вторник, 28 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  624 прочитания

  ЕЦБ отново остави лихвените проценти непроменени

  Очаква се те да останат на сегашните или по-ниски нива докато инфлацията достигне 2%
  22 юли 2021, 16:43 a+ a- a

  В извършения наскоро преглед на стратегията Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) прие нова симетрична инфлационна цел от 2% в средносрочен план. От известно време насам основните лихвени проценти на ЕЦБ са близки до долната си граница, а средносрочната перспектива за инфлацията все още е доста под целевото равнище, определено от Управителния съвет. При тези обстоятелства днес Управителният съвет преразгледа своя ориентир за лихвените проценти. Целта му бе да подчертае решимостта си да поддържа последователно нерестриктивна ориентация на паричната политика, за да постигне инфлационната си цел.

  В подкрепа на симетричната инфлационна цел от 2% и в съответствие със своята стратегия на паричната политика Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си или по-ниски равнища, докато не установи, че инфлацията е достигнала 2% доста преди края на прогнозния период и трайно за остатъка от него, и не прецени, че основната инфлация е отбелязала достатъчен напредък, съвместим със стабилизирането на инфлацията на равнище от 2% в средносрочен план. Това може да означава и кратък период, в който инфлацията леко надхвърля целта, уточняват от банката.

  След като потвърди оценката си от юни на условията за финансиране и перспективата за инфлацията, Управителният съвет продължава да очаква през това тримесечие покупките по програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия (PEPP) да се извършват със значително по-висок темп, отколкото през първите месеци на годината.

  Управителният съвет потвърждава и останалите си мерки в подкрепа на мандата за ценова стабилност, а именно равнището на основните лихвени проценти на ЕЦБ, покупките по програмата за закупуване на активи (АPP), политиките за реинвестиране и операциите по дългосрочно рефинансиране. По-конкретно:

  Основни лихвени проценти на ЕЦБ
  Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение остават непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,50%.

  Програма за закупуване на активи (АРР)
  Нетните покупки по APP ще продължат с месечен темп от 20 млрд. евро. Банката продължава да очаква месечните нетни покупки на активи по APP да продължат толкова дълго, колкото е необходимо, за да засилят стимулиращото въздействие на основните лихвени проценти на ЕЦБ, и да приключат малко преди той да започне да ги повишава.

  ЕЦБ възнамерява също да продължи да реинвестира изцяло погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи, за продължителен период от време след датата, на която започне да повишава основните лихвени проценти на ЕЦБ, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо за поддържането на благоприятни условия на ликвидност и значителна степен на парично стимулиране.

  Програма за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия (PEPP)
  ЕЦБ ще продължи да извършва нетни покупки на активи по PEPP, чийто общ размер е 1850 млрд. евро, най-малко до края на март 2022 г. и във всеки случай докато не прецени, че кризата с коронавируса е отминала.

  Банката ще прилага гъвкавост при покупките съобразно с пазарните условия и с оглед на това да не допусне затягане на условията за финансиране, несъвместимо с предотвратяването на низходящото въздействие на пандемията върху прогнозния тренд на инфлацията. Освен това гъвкавият във времето подход към покупките, за всички класове активи и всички държави, ще продължи да подпомага гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. Ако бъде възможно да се поддържат благоприятни условия за финансиране с поток на закупените активи, който не изчерпва общия размер на нетните покупки за целия хоризонт на PEPP, не е задължително този общ размер да се използва докрай. Също така, общият размер може да бъде рекалибриран, ако това е необходимо, за да се запазят благоприятни условия за финансиране, така че да се преодолее негативното сътресение от пандемията върху тренда на инфлацията.

  Финансовата институция ще продължи да реинвестира погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по PEPP, най-малко до края на 2023 г. Във всеки случай, бъдещото постепенно ликвидиране на портфейла по PEPP ще бъде управлявано така, че да се избегне възпрепятстване на целесъобразната позиция на паричната политика.

  Операции по рефинансиране
  ЕЦБ ще продължи да предоставя значително количество ликвидност посредством операциите си по рефинансиране. По-специално, третата поредица целеви операции по дългосрочно рефинансиране (TLTRO III) остава привлекателен източник на финансиране за банките, подпомагайки кредитирането на предприятията и домакинствата.

  Управителният съвет има готовност да приспособи всички свои инструменти, както е целесъобразно, за да осигури стабилизиране на инфлацията на целевото равнище от 2% в средносрочен план, подчертава европейският централен депозитар.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  ЕК започва да наблюдава собствеността върху медиите
  Става все по-трудно да се разбере кой е собственикът на медиите в ЕС, смята еврокомисарят Вера Йоурова
  преди 9 часа
  ЕK отпуска 95 млн. евро за подобряване на достъпа до тестове
  Общо 20 държави от ЕС ще получат осигурените средства
  преди 11 часа
  Над една трета от учителите са ваксинирани поне с една игла
  Засега няма причина да се преминава масово към онлайн обучение, посочи министърът на образованието
  преди 11 часа
  Японската централна банка ще продължи с програмите за подпомагане на бизнеса
  Според управителя Курода икономическото възстановяване ще стане по-ясно с намаляването въздействието на пандемията
  преди 12 часа
  Progress придобива Kemp
  Сделката на стойност $258 млн., е част от стратегията на Progress за растеж на бизнеса през следващите години