вторник, 29 ноември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3511 прочитания

  Кои са най-желаните от дамите професии в ИТ сектора?

  Все повече жени кандидатстват за работа в софтуерния бранш, показват наблюденията на DataArt
  17 юли 2018, 14:44 a+ a- a

  Имат ли място жените в една индустрия, считана за мъжка територия, каквато е секторът на информационните технологии? През последните години както у нас, така и по света, все повече представителки на нежния пол се насочват към софтуерното инженерство, писането на код и софтуерното тестване.

  По данни на Евростат 26,5% от ИТ специалистите у нас са дами, като страната ни оглавява класацията в ЕС за най-много жени, работещи в сектора на информационните технологии. Делът на жените студенти в областта на ИТ в Европейския съюз отново е най-висок в България (33%), следвана от Румъния (31%).

  В подкрепа на цитираните статистики и тенденции са и данните на компанията за разработване на индивидуални софтуерни решения DataArt, според които през последните три години кандидатите за работа от представителите на нежния пол за позиции, свързани с програмиране, са се увеличили. Проучването сочи, че през изминалата 2017-а година броят на кандидатурите от страна на дамите за различни технологични позиции със софтуерна насоченост e с 44% по-голям в сравнение с предходната 2016 г. и с 65% повече спрямо 2015 г.

  Популярни професии

  „Определено се забелязва повишаване на броя на дамите, които кандидатстват за работа в софтуерния бранш. Програмирането отдавна не е изцяло мъжка професия и вече все повече жени се насочват както към позициите, свързани със софтуерно тестване, така и към такива, изискващи умения за писане на код”, коментира Любомира Атанасова, HR мениджър в DataArt България.

  Анализът на данните на DataArt показва, че най-голям интерес от страна на жените в софтуерния бранш е налице към позиции, свързани със софтуерно тестване (Quality Assurance и Quality Automation), които представляват близо половината от общия брой кандидатури през последните 3 години.

  На второ място се нареждат кандидатурите за вакантни места, за които основно изискване е владеенето на Java, следвани от .NET и JavaScript. Най-малък процент от кандидатите жени (под 5%) са се насочили към позиции, свързани с технологии като Android, C++ и iOS.

  На какво се дължи всичко това?

  Според вестник Financial Times, публикувал статия по темата, жените в технологичния сектор в България са забележително много на фона на останалите държави в Европейския съюз поради социалистическото наследство, свързано с високото ниво на образованието по математика и приложни науки. Това обаче едва ли е единствената причина. Мотивацията на представителките на нежния пол да се насочат към сектора на информационните технологии е зависима и от още няколко водещи фактора например:

  Заплащане

  Високите заплати в ИТ бранша се превръщат в мотив много хора да се насочат към този сектор и дори да се преквалифицират, след като са учили за съвсем друга професия. Дамите не правят изключение от тази тенденция.

  Възможност за гъвкаво работно време и работа от разстояние

  Не по-малко важен е и фактът, че обикновено ИТ компаниите са доста по-либерални и не изискват спазване на стриктен работен график от 9 до 18 ч. А това се оказва изключително ключово за жени, които имат деца или планират скоро да станат майки. Противно на очакванията, софтуерният бранш дава повече възможност да се съчетаят професионалните и лични ангажименти в сравнение с останалите професии.

  Професионално развитие и независимост

  Отдавна отмина времето, в което жените са само майки и домакини и желанието им да се развиват и да градят кариера е валидно за всички сектори, в това число и този на ИТ. Макар и все още делът на дамите, заемащи високи мениджърски позиции в софтуерни компании да не е голям, вероятно тепърва ще ставаме свидетели на промяна и в тази посока.

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Министърът на енергетиката представи в Турция възможностите за инвестиции у нас
  Имаме условия за изграждане на соларни паркове, посочи Христов
  преди 1 час
  Ирландия глоби Meta с €265 млн.
  Глобите, наложени на компанията майка на Facebook в Европа през последната година надхвърлят €900 млн.
  преди 2 часа
  288 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 286 872
  преди 17 часа
  БНБ определи 8 банки за системно значими институции
  Определен е и размерът на буфера, който те трябва да поддържат
  преди 19 часа
  Flix разширява екипа в софийския Експертен център
  Българският офис е планиран като най-големия хъб след тези в Мюнхен и Берлин
  преди 19 часа
  Компанията Mail Boxes откри първия си франчайз в България
  Веригата за куриерски, маркетингови и принт услуги вече има два собствени центъра у нас