събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3571 прочитания

  МенторМейт организира нов DevCamp за софтуерни специалисти срещу възнаграждение

  Повече за обучителната инициатива научете от Даря Добрева, старши експерт обучение в технологичната компания
  10 декември 2020, 12:09 a+ a- a

  В началото на декември стартира четвъртото издание на DevCamp - обучителната програма на МенторМейт за софтуерни специалисти. Повече за тазгодишно издание на инициативата пред Economy.bg разказва Даря Добрева, старши експерт обучение и развитие.

  Предстои четвъртото издание на DevCamp. Какво представлява DevCamp и какво се промени от създаването на инициативата досега?
  DevCamp e 3-месечна обучителна програма за таланти с желание да се развиват в софтуерната разработка, като усвояват знания с една фронт-енд и една бек-енд технология. След период 6-седмично обучение, участниците в програмата се включват в реални проекти, където могат да приложат практически наученото и да се докоснат до реалния процес на разработка на софтуерен продукт. 

  От първото издание до сега непрекъснато надграждаме инициативата, като добавяме нови технологии, сред които участниците в програмата да направят избор за специализация. Най- голямата новост при четвъртото издание ще бъде възможността за профилиране в автоматизираното тестване.  

  За кого е подходяща програмата? Необходими ли са някакви базови познания?
  Програмата е добър старт за всички, които имат начален опит в програмирането, разбиране за алгоритми и аналитично мислене. Важни са владеенето на английски език на високо ниво поради това, че МенторМейт работи основно с американски клиенти, както и самостоятелност, проактивност и стремеж към развитие. 

  Как стават кандидатстването и приемът?
  Подборът преминава през 3 етапа. През първия кандидатите подготвят кратко видео на английски език за интереса и мотивацията си, както и решение на техническа задача. Справилите се продължават с втория етап - онлайн тест. Финално, провеждаме интервюта с кандидатите. Целта ни е да проверим с какво техническо ниво биха започнали в програмата, както и тяхната мотивация да останат дългосрочно в компанията след приключването ѝ.

  Как ще протича обучението и колко ще продължи?
  DevCamp програмата продължава общо 3 месеца. През първите 6 седмици участниците в DevCamp се подготвят теоретично и практически решават индивидуални задачи по основи на програмирането, специализират в една фронт-енд и една бек-енд технология, мобилна технология или автоматизирано тестване. След това продължават в реален проект, където прилагат наученото и надграждат допълнително уменията си за още 6 седмици.  В хода на обучението младите специалисти се подготвят и с различни меки умения, които ще им помогнат успешно да се реализират в сферата.  

  Предвид ситуацията, в която се намираме в момента, има ли нещо различното в новото издание на програмата? Планирате ли нови методи и подходи на преподаване?
  При нас се наложи да адаптираме програмата за една нощ през март, тъй като второто издание започна в първия ден от обявяването на извънредната обстановка в страната. Всички лекции се провеждат онлайн, записват се и се качват в споделено пространство, за да бъдат на разположение на участниците. Виждаме, че форматът работи и ще продължаваме да следваме начертания път. 

  Какви са преподавателите?
  Преподавателите са колеги с много опит в съответните технологии, старши експерти, архитекти, технически лийдове. Доказали са се и като лектори, винаги са готови да се отзоват да отговорят на въпроси, да споделят допълнителни материали, практически съвети и препоръки, дори и след приключване на заниманията. 

  Какъв е интересът? Колко души планирате да обучите в предстоящото издание?
  В предходното издание имахме над 800 желаещи да се присъединят към програмата, но тогава срокът за кандидатстване беше по-кратък, така че сега очакваме да са повече. Кандидатстването в DevCamp е отворено от около седмица и вече имаме над 250 изпратени резюмета. Планираме да започнем програмата с около 50 човека, като ако се запази настоящия процент на преминали обучението, повече от половината ще продължат своята кариера в МенторМейт.

  Може ли обучението да се съчетае с работа?
  Програмата изисква отдаденост и фокус върху усвояването на новите знания, подготовката и навременното предаване на домашните задания. Затова хората с постоянни ежедневни работни ангажименти биха имали предизвикателства да ги съчетаят с обучението.  

  Предвиждате и възнаграждение за времето на обучението. Можете ли да кажете какво е то?
  Да, МенторМейт предоставя заплащане на участниците за целия 3-месечен период. Намирам го за конкурентно за пазарните нива. 

  С какви умения ще разполагат участниците след завършване на програмата?
  Стремим се в края на програмата участниците да достигнат едно junior ниво в две технологии и да продължат развитието си с ментори в съответните проекти. 

  Получават ли някакъв сертификат или документ завършилите?
  Да, подготвяме сертификати, които удостоверяват кои технологии е специализирал участника в DevCamp.  За мен самият факт, че си завършил програмата е повод за гордост и може да се каже, че е огромно лично постижение, което нарежда всеки участник сред топ 3 % от талантите, кандидатствали по програмата.

  Какви са възможностите след завършването на програмата?
  Желанието ни е да предложим постоянен трудов договор на всички успешно завършили програмата. Съобразяваме това и с реалните бизнес нужди на компанията от съответните технологии. 

  Макар да са завършили обучението в DevCamp, техният кариерен път в компанията е в своето начало. Затова като част от клиентски проекти, ние продължаваме да ги подкрепяме в развитието им, работейки отблизо с ментори, които ги напътстват. Така те могат да задълбочат познанията си в технологиите, които са разучили в програмата или да усвоят нови такива спрямо интересите им и спецификите в проектите, по които работят. За нас е важно и самите участници да виждат възможностите и следващите стъпки в развитието си и да продължим заедно напред.

  Каква част от завършилите DevCamp започват работа в сферата?
  Около 60 % от всички започнали в програмата продължават в МенторМейт и се представят много успешно.  Аз лично съм много удовлетворена като виждам как участниците напредват и бързо стават важна част от проектите, по които работят.  Радваме и обратната връзка от завършилите, които споделят, че наученото за тези 3 месеца надхвърля очакванията им.  Интересен факт е също, че всички преминали през програмата, се задържат в компанията дългосрочно. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 1 ден
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 1 ден
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 1 ден
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 2 дни
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство