петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  13241 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?

  За професията и възможностите разказва Десислава Генкова, която преподава изобразително изкуство в първото Прогресивно училище в София
  21 март 2019, 16:12 a+ a- a

  Десислава Генкова преподава изобразително изкуство в първото Прогресивно училище в София (повече за училището ТУК). Има бакалавърска и магистърска степен от Национална художествена академия в София. Педагогическата си правоспособност получава в СУ „Св. Климент Охридски“, завършила е и „Психология на развитието“ в Нов български университет. „Кариерата ми беше много шарена и разнообразна. Веднага след завършването имах фантазия, че мога да стана учител. От днешна гледна точка преценявам, че ми е било много рано. Още повече, че тогава системата ме посрещна с „Параграф 22“. Трудно си намирах работа, защото нямах опит, а нямаше как да имам опит, защото нямах работа.“ След това за дълго време излиза от системата на образованието. Занимава се с изкуство, моден дизайн и др. „Много неща опитах, докато попрището на учител не ме извика“. Така преди 3 години става част от екипа на Прогресивното училище още от самото му създаване. В момента освен преподавател по изобразително изкуство е и класен ръководител. 

  Срещнахме се с Десислава, за да ни разкаже повече за професията си. Какви са основните отговорности, какви умения и качества са нужни, как се поддържа квалификацията и кои са най-големите заблуди за учителите и преподаването на изобразително изкуство. 

  Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  Преподавам изобразително изкуство от подготвителен до шести клас. Също така водя проектите на децата, свързани с изкуството. Често посещаваме художествени галерии, правим собствени проучвания, свързани с изкуството и много други неща. Опитваме се да търсим изкуството там, където то е най-живо, т.е. в галерията. Срещаме децата с истинските картини, с истинските творци, и то на правилното място.  Стремим се да възпитаме в тях култура, свързана с това да търсят изкуството и да имат нужда от него. 

  Как типично протича един работен ден?
  Типично един мой работен ден стартира в 12 часа. Аз съм част от учителите, които водят т.нар. следобедни модули при нас. До обяд в училището протичат т.нар. академични дейности, а следобедът е време за спорт, за изкуство, за излизане и за преживявания извън училище.  

  Прогресивно училище дава много възможности на учителите съобразно на техните търсения по отношение на заетост. Аз започнах като хоноруван преподавател. По онова време такива бяха нуждите на училището, а и за мен беше по-добрият вариант. Постепенно се отвориха още възможности за развитие. Класовете се увеличиха, имаше нужда и от следобедни учители, а и аз вече исках да се установя на едно място. Така от хоноруван преподавател станах учител по изобразително изкуство и следобеден учител. А от тази година вече и класен ръководител. С това нараснаха както ангажиментите ми, така и времето, което прекарвам в училище. В момента съм на 6-часов работен ден.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Задължително е човек да има художествено образование, защото ние нямаме точно структурирана програма, по която се движим. Т.е. децата да отворят учебника и да нарисуват оттам, какво им покажем. Затова уменията на преподавателя, свързани с изобразителното изкуство са от решаващо значение. Да умееш да рисуваш, да имаш усет за изкуството и да го обичаш, е необходимо, но не и единственото условие. Другите качества, които трябва да притежава преподавателят по изобразително изкуство, са общовалидните за всеки друг учител. А именно – да си безкрайно търпелив, за да научиш и децата на търпение. Да ги обичаш, за да има смисъл работата ти и да научиш на любов и тях. Както и да бъдеш справедлив, за да научиш що е справедливост и тях.

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Прогресивно училище постоянно се грижи квалификацията на учителите да расте и наборът от знания и умения да се подобрява. Непрекъснато минаваме през различни обучения. А отделно от всичко това се стремя да поддържам себе си като посещавам курсове и в свободното си време продължавам да се уча да рисувам.

  Какви са възможностите за развитие?
  Моят професионален път в Прогресивно училище е пример за това, че от хоноруван преподавател може да намериш още много възможности в зависимост от нуждите и предпочитанията ти. Нещата могат да градират дотам, докъдето ти стигат силите, амбициите и желанието. 

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Много са митовете за учителската професия. Може би най-големият от тях е, че имаме голяма лятна отпуска. Не е вярно. Голяма част от лятото ни е заето с провеждане на обучения, участие в курсове, подготовка на новите преподаватели, които се включват в екипа. Това е времето, в което си подготвяме годината, преди да посрещнем децата. Друг широкоразпространен мит е свързан с това, че да се работи с деца е много трудно и стресиращо. Истината е, че ако знаеш защо си в училище и си убеден, че това е твоето нещо, работата с деца не само че не тежи, а тъкмо обратното. Битуват и много митове за изобразителното изкуство. Счита се, че това е  второстепенен предмет, който може да бъде възприеман като свободен час и няма голямо значение. Да, на много места това е факт, но само защото самото училище е поставило нещата така. Прогресивното училище поставя моя предмет наравно с езиците, математиката и т.н. Ние вярваме, че никой не може да определи кой точно предмет е най-важен за развитието на едно дете и за бъдещия му път. Изобразителното изкуство подкрепя всички останали науки и ние се стараем да показваме на децата, че тези връзки съществуват и че нашият предмет може да бъде много полезен.

  Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?  
  Аз съм от щастливците, които работят хобито си. Свободното си време обичам да прекарвам с децата, да общуваме, да творим и т.н. Така че работният процес, свързан с изкуството, продължава и вкъщи.

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  преди 5 часа
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  преди 6 часа
  преди 8 часа
  Дори получено на грешен имейл искането за изтриване на лични данни е задължаващо
  Вижте повече за казуса, по който в Холандия наложиха глоба от 6 хил. евро на агенция за подбор
  преди 9 часа
  Унгарска комания ще стартира в Стара Загора производство на автомобилни платки
  Друг унгарски инвеститор ще произвежда слънчеви батерии до Силистра
  преди 10 часа
  dormakaba открива център за бизнес услуги и разширява завода си в България
  Местният екип ще нарасне спрямо сегашните 260 служители