четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9252 прочитания

  Храна от бъдещето – Made in Bulgaria

  Ксавие Марсенак пред Economy.bg за новия проект NASEKOMO
  20 юни 2018, 10:24 a+ a- a

  Български проект достигна до полуфинала на международния конкурс за социално отговорен бизнес - Chivas Venture, през миналият месец. NASEKOMO е първата компания в Източна Европа, която разработва технология за разграждане на органични отпадъци чрез ларвите на черната муха Black Soldier Fly. Получените протеини могат да бъдат използвани за високопротеинова храна в животновъдството (захранка на риби и добитък). Проектът, който е базиран на кръговата икономика, едновременно решава два проблема, заплашващи бъдещето на човечеството – увеличаващата се необходимост от протеини и все по-големите количества хранителни отпадъци.
  Иновативният проект е дело на Олга и Ксавие Марсенак. През последните години двамата работят в аутсорсинг индустрията като съоснователи на CallPoint New Europe, придобита през 2012 от канадската TELUS International. Ксавие Марсенак става президент на TELUS International Europe, като заема позицията до края на миналата година, когато се оттегля от оперативната дейност и стартира новия проект.

  Повече за NASEKOMO и проблемите, които решава, вижте какво сподели пред Economy.bg Ксавие Марсенак.

  От аутсорсинг към бизнес с насекоми

  Г-н Марсенак, къде е пресечната точка между аутсорсинг бизнеса и настоящия Ви проект – бизнес с насекоми?
  Няма пресечна точка. Свърших си задачите в Telus International и реших да започна нещо съвсем друго. Проучвах около година с какво да се занимавам. Много ме привличаше кръговата икономика и започнах да мисля какви проблеми има на планетата и какво може да се направи в тази посока.
  След кратко проучване установих, че насекоми се използват в Китай например за рециклиране на боклуци. Видях, че и в Европа има компании, които започват да използват насекоми за решаване на проблема с отпадъците, като после те влизат под някаква форма във веригата за храна. Моята идея беше да комбинираме и двете – решение на проблема с отпадъците и осигуряване на храна за животните. Това е идеята.

  Как опитът от аутсорсинг бизнеса Ви помага за този проект?
  Да създадеш една компания и от нула да я превърнеш в нещо голямо е опит, който можеш да репликираш във всяка индустрия. Това правим в момента – ползваме опита ни за създаване на компания по отношение на това как се финансира бизнес, как се управляват хора, как се търсят партньори, как се договаряш с тях. Този опит е универсален. Липсва ни опит от конкретната индустрия и затова търсим партньори – имам съдружник агроном, който разбира от животни, а вече и от насекоми. Тази комбинация е печеливша.

  Какви проблеми решава NASEKOMO?

  Какви проблеми решава NASEKOMO?
  Има три големи проблема, върху които сме се фокусирали. Първо, липсата на животински протеини. Населението на планетата се очаква да се увеличи с още 1 млрд. души след 10 години, но те няма да има какво да ядат. Към 2030 ще има недостиг на около 50-60 млн. тона протеини. Трябва да се намери някакво решение. От друга страна, имаме огромно количество отпадъци – 30-40% от храната, която се произвежда, се изхвърля. Третият проблем е начинът, по който днес произвеждаме протеини. Той е неустойчив, защото в момента основно произвеждаме протеини, като отглеждаме крави, прасета и т.н., а това изисква огромен ресурс – вода и земя. Освен това тези животни произвеждат много вредни газове.
  С нашите насекоми адресираме всички тези проблеми наведнъж. Рециклираме органичните отпадъци по много ефикасен начин - насекомите използват много малко земя и вода и не произвеждат вредни газове. Те създават големи количества протеини на достъпна цена. Ние отглеждаме тези насекоми, за да храним други животни. В момента пазарът е отворен за рибите, в бъдеще очакваме пазар и за кокошки, а по-късно и за свине.

  Процесът

  На какъв етап е проектът в момента?
  Проектът започна преди година и половина като проучване. После регистрирахме фирма. От септември до декември тествахме как да отглеждаме насекомите. От януари вече сме в пилотна фаза. Имаме малък завод близо до София, където работим по производството. Първо, събираме от партньорите ни органични отпадъци, преработваме ги, за да ги дадем на насекомите. В момента закупуваме оборудване, за да ги трансформираме в крайния продукт – протеиново брашно и протеиново масло от насекомо.

  Откъде си набавяте отпадъците?
  Има много стриктни регулации. Трябва да са органични отпадъци от зеленчуци, общото взето са отпадъци или остатъчни продукти на агроиндустрията. Например завод за конфитюри, за консерви, завод за бира, всички те имат някакви отпадъци.

  Колко тона отпадъци може да преработвате? Какъв е потенциалът?
  Потенциалът е безграничен и нашите амбиции са големи. В момента обработваме около 1 тон отпадъци на седмица. До септември очакваме да достигнем до 4-5 тона. Това ще е лимитът на пилотната фаза на нашия проект. От около 1 тон отпадъци излиза около 10% готов краен продукт – протеини и масло. Друга част от продукта е отпадъкът от насекомите, който може да се използва за хумус.

  Пазарът

  Къде реализирате крайния продукт?
  В момента още не го реализираме, защото сме в тестова фаза и го предлагаме на тестови клиенти. Пазарите, които таргетираме са производителите на храна за риби. В България няма много подобни заводи. Говорихме с тези, които имат такова производство, но те нямат много опит. Подобни заводи има повече в Гърция, Турция, Норвегия и Италия. Другият ни таргет са тези, които произвеждат храна за домашни любимци като кучета и котки. Също се опитваме да реализираме в България живи ларви за биоферми или ферми за кокошки.
  Следваща стъпка за нас е да създадем истински, а не демо завод някъде в България. В момента водим преговори с производители на органични отпадъци. Нашата идея е да сме близо до тях. Такъв завод ще има капацитет за производство от 1000 до 2000 тона краен продукт. Амбицията ни е след 10 години да произвеждаме 300 хил. тона протеини и да обработваме 3 млн. тона отпадъци. Това е огромно количество. Няма да е само в България. Става дума за около 30-40 завода. Смятаме, че в Източна Европа определено има потенциал, защото рециклирането тук още не е много добре организирано. Има пазари. Всеки ден получаваме запитвания от фирми, които произвеждат храна за домашни любимци или за риби, които искат да тестват нашите продукти. Така че търсенето го има, остава да можем да го поемем.

  Проектът Ви е доста нестандартен. Как се осигурява финансиране за такива идеи?
  Досега финансирането е с наши средства. Започваме да търсим средства за строежа на завод. Смятаме, че има банки, които ще ни отпуснат някакво кредитиране. Европейската инвестиционна банка би могла да подкрепи такива проекти. Европейската банка за възстановяване и развитие също. Има и институционални инвеститори. Говорим също и с частни инвестиционни фондове, които финансират подобни проекти. Преговаряме с местни фондове и с такива от Европа. Водим разговори и с индустриални фирми, които виждат интерес, или фирми от ритейл и хранителната индустрия. Смятаме, че до края на годината ще намерим инвеститори, за да можем да започнем строежа на първия завод.

  Насекомите - храната на бъдещето?

  В момента целта Ви е да реализирате продукцията си основно като храна на риби. Имате ли идея в някакъв момент да започнете производство на храна и за хората?
  Насекоми се използват като храна за хора в около половината от планетата – в Азия и в Африка ежедневно се консумира това. За Европа и западния свят смятам, че сме много далеч. Когато обсъждахме нашия бизнес модел, първата ни идея беше такава – да произвеждаме храна от насекоми за хора. Видяхме, че това ще стане трудно, може би след 20 години, но засега – не. Затова се насочихме към храната за животни.

  Вие лично представяте ли си някога да консумирате такъв тип храна?
  Защо не. Опитвал съм. Не е вкусно, но е много полезно. В момента има магазини, където можете да си закупите барчета от брашно от щурци. Има ресторанти в Канада, предлагащи хляб с такова брашно. Не е по-различен на вкус.
  В бъдеще насекомите ще бъдат част от решението за нашата планета. Цялата тази индустрия около насекомите стартира преди около 4 години, когато Организацията по прехрана и земеделие (FAO) публикува доклад, в който предупреди, че скоро няма да има достатъчно храна за всички и трябва да се намерят решения, като препоръча отглеждането на насекоми. Оттогава хората започнаха да се интересуват, да се стартират фирми. Това провокира и нашия интерес в тази посока.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 16 часа
  преди 21 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 21 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 22 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании