понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2937 прочитания

  Bosch Инженеринг Център планира разширяване на инвестицията си у нас

  Компанията получи сертификат за инвестиция клас „А“
  08 октомври 2020, 14:57 a+ a- a

  Министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи сертификат за инвестиция клас „А“ на управляващите директори на Bosch Инженеринг Център София Константин Конов и Томас Метц. На официалната церемония в Министерството на икономиката присъства още и заместник-министърът на икономиката Стамен Янев.

  Сертификатът се връчва за инвестиционния проект „Създаване на Bosch Инженеринг Център София“ в град София. Проектът на „Роберт Бош“е за изграждането на център за софтуерно инженерство на територията на „София Тех Парк“.

  Инвестицията по проекта досега е в размер на 8.7 млн. лв., като ще бъдат ракзрити общо около 350 работни места за висококвалифицирани специалисти. При официалното откриване миналата година в центъра работеха вече близо 200 софтуерни специалисти.

  Борисов заяви, че инвестицията на „Роберт Бош ГМБХ“, който е водещ световен автомобилен доставчик е поредното доказателство, че България е атрактивна инвестиционна дестинация, особено в сферата на високите технологии и аутомотив индустрията. „Разработването на софтуер за бъдещото развитие на автомобилостроенето в България е повод за привличане и на нови инвеститори. В страната ни има вече над 250 компании свързани с аутомотив сектора, който e eдин oт бpaншoвeтe, пocтигaщ цeлитe нa ycтoйчивoтo paзвитиe", допълни Борисов.

  Икономическият министър посочи, че за осъществяването на проекта инвеститорът е заявил ползването на насърчителни мерки по ЗНИ, включващи финансово подпомагане за обучение и за частично възстановяване на направените от инвеститора за негова сметка в качеството му на работодател задължителни осигурителни вноски. Лъчезар Борисов каза още, че подкрепата е планирана от бюджета на Министерството на икономиката и допълни, че се работи за създаване на допълнителни възможности за подкрепа на инвеститори, изпълняващи значими за икономиката проекти. По думите му тези мерки имат важен антикризисен ефект по отношение на подпомагането на инвеститорите за запазването и създаването на нови работни места, особено в период на криза.

  От своя страна Константин Конов, управляващ директор на Bosch Инженеринг Център София подчерта, че на днешната дата се отбелязва 1 година откакто официално е открит Инженерния Център. „През тези месеци ние нараснахме около 2 пъти и имаме много сериозни планове да разширим инвестициите си в България. Доказахме, че не сме аутсорсинг компания, а че имаме потенциала и амбицията да бъдем двигателя на автомобилната индустрия", изтъкна той и допълни, че в Bosch Инженеринг Център българи създават автомобилите на бъдещето, които ще ни осигурят един по-безопасен и лесен живот на пътя утре. "За нас това е не само цел, но и кауза, която ни обединява и движи напред”, коментира още Константин Конов.

  Томас Метц добави, че Марката Bosch е позната в България от повече от 25 години и към нея има положително отношение във всеки един аспект. „С Bosch Инженеринг Център София показахме едно ново лице на компанията тук – на водещ инженеринг център за мобилност в области като автоматизирано шофиране, свързаност, електромобилност и изкуствен интелект. Едно е сигурно - ще продължим да инвестираме в разработването на иновативни решения за мобилност, както и в развитието на хората и екипа. Ще продължим да се разрастваме и чрез привличане и обучение на бъдещи таланти”, изтъкна той.

  Центърът разработва софтуер за автомобилостроенето основно в три направления:
  - проекти свързани с изграждането на софтуерни платформи за т.нар. централен компютър в автомобила.
  - проекти свързани с автономното управление на автомобилите. Това е софтуер, който използва данните от различни сензори и на базата на сложни алгоритми анализира пътната обстановка и взема решение за управлението на автомобила, замествайки водача.
  - проекти свързани с вътрешния мониторинг в автомобила по време на автономно управление. Този софтуер използва данни от камери вътре в автомобила чрез сложни поведенчески алгоритми се следи състоянието на водача и готовността му при нужда да поеме управлението.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 4 часа
  преди 5 часа
  Федералният резерв остави лихвите непроменени
  Американската централна банка прогнозира едно намаляване през 2024 г.
  14 юни 2024, 14:39
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  14 юни 2024, 14:22
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  14 юни 2024, 13:30