослав Рашков. Нико се решава на тази крачка, повлиян от промените, свързани с пандемията, след като прекарва във Франция повече от 8 години. В момента работи като Supervisor на екип с френски език. След дълги години, прекарани със семейството си в Испания, Радослав Рашков се връща в България през 2018, заедно с брат си през 2018. Започва като специалист обслужване на клиенти с испански език и само след година в компанията е повишен до Relocation Specialist. 

  В блиц интервю пред Economy.bg Нико и Радослав разказват повече за своите мотиви да се върнат и да работят в България.

  Как научи за кампанията „Мога там. Искам тук“ и какво те мотивира да се включиш?
  Нико: Научих от познати от България. В момент, в който не бях сигурен дали бих се върнал в България, кампанията ми помогна да се реша по-лесно.
  Радослав: От Фейсбук - моя позната беше споделила инициативата в профила си. Мотивира ме желанието да се върна в България, да променя живота си и да се развия в друга сфера.

  Кога напусна България и защо? Какво работи в чужбина? Какво най-много ти липсваше от България?
  Нико: Напуснах България през 2011 с цел да завърша висше образование, което и направих. Работих междувременно в сферата на туризма в Ница, Франция. Разбира се, социалният ми живот се промени в чужбина. Липсваха ми близките и приятелите. Успях да създам приятели в чужбина, но винаги се радвах на празниците, за да се върна при близките си.
  РадославПрез 2005 година заминах при родителите ми в Мадрид, Испания. След като завърших колеж, работих като барман в семейното кафе. Най-много ми липсваха роднините и приятелите.

  Как би описал условията за работа и живот у нас, когато напусна страната, и как ги намираш в момента? Какво се е променило?
  Нико: България и София се развиват с бързи темпове. Настоящите условия в TELUS International надминават възможностите на град като Ница. Стандартът на живот, ежедневието, работната среда са на ниво и дори задминават някои западноевропейски държави.
  РадославНе мога да кажа какви са били условията, когато съм напуснал България, тъй като съм бил на 13 години. Колкото до условията сега, смятам, че са доста добри и има доста възможности за младите хора.

  Какви са предимствата да работиш в България в момента според теб?
  Нико: Близостта до средата, с която съм свикнал от дете, и съвременно усещането за западен начин на живот.
  Радослав: Работя в собствената си страна в компания и на позиция, които ми предоставят възможност да се развивам. 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  30 септември 2022, 17:06
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  30 септември 2022, 17:01
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство