неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  19143 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?

  За новата за страната ни професия разказва Лилия Петрова, управител на магазин dm в Paradise Center
  20 юли 2018, 11:21 a+ a- a

  Лилия Петрова е управител на магазин от веригата dm България. Отскоро изпълнява и функциите на дрогерист – все още нова и пробиваща си път професия в България. През миналата година служители на dm преминаха едногодишно обучение в Австрия заедно със свои колеги от всички страни, в които компанията работи. По аналогия на този курс 20 управители на магазини в София се обучиха за дрогеристи в Професионалната гимназия по екология и биотехнологии „Проф. д-р Асен Златаров“.

  Лилия е един от 20-мата управители, които в момента работят като дрогеристи, макар и професията все още да не съществува официално в България. Срещнахме се с нея, за да ни разкаже повече за позицията. Защо избира да се включи в обученията, какви са отговорностите на дрогериста, с какво се различава от продавач-консултанта и какви са възможностите за развитие. 

  Какво е да работиш като дрогерист в dm България?

  Началото на кариерата
  Лилия Петрова е завършила право в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Паралелно с обучението работи в сферата на търговията като управител на магазин за дрехи. След като се дипломира, решава да продължи развитието си в сектора: „Видях, че в dm България търсят управител на магазин и тъй като съм фен на компанията, реших да кандидатствам. Одобриха ме и вече шеста година съм част от екипа на веригата“.

  Защо избра да учиш за дрогерист?
  Имахме много добра презентация от колегите, които минаха обучението в Австрия. Те казаха, че е много трудно и задълбочено, но е много полезно за работата ни. Аз съм човек, който обича предизвикателствата и затова реших да се включа в програмата. А и като професионалист смятам, че е едно нормално израстване. Обучението продължи цяла година. Всяка седмица от 9:00 до 17:00 ч. бяхме на училище. Трудно е да влезеш в този ритъм и така да структурираш цялата си седмица, че и работата ти да не изостава. Но пък си струваше отделеното време и придобитите знания. Ако преди съм се притеснявала, че нещо не знам, сега това притеснение го няма и съм много по-уверена в работата си. 

  Какви са основните отговорности на дрогериста?
  Основното е консултацията на клиентите. От нас се изисква не само да прочетем етикета на продуктите, а да разберем от какво има нужда клиентът и да му предложим най-подходящия за него продукт. Това е смисълът от цялата тази година учение. Ние имаме много голям асортимент – над 14 хиляди артикула, и човек много трудно може да се ориентира и да избере най-доброто за себе си. И тук идва нашата роля. Като дрогеристи ние не само познаваме продуктите, но и техния състав и действието на всяка една съставка и можем компетентно да консултираме клиента.

  Каква е разликата между продавач-консултант и дрогерист?
  Продавачът е човек, който може да ви убеди. Докато нашата роля е не само да ви убедим, а да сте 100% сигурни, че това, което сте купили, ви е полезно. Вие може да си купите нещо, но да не сте доволен. За нас е важно клиентите да си тръгват доволни. Дори да нямаме някой продукт, въпреки големия ни асортимент, клиентът трябва да избере най-доброто за себе си, независимо дали ние го предлагаме. Вярвам, че един спечелен клиент е 10 нови. Това го предавам и на моите колеги в магазина. 

  Как протича типичен работен ден?
  Моят работен ден започва с усмивка. А когато денят е добър, така и приключва. В един работен ден най-важното е да разпределя задачите в магазина и да контролирам тяхното изпълнение. И в същото време да бъда в контакт с клиентите. Отделям и време това, което съм научила в курса, да го предам на момичетата в магазина. Колегите ми очакват да съм запозната с всяко едно нещо. Няма въпрос, който да ми зададат, и аз да не мога да отговоря. Те се опитват да научат максимално много от мен. 

  Какви умения и качества са необходими за тази професия? 
  Най-важното е да си позитивен и много комуникативен. Когато говориш с клиента, ти трябва да разбереш от какво наистина има нужда и да му предложиш най-подходящия продукт. Така той ще е доволен и ще се връща при нас. Аз виждам продуктите не като краен продукт, а като комплекс от съставки. В обучението за дрогеристи ние много задълбочено ги разгледахме – учихме билки, химия, биология... И научихме как всяка една съставка влияе на организма.

  Как се поддържат знанията и квалификацията?
  С непрекъснато учене. Не мога да кажа добра формула, но аз продължавам да чета и да се интересувам. Нашата работа е като айсберг. Ние виждаме едни 10%, които са консултацията и може би най-лесната част. Но зад това нещо стои много четене и учене.

  Какви са възможностите за развитие?
  Като цяло работата ми е много интересна и непрекъснато има новости и нови продукти. Това изисква от нас да сме много по-компетентни, за да ги представяме на клиентите. Живеем в много информиран свят и хората се интересуват, знаят, питат. Това изисква от нас да сме все по-добре подготвени. В нашия бранш точно тези новости са интересни и дават поле за много голямо развитие.  Стига да има желание, всеки може да учи повече и повече. Смятам, че пазарът в бъдеще ще има нужда от все по-компетентни дрогеристи.

   
  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство