събота, 15 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5783 прочитания

  Ще се разработват все повече инструменти и механизми за по-добър баланс между работа и личен живот

  Офис локацията и оборудването вече ще са от по-малко значение за сметка на фирмената култура и гъвкавото мислене, казва Мартин Антонов, ИТ бизнес анализатор в DataArt
  16 април 2021, 09:54 a+ a- a

  Мартин Антонов, ИТ бизнес анализатор в глобалната софтуерна компания DataArt

  Как според Вас ще се промени пазарът на труда? В рубриката на Economy.bg „Пазарът на труда във време на Covid-19“ HR професионалисти и мениджъри от водещи компании в България очертават актуалните предизвикателства и бъдещите тенденции в търсенето и предлагането на работни позиции в различни сектори у нас. Вижте какво коментира Мартин Антонов, ИТ бизнес анализатор в глобалната софтуерна компания DataArt.

  Когато говорим за „новото нормално“ от гледна точка на бизнеса, най-често фокусът е върху работата от разстояние, бъдещето на офисите и т.н. Истината е, че тенденцията за работа от дистанция не е чак толкова нова, особено за ИТ сектора. При нас в DataArt възможността да работим от вкъщи съществуваше доста преди пандемията. Този процес на преминаване от офис към отдалечено работно място се наблюдава в последните години във все повече сфери, като COVID-19 просто ускори това, поставяйки много компании и служители пред необходимостта да отделят личния от професионалния живот, работейки от вкъщи. Към днешна дата това разграничение е още по-важно и може би ще се разработват все повече инструменти и механизми за постигане на такъв баланс.

  Вследствие на пандемията можем да говорим за две тенденции. От една страна, много хора се възползваха от създалата се ситуация и работят от места, за които винаги са мечтали – от спокойствието на къщата на село или вилата в планината до пълната промяна и преместването в друга държава с предпочитан климат или желание за нови преживявания.

  Втората тенденция, която според мен тепърва предстои да видим, е обръщане на нагласите – за някои хора нуждата от социални контакти ще провокира стремеж да търсят компании, които предлагат свои офис пространства, а е твърде вероятно този тип компании да намаляват, да се залага на по-малки офиси и дори на пълна липса на офис и изцяло дистанционна работа или наети co-working пространства.

  Що се отнася до пазара на труда, офис локацията и оборудването вече ще са от по-малко значение за сметка на фирмената култура и гъвкавото мислене. Концепцията за офис ще се промени – компаниите ще се опитват да допринесат за създаването на офис у дома – оборудване, покриване на информационни услуги и т.н. В тази нова реалност предимство ще имат компании, които не залагат на микромениджмънт и които могат да делегират права и отговорности, без да се налага да осъществяват постоянен контрол.

  Комуникацията се явява друг важен фактор. Тя остава едно от нещата, които представляват най-голямо предизвикателство, тъй като липсата на директен контакт ни лишава от голяма част от информацията, като емоциите например, което често може да доведе до недоразумения. Комуникацията се променя, хората трябва да се адаптират и добрите компании ще им помогнат за това. В DataArt например съществуват курсове по комуникативни умения на английски език, които ни учат не просто как да комуникираме на чужд език, но и как да го правим правилно и как да бъдем добри събеседници в мултинационална среда.

  Казано иначе, според мен предизвикателствата на „новото нормално“ ни поставят пред изпитания, но и ни дават много интересни възможности. С иронична нотка COVID-19 разруши граници и стени, изградени в миналото, като ни позволява да се откъснем от офиса и да се обърнем навътре към нас самите, да проявим креативност, да бъдем по-адаптивни. Бизнесът следва тази логика и тепърва ще виждаме примери за това.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на DataArt Europe Ltd в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ:
  Предстои преквалификацията на много кадри на пазара на труда

  Не това, което знаеш, а онова, което ще научиш утре, ще определи възможностите за работа в дългосрочен план

  Вече можем да работим дистанционно за мултинационална компания със западна заплата

  Острият недостиг на ИТ специалисти намаля, изискванията към работодателите започнаха да се нормализират

   

  Основната промяна в пазара на труда ще бъде в посока на работодателските политики

  Коронавирусът ще повиши мотивацията и лоялността към компаниите на вече заетите

  От компаниите ще се очаква все повече гъвкавост

  Преди пандемията пазарът на труда показваше признаци на прегряване, сега се връща към по-здравословни нива

  На пазара остават стабилни компании, които могат да предложат сигурна и дългосрочна работа

  Ще има все повече възможности за работа от вкъщи и роботизирани предприятия

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  преди 11 часа
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  преди 12 часа
  преди 14 часа
  Дори получено на грешен имейл искането за изтриване на лични данни е задължаващо
  Вижте повече за казуса, по който в Холандия наложиха глоба от 6 хил. евро на агенция за подбор
  преди 15 часа
  Унгарска комания ще стартира в Стара Загора производство на автомобилни платки
  Друг унгарски инвеститор ще произвежда слънчеви батерии до Силистра
  преди 16 часа
  dormakaba открива център за бизнес услуги и разширява завода си в България
  Местният екип ще нарасне спрямо сегашните 260 служители